Student Support Centre

Taalsupport

De opdracht is helder, maar hoe krijg je alles wat je tot nu toe hebt uitgezocht op papier? Je wilt wel starten, maar hebt geen idee hoe. Of wil je de eerste versie van de tekst waar je al redelijk tevreden over bent naar een hoger niveau tillen? Het wil maar niet vlotten met de opzet en structuur van je tekst.

Voor al deze momenten is er Taalsupport. Taalsupport is er voor alle HU studenten en deze service is gratis. Je kunt terecht bij Taalsupport voor hulp bij het schrijven van elke tekst: een essay, een rapport, een (sollicitatie)brief, een verslag, een scriptie.

Ervaren schrijfcoaches ontmoeten je graag (online) voor een coachingsgesprek. Deze schrijfcoaches zijn medestudenten die opgeleid zijn tot schrijfcoach.

Let op: Taalsupport is geen correctieservice. We helpen je bij het verbeteren van je schrijfvaardigheid. We focussen op argumentatie, structuur en samenhang in je tekst en niet zozeer op spelling en grammatica.

Starten met Taalsupport?

Stuur dan een bericht naar taalsupport@hu.nl om je aan te melden.

Na je aanmelding word je gekoppeld aan een coach. Je stuurt je tekstopdracht in en waar mogelijk de laatste versie van je tekst en de beoordelingscriteria van de opdracht. Een coachingsgesprek duurt 45 minuten. In het eerste gesprek bepaal je samen met de coach het doel van de coaching en ga je daarmee aan de slag. Soms is één gesprek voldoende om weer verder kunnen. Als meer coaching nodig is, werk je onder begeleiding van de coach in maximaal 4 vervolgsessies verder aan de tekst. Deze sessies kunnen ook ’s avonds, buiten kantooruren, worden gepland.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om elkaar fysiek te spreken. Op de Heidelberglaan 9 kun je op donderdag tussen 14:00 en 16:00 en op vrijdag tussen 10:00 en 12:00 terecht voor een coachingsgesprek tijdens de spreekuren. Deze gesprekken zijn gratis en duren 45 minuten. Het is handig dat je de tekst waar je op dat moment aan werkt (digitaal) bij je hebt.

Wil je geen coachingsgesprek, maar alleen informatie inwinnen over Taalsupport/schrijven? Daar is het spreekuur van Taalsupport ook voor!Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om een gesprek te plannen via MS Teams!

Voor vragen: mail taalsupport@hu.nl

Hopelijk tot snel, fysiek of online!

Grip op werkwoordspelling | Online workshop

Werkwoordspelling

Kom jij geregeld in de knoei met de d’s en de t’s? Heb je behoefte aan een duidelijke uitleg over de wat de regels nou precies zijn? Meld je dan aan voor de Workshop Werkwoordspelling.

Doel & inhoud

Tijdens deze training staan we stil bij de regels van de werkwoordspelling. We zullen ingaan op de theorie, maar je gaat ook zelf oefenen. Op deze manier krijg je grip op de regels en beschik je over tools om in het vervolg beter te spellen. Deze training is ook geschikt voor NT2-studenten met specifieke vragen over werkwoordspelling.

Tijdens de eerste bijeenkomst werken we aan de basis van werkwoordspelling. Lastige onderdelen in werkwoordspelling komen aan bod op de tweede bijeenkomst.

Wanneer – Data volgen

Lennart Vonk, schrijfcoach en student Nederlands, begeleidt je met veel enthousiasme tijdens deze training.

Aanmelden

Mocht je geintereseerd zijn in de training klik dan op de onderstaande link:

https://live-event.husite.nl/SSC/

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Goed van start met je schrijfopdracht | Online workshop

Een goed begin is het halve werk

Heb jij deze periode een schrijfopdracht, essay of dossier waarvan je niet goed weet waar je moet beginnen? Kijk jij ook het liefst eerst even naar een voorbeeld van een mede student voordat je zelf aan de slag kan gaan? Dan is deze workshop wellicht de oplossing voor je problemen!

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die net een nieuwe schrijfopdracht hebben gekregen en het lastig vinden om daar een goede start mee te maken. In deze workshop leer je welke stappen je kunt nemen vóórdat je begint met schrijven, zodat het schrijven zelf daarna soepel kan verlopen. We gaan daarbij aan de slag met de volgende drie onderdelen:

  1. Een overzichtelijk kader creëren van de opdrachtbeschrijving en de rubric zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf hebt.
  2. Relevante bronnen verzamelen met behulp van scannend lezen.
  3. Hoofdvragen, deelvragen, onderwerpen en hoofdstukken bepalen van je schrijfopdracht

Als je deelneemt aan deze workshop, vragen we je om de opdrachtbeschrijving en beoordelingsrubric van je schrijfopdracht mee te nemen én dat je deze vooraf al goed hebt gelezen. Dit is waar je mee gaat werken met als doel dat je aan het eind van de workshop een stevig schrijfplan hebt staan waar je zelfstandig mee verder kun

Praktische informatie

Data volgen

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport. Tomas en Judith begeleiden je bij deze workshop.

