Optimaal studeren

Taalvaardigheden ontwikkelen

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je scriptie of het schrijven van een werkstuk? Of ben je een internationale student en wil je de Nederlandse taal beter onder de knie krijgen? De HU biedt ondersteuning. Voor hulp bij het schrijven kun je contact opnemen met Taalsupport, en voor hulp bij de Nederlandse taal, maak je gebruik van het Taallokaal.

 

Taalsupport

De opdracht is helder, maar hoe krijg je alles wat je tot nu toe hebt uitgezocht op papier? Je wilt wel starten, maar hebt geen idee hoe. Of wil je de eerste versie van de tekst waar je al redelijk tevreden over bent naar een hoger niveau tillen? Het wil maar niet vlotten met de opzet en structuur van je tekst.

Voor al deze momenten is er Taalsupport. Taalsupport is er voor alle HU studenten en deze service is gratis. Je kunt terecht bij Taalsupport voor hulp bij het schrijven van elke tekst: een essay, een rapport, een (sollicitatie)brief, een verslag, een scriptie.

Taalhulp in het taallokaal 

Heb jij soms moeite met de Nederlandse taal? Heb je hulp nodig met je mondelinge en schriftelijke studieopdrachten? Je kunt nu met al je taalvragen terecht bij het Taallokaal.

De studenten van HU Home vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt tijdens een studie aan de HU. Juist ook studenten die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Zij ervaren extra moeilijkheden in hun studie, die vaak te maken hebben met taal. Daarom organiseren we twee keer in de week het Taallokaal.

Wat is het Taallokaal? In het Taallokaal werk je aan jouw eigen studieopdrachten, zoals een verslag of presentatie. Heb je een taalvraag, dan kun je terecht bij één van de taalcoaches. Dat zijn medestudenten die een educatieve opleiding volgen. Zij helpen je graag verder!

Waar en wanneer? Onze taalcoaches staan elke dinsdagmiddag en vrijdagmiddag van 14 -18 uur voor je klaar in de Honoursruimte, op de tweede verdieping van Padualaan 97.

Voor meer informatie, stuur een bericht aan askhuhome@hu.nl.

Taalwinkel –Advies over taalvaardigheid en studievaardigheden

Taalwinkel is een online taaladviespunt van de HvA en de UVA waar je veel informatie vindt over onderwerpen zoals: studievaardigheden, tekstsoorten, spelling en grammatica. Neem een kijkje op de website voor veel handige tips en informatie over het schrijven van stukken.

MOOC-list – Online cursussen over taalvaardigheid

Massive Online Open Courses (MOOCs) zijn gratis online cursussen. Zo kan je zelf bepalen wanneer je studeert. Op deze site vind je het aanbod van gratis online trainingen op het gebied van de Nederlandse taal. Hier vind je een ‘beter schrijven’ cursus van de HvA en de UvA.

Babel – Een breed aanbod aan taalcursussen

Babel is een taalinstituut met een breed aanbod aan taalcursussen voor hoogopgeleiden. Babel heeft experts in huis die jou helpen om meer vertrouwen te krijgen in jouw communicatievaardigheden. Kijk voor het aanbod op de website.  Er zijn kosten verbonden aan de cursussen.

Logopedie

In de HU Klinieken bieden studenten kosteloos advies en behandeling op het gebied o.a. logopedie onder de deskundige begeleiding van docenten. De logopedist helpt de studenten met stem- én spraak klachten die verstaanbaarheid, stemgebruik en uitstraling in presentaties willen verbeteren.

Taalspreekuur – hulp bij het vinden van taalondersteuning

De Bibliotheek Utrecht vestiging Kanaleneiland organiseert elke woensdagmorgen een taalspreekuur. Daar helpen medewerkers je op weg bij het vinden van de juiste taalondersteuning. Voor meer informatie check de website.

Welkom in Utrecht – De Nederlandse taal leren in een taal-café

Ongedwongen en informeel de Nederlandse taal leren? Dat kan. ‘Welkom in Utrecht’ organiseert taal-cafés voor vluchtelingen in Utrecht. Check hier de agenda.

Buddy go Dutch – Nederlandse buddy’s voor internationale studenten

Buddy go Dutch verbindt Nederlandse studenten aan internationale studenten zodat beide partijen kunnen leren van elkaars cultuur. Dit kan een grote steun zijn bij het leren van de Nederlandse taal en cultuur. Meld je hier aan voor Buddy go Dutch.

Switch to English English