Student Support Centre

Taalsupport

De opdracht is helder, maar hoe krijg je alles wat je tot nu toe hebt uitgezocht op papier? Je wilt wel starten, maar hebt geen idee hoe. Of wil je de eerste versie van de tekst waar je al redelijk tevreden over bent naar een hoger niveau tillen? Het wil maar niet vlotten met de opzet en structuur van je tekst.

Voor al deze momenten is er Taalsupport. Taalsupport is er voor alle HU studenten en deze service is gratis. Je kunt terecht bij Taalsupport voor hulp bij het schrijven van elke tekst: een essay, een rapport, een (sollicitatie)brief, een verslag, een scriptie.

Ervaren taalcoaches ontmoeten je graag (online) voor een coachingsgesprek. Deze taalcoaches zijn medestudenten die opgeleid zijn tot taalcoach.

Let op: Taalsupport is geen correctieservice. We helpen je bij het verbeteren van je schrijfvaardigheid. We focussen op argumentatie, structuur en samenhang in je tekst en niet zozeer op spelling en grammatica.

Starten met Taalsupport?

Stuur dan een bericht naar taalsupport@hu.nl om je aan te melden.

Na je aanmelding word je gekoppeld aan een coach. Je stuurt je tekstopdracht in en waar mogelijk de laatste versie van je tekst en de beoordelingscriteria van de opdracht. Een coachingsgesprek duurt 45 minuten. In het eerste gesprek bepaal je samen met de coach het doel van de coaching en ga je daarmee aan de slag. Soms is één gesprek voldoende om weer verder kunnen. Als meer coaching nodig is, werk je onder begeleiding van de coach in maximaal 4 vervolgsessies verder aan de tekst. Deze sessies kunnen ook ’s avonds, buiten kantooruren, worden gepland.

Grip op werkwoordspelling | Online workshop

Werkwoordspelling

Kom jij geregeld in de knoei met de d’s en de t’s? Heb je behoefte aan een duidelijke uitleg over de wat de regels nou precies zijn? Meld je dan aan voor de Workshop Werkwoordspelling.

Doel & inhoud

Tijdens deze training staan we stil bij de regels van de werkwoordspelling. We zullen ingaan op de theorie, maar je gaat ook zelf oefenen. Op deze manier krijg je grip op de regels en beschik je over tools om in het vervolg beter te spellen. Deze training is ook geschikt voor NT2-studenten met specifieke vragen over werkwoordspelling. Programma

Tijdens de eerste bijeenkomst werken we aan de basis van werkwoordspelling. Lastige onderdelen in werkwoordspelling komen aan bod op de tweede bijeenkomst.

Wanneer

 • Sessie 1
  • dinsdag
  • 21 december
  • 16.00-17.30
 • Sessie 2 
  • dinsdag
  • 11 januari
  • 16.30-18.00

Lennart Vonk, schrijfcoach en student Nederlands, begeleidt je met veel enthousiasme tijdens deze training.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Goed van start met je schrijfopdracht | Online workshop

Een goed begin is het halve werk

Heb jij deze periode een schrijfopdracht, essay of dossier waarvan je niet goed weet waar je moet beginnen? Kijk jij ook het liefst eerst even naar een voorbeeld van een mede student voordat je zelf aan de slag kan gaan? Dan is deze workshop wellicht de oplossing voor je problemen!

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die net een nieuwe schrijfopdracht hebben gekregen en het lastig vinden om daar een goede start mee te maken. In deze workshop leer je welke stappen je kunt nemen vóórdat je begint met schrijven, zodat het schrijven zelf daarna soepel kan verlopen. We gaan daarbij aan de slag met de volgende drie onderdelen:

 1. Een overzichtelijk kader creëren van de opdrachtbeschrijving en de rubric zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf hebt.
 2. Relevante bronnen verzamelen met behulp van scannend lezen.
 3. Hoofdvragen, deelvragen, onderwerpen en hoofdstukken bepalen van je schrijfopdracht

Als je deelneemt aan deze workshop, vragen we je om de opdrachtbeschrijving en beoordelingsrubric van je schrijfopdracht mee te nemen én dat je deze vooraf al goed hebt gelezen. Dit is waar je mee gaat werken met als doel dat je aan het eind van de workshop een stevig schrijfplan hebt staan waar je zelfstandig mee verder kun

Praktische informatie

 • Groep 1
  • vrijdag
  • 3 december
  • 15.00-16.30

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport. Tomas en Judith begeleiden je bij deze workshop.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Hoe vind ik goede literatuur en gebruik ik die goed in mijn tekst? | Online workshop

Voorkom plagiaat en maak je tekst sterker door onderbouwing vanuit literatuur!

Vind je het lastig om bij een onderwerp goede betrouwbare bronnen te vinden? Weet je niet hoe je die bronnen dan goed in je tekst kunt integreren? Worstel je altijd met het goed vermelden van je bronnen? Schrijf je dan in voor deze tweedelige workshopserie.

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die moeite hebben met literatuurgebruik in hun teksten. In deze workshop leer je hoe je met behulp van de voorzieningen van de HU-bibliotheek goede bronnen kunt vinden. Daarnaast leer je hoe je al aan het begin van je schrijfproces het gebruik van bronnen goed kunt stroomlijnen. In twee bijeenkomsten ga je aan de slag met:

 1. In de eerste bijeenkomst leer je effectief te zoeken naar bronnen. Je leert de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen. Verder leer je een bouwplan voor je tekst te maken met bronnen erin.
 2. In de tweede bijeenkomst leer je wat plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen door je bronnen te vermelden volgens de APA-systematiek. De focus in de workshop ligt op APA omdat die het meest gebruikt wordt, maar er is ook aandacht voor de andere stijlen zoals ACS, Vancouver en MLA. Verder leer je hoe je je tekst kunt onderbouwen door bronnen in je tekst te parafraseren en citeren.

Bij deelname aan deze workshop is het handig om te werken vanuit een opdracht die je op dat moment voor je studie moet maken. Neem je opdracht, de beoordelingscriteria en eventueel de eerste versie van je tekst mee naar de workshop. Het doel is dat je tijdens de workshopserie bronnen voor je opdracht vindt en op de juiste manier leert verwerken in je tekst.

Praktische informatie

 • Literatuur zoeken en tekstplan met literatuur
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.
 • Citeren/parafraseren + APA
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek.

Wanneer

 • Groep 1
  • maandag
  • 6 en 20 december
  • 15.30 – 17.30 uur

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Switch to English English