Aanmelden

Mocht je geintereseerd zijn in de training klik dan op de onderstaande link:

https://live-event.husite.nl/SSC/

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Hoe vind ik goede literatuur en gebruik ik die goed in mijn tekst? | Online workshop

Voorkom plagiaat en maak je tekst sterker door onderbouwing vanuit literatuur!

Vind je het lastig om bij een onderwerp goede betrouwbare bronnen te vinden? Weet je niet hoe je die bronnen dan goed in je tekst kunt integreren? Worstel je altijd met het goed vermelden van je bronnen? Schrijf je dan in voor deze tweedelige workshopserie.

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die moeite hebben met literatuurgebruik in hun teksten. In deze workshop leer je hoe je met behulp van de voorzieningen van de HU-bibliotheek goede bronnen kunt vinden. Daarnaast leer je hoe je al aan het begin van je schrijfproces het gebruik van bronnen goed kunt stroomlijnen. In twee bijeenkomsten ga je aan de slag met:

  1. In de eerste bijeenkomst leer je effectief te zoeken naar bronnen. Je leert de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen. Verder leer je een bouwplan voor je tekst te maken met bronnen erin.
  2. In de tweede bijeenkomst leer je wat plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen door je bronnen te vermelden volgens de APA-systematiek. De focus in de workshop ligt op APA omdat die het meest gebruikt wordt, maar er is ook aandacht voor de andere stijlen zoals ACS, Vancouver en MLA. Verder leer je hoe je je tekst kunt onderbouwen door bronnen in je tekst te parafraseren en citeren.

Loop je tijdens het maken van een opdracht voor je studie tegen vragen aan over deze onderwerpen? Bij deelname aan deze workshop is er gelegenheid om deze vragen te stellen.

Praktische informatie

  • Literatuur zoeken en tekstplan met literatuur
    • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.
  • Citeren/parafraseren + APA
    • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek. https://bibliotheek.hu.nl/hulp-en-ondersteuning/

Wanneer – Data volgen

Aanmelden

Mocht je geintereseerd zijn in de training klik dan op de onderstaande link:

https://live-event.husite.nl/SSC/

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Schrijfweek

Schrijfweek op 7, 8 & 9 December 2022, Doe mee!

Werk je op dit moment aan je bachelorscriptie of een andere opdracht voor je opleiding waarvoor je veel moet schrijven? Vind je het hierbij lastig om overzicht te houden en gemotiveerd te blijven? Je bent niet de enige! Om jou te helpen bieden we vanuit Taalsupport van het Student Support Centre een Schrijfweek aan op 7, 8 & 9 December 2022.

Ben je het zat om alleen achter je laptop te zwoegen? Heb je behoefte aan meer structuur in je dag en je hoofd? Wil je tips, persoonlijke coaching en inspiratieworkshops om een flinke slag te maken? Dan is de Schrijfweek zeker iets voor jou.

Inhoud

Samen met andere studenten ga je drie dagen lang (op de HU, Uithof) aan de slag met je eigen tekst. Dagelijks starten we met de groep op en aan het einde van dag sluiten we gezamenlijk af. In de lunchpauze is er ter inspiratie een inhoudelijke of een ontspannende workshop. Verder krijg je hulp van getrainde schrijfcoaches die je kunnen coachen en ondersteunen.

Voor wie?

· Voltijd- en deeltijdstudenten

· Je bent alle 3 de dagen beschikbaar om aan je schrijfopdracht op de HU te werken. Dit om te garanderen dat je alles uit de schrijfweek haalt wat erin zit. (à anders kun je beter een losse schrijfsessie plannen)

· Je werkt tijdens de Schrijfweek aan een schrijfopdracht waarvoor je de volledige 3 dagen kunt gebruiken.

· Let op: de coaches bieden geen correctieservice voor spelling en grammatica, maar kunnen wel hulp bieden bij bijvoorbeeld het begrijpen en plannen van je opdracht en het structureren van je tekst.

 

Extra informatie en intakegesprek

Op donderdag 1 december tussen 13.00 – 17.00 uur of vrijdag 2 december tussen 13.00 – 17.00 plannen we graag een intakegesprek met je in. Geef in je mail aan op welk moment je beschikbaar bent voor een intakegesprek. De schrijfweekdagen duren van 09:00 tot en met 17:00 en vinden plaats op Utrecht Science Park. Bereikbaar met OV.

Aanmelden

Meld je aan voor deze schrijfweek door te mailen naar taalsupport@hu.nl met je naam, opleiding en schrijfproduct waar je mee bezig bent. Mocht je bij uitzondering niet de hele week aanwezig kunnen zijn (buiten maandag en vrijdag om), geef dan aan welke twee dagdelen je maximaal afwezig bent.

Switch to English English