Optimaal studeren
Hulp in tijden van Corona

Hulp in tijden van Corona

Studentenbegeleiding voor studenten en medewerkers

Heb je problemen met thuis studeren? Worstel je met je motivatie? Heb je financiële zorgen? Of maak je je zorgen over de gezondheid van je familieleden of vrienden? De medewerkers van Team Studentbegeleiding staan voor je klaar! Maak zo snel mogelijk een afspraak met de studentendecaan om je vraag te bespreken: samen ga je na welke mogelijkheden er zijn voor hulp en ondersteuning. Je kunt al een goed beeld krijgen van de mogelijkheden aan ondersteuning binnen de HU, door te kijken op deze website.

Voor een afspraak kun je mailen naar decanaat@hu.nl. Je mail wordt zo snel mogelijk beantwoord. Of bel de afsprakenlijn 088-4813322, van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10:00 en 12:00 uur, om een afspraak in te plannen. De lijn is alleen bedoeld voor het maken van afspraken, niet voor het beantwoorden van vragen.

Een afspraak met de studentendecaan of andere studentenbegeleider is op dit moment in principe een telefonische afspraak, of via videoverbinding. In sommige gevallen is het mogelijk om met een studentendecaan, studentenpsycholoog of keuzeadviseur op een locatie van de HU af te spreken.

Veelgestelde vragen

Covid-gerelateerde klachten of ben je in aanraking geweest met iemand met Covid?

Heb je Covid- gerelateerde klachten of ben je in aanraking geweest met iemand met Covid, neem dan contact op met je huisarts en/of de GGD en check hier de handleiding (pdf document) HU coronaplan. Mocht het je belemmeren bij het studeren neem dan contact op met de studentendecaan en bewaar alle correspondentie zodat je indien nodig bewijs hebt.

Is er sprake van een spoedsituatie?

In dit geval kan je het beste contact opnemen met je huisarts.

Ik kan niet deelnemen aan onderwijs waarbij ik fysiek aanwezig moet zijn

Kun je door corona gerelateerde persoonlijke omstandigheden niet deelnemen aan onderwijs waarbij fysieke aanwezigheid wenselijk of verplicht is, dan kun je een verzoek indienen voor een maatwerk oplossing. Denk bijvoorbeeld aan omstandigheden waardoor jezelf, of iemand waarmee je samenwoont een longziekte heeft, tot de risicogroep behoort.

Bespreek je situatie met je studiebegeleider. Maak daarna een afspraak met een studentendecaan (decanaat@hu.nl) om ook je situatie te bespreken. Als dat mogelijk is, dan laat je bewijzen zien aan de studentendecaan. Je studentendecaan zal je een advies sturen en dat advies stuur je samen met je verzoek voor een maatwerk oplossing naar de directeur van het instituut waar je studeert. Je studentendecaan weet aan wie jij je verzoek moet richten. De directeur van het instituut waar je studeert zal ervoor zorgen dat er een besluit genomen wordt en dat jij hierover wordt geïnformeerd.

Ben je begeleider op de HU en wil je graag overleggen?

Ook studieloopbaangeleiders, leerteambegeleiders of docenten die willen sparren of advies nodig hebben om hun studenten goed te kunnen begeleiden, kunnen bij Team Studentbegeleiding terecht. Neem gerust contact op per mail of via de afsprakenlijn die van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 bereikbaar is via 088-4813322. De lijn is alleen bedoeld voor het maken van afspraken, niet voor het beantwoorden van vragen.

Hoe gaat de HU om met corona?

Actuele informatie over hoe de HU omgaat met de Corona-uitbraak vind je hier (pdf bestand).

Welke zorg is er voor studenten in Utrecht?

Een overzicht van voorzieningen voor zorg voor studenten in Utrecht vind je op de website van Vidius onder ‘zorg’. Check hier meteen de Student&Zorgkaart van Utrecht.

Ondersteuning bij het studeren nodig?

Studieplekken op de HU

De HU heeft 418 studieplekken beschikbaar in de HU-bibliotheek op het USP en 62 studieplekken in de HU-bibliotheek van de locatie Amersfoort. Alle studenten kunnen hier gebruik van maken, door middel van reservering.

Meer informatie over de studieplekken en het reserveren vind je hier. Neem bij vragen contact op met de bibliotheek via bibliotheek@hu.nl .

Supportgroepen en trainingen

Het Student Support Centre heeft een aanbod van online trainingen en supportgroepen. Er zijn meerdere online supportgroepen specifiek voor ondersteuning in deze periode. Dit aanbod wordt nog steeds aangevuld, dus check de mogelijkheden regelmatig of mail met studentsupportcentre@hu.nl voor informatie over het aanbod.

Tips en links voor mentale ondersteuning

Overzicht link en tips

  • In de Hulpwijzer Corona crisis vind je allerlei handige tips en links voor mentale en praktische online ondersteuning buiten de HU.
  • Zie ook het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19, het loket van mentale gezondheid van het Nationaal Psychotrauma Centrum in samenwerking met het RIVM voor overzicht van de mogelijkheden van hulp.
  • 7 tips om de coronacrisis mentaal het hoofd te bieden vind je op de website van het Trimbos Instituut.
  • In Utrecht heeft het NIZU, de overkoepelde organisatie van alle informele zorg in Utrecht, een overzicht gemaakt van allerlei hulp en initiatieven.
  • Thrive Amsterdam heeft een handige site waarop allerlei tips ten aanzien van thema’s op mentaal vlak overzichtelijk gebundeld staan.
  • Zowel de gemeente Utrecht als Thirty 030 bieden een helder overzicht van hulplijnen en tips.

Wandelen en praten

You’ll never walk alone. Zeker in deze tijden is het soms fijn om even met iemand te gaan wandelen en een praatje te maken. Daarom bieden wij je deze gratis mogelijkheid om gemakkelijk in contact te komen met andere studenten van Hogeschool Utrecht om een ​​wandelingetje te maken. Via deze site kun je met een andere student (in de fysieke wereld) afspreken om een ​​wandeling te maken. We zorgen ervoor dat je elkaars contactgegevens krijgt, zodat je een plaats en tijd kunt afspreken. Leer nieuwe mensen kennen terwijl je een fris hoofd haalt, en ontdek misschien weer nieuwe plekken in Utrecht!

Gratis coachingsessies

Het Rode Kruis biedt tijdens de coronacrisis gratis coachingssessies voor jongeren aan.

Meteen zelf aan de slag!

De HU biedt online e-health modules van Mirro aan waarmee je zelf aan de slag kunt bij mentale problemen. Kijk bijvoorbeeld naar de module Grip op coronastress.

Financiële ondersteuning

Algemeen

Check alle mogelijkheden en tips voor financiële ondersteuning op de pagina Financiën.

Online financieel spreekuur

Ervaar je momenteel geldzorgen omdat een deel van je inkomsten zijn wegvallen? Je kunt elke vrijdag terecht bij het online financieel spreekuur van het lectoraat Schulden en Incasso voor hulp en advies bij financiële problemen. Neem daarvoor per email contact op met schuldenenincasso@hu.nl.

Switch to English English