Student Support Centre

Trainingen & workshops

Het Student Support Centre biedt je de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan onderstaande trainingen. Let op: schrijf je je in, dan rekenen we op jouw komst.

Thema: Evenementen | Topic: Events

1 Uur Over… rouw

1 Uur Over… rouw

Dinsdag 2 november 11.45 inloop, 12:00-13.00 gesprek, 13.00-14.00 napraat met koffie/thee/muffin | Serre Botanische Tuinen | Gratis

Gesprek van 12.00-13.00, gevolgd door napraat met hapje 13.00-14.00 uur.

Podium & Student Support Centre organiseren een nieuw seizoen van het programma ‘1 Uur Over…’. Op dinsdag 2 november bevinden we ons weer in de prachtige Serre van de Botanische Tuinen. We gaan dit keer in gesprek met 3 experts over rouw; Tanja van Roosmalen, rouw- en verliestherapeut bij LEF Verliesbegeleiding, Esther van Breukelen, trainer bij het Centrum voor Verborgen Verlies en vaktherapeut bij Liefde voor jou en Jelle Meuwissen, trainer bij het Student Support Centre en ervaringsdeskundige op het gebied van verlies van gezondheid. Deze keer is Danielle Stellingwerff