Student Support Centre

HU HOME

HU HOME: voel je thuis bij de HU!

HU HOME is een studenteninitiatief voor en door anderstalige studenten, opgericht om studenten met een migratieachtergrond en of een vluchtverleden bij de HU een warm welkom te bieden. Wij willen daarmee bijdragen aan inclusie en studentsucces. Ook Caribische en Surinaamse studenten zijn van harte welkom.

Initiatiefnemer is Memo Kara Khalil (inmiddels afgestudeerd bij de lerarenopleiding Engels). Het motto van HU HOME is ‘voor en door studenten’. De groep studenten die zich inzet bij HU HOME wordt ondersteund vanuit het NT2-team van de vakgroep Nederlands/Wiskunde/NT2 (Instituut Archimedes) en team Studentparticipatie van de dienst Onderzoek, Onderwijs & Studentzaken.

Een warm welkom

Ben je nog niet zo lang in Nederland? En is het Nederlands niet jouw moedertaal? HU HOME helpt jou om je sneller thuis te voelen in de klas, bij de HU en in de Nederlandse maatschappij.

Dat doen we met de inzet van jouw medestudenten. Zij helpen jou op weg bij de HU, op allerlei manieren. Zodat jouw talenten volop zichtbaar worden, jij een fijne studietijd hebt en succesvol jouw studie doorloopt!

HU HOME bestaat uit:

  • HU HOME – Mentorprogramma
  • HU HOME – Taallokaal en Taalcafé
  • HU HOME – Evenementen (sociale activiteiten)

Mentorprogramma

Het mentorprogramma gaat aan het begin van het studiejaar van start en duurt tot 1 februari. De introductiebijeenkomst vindt plaats in de eerste week van september.

HU HOME koppelt groepjes van vier à vijf eerstejaars studenten aan een ouderejaars student. Zo heb je meteen een netwerk om studieactiviteiten mee te plannen en ervaringen uit te wisselen.

Wekelijks komen jullie bij elkaar. Dat kan fysiek of online. De mentor helpt bij vragen of problemen, en kan wegwijs maken binnen de HU. En natuurlijk is het gezellig om andere studenten te ontmoeten en samen leuke dingen te doen.

Aanmelden voor het mentorprogramma

Ben jij eerstejaars student, en is het Nederlands niet jouw moedertaal? Meld je dan aan voor het mentorprogramma via ‘aanmelden HU HOME mentorprogramma‘, of stuur een e-mail aan askhuhome@hu.nl

Mentor worden?

Ben jij ouderejaars student en lijkt het je leuk om iets te betekenen voor meertalige medestudenten die minder bekend zijn met de Nederlandse onderwijscultuur? Stuur dan een e-mail aan askhuhome@hu.nl

Taallokaal

In het Taallokaal van HU HOME kun je terecht met al jouw taalvragen. Begrijp je een opdracht niet goed? Wil je advies over jouw taalvaardigheid? Wil je je spreekvaardigheid verbeteren? Bij het HU HOME Taallokaal zijn ouderejaars studenten actief als taalcoach. Zij helpen jou persoonlijk. Stuur een e-mail aan askhuhome@hu.nl, dan word je uitgenodigd voor een online kennismaking.

De taalcoaching van HU HOME vindt plaats via MS Teams en eens per week ook in het Taallokaal op Padualaan 97. Meer informatie? Stuur een e-mail aan askhuhome@hu.nl.

Taalcafé

Op vrijdagmiddag van 16 – 17 uur organiseert HU HOME een wekelijks praatuurtje via MS Teams. Taalcoaches, communitymanagers en enkele studenten van de opleiding Docent NT2 begeleiden het Taalcafé. Je leert elkaar beter kennen en het is ook nog eens goed voor je spreekvaardigheid in het Nederlands.

Studenten die zich hebben aangemeld voor het Mentorprogramma en/of het Taallokaal ontvangen automatisch een uitnodiging voor het Taalcafé. Nog niet aangemeld? Stuur een e-mail aan askhuhome@hu.nl

Evenementen

HU HOME organiseert ook evenementen voor studenten en medewerkers, zoals een maandelijkse ‘Food for Talk’ in samenwerking met HU Podium. Tijdens Food for Talk staan samen eten en elkaar ontmoeten centraal. Verder organiseren we een Iftar tijdens ramadan en doen we sinds 2021 mee met de jaarlijkse Nacht van de Vluchteling in Utrecht. Wil je graag een uitnodiging ontvangen en op de hoogte blijven van onze activiteiten? Stuur ons dan een e-mail (zie ‘Vragen en contact’) onder vermelding van: Ik wil graag op de hoogte blijven.

Samenwerkingspartners

Vaste samenwerkingspartners van HU HOME zijn Podium, HU Honours, Cultural Mix, Netwerk Diversiteit & Inclusie en het Student Support Center. Wil je ook samenwerken met HU HOME? Stuur ons dan een e-mail naar askhuhome@hu.nl.. Ideeën zijn altijd welkom!

Vragen en contact

Heb je vragen, suggesties of wil je op een andere manier bijdragen aan HU HOME? Stuur dan een email naar askhuhome@hu.nl.

HU HOME – een warm welkom voor anderstalige studenten aan de HU – voor studenten, door studenten.

Switch to English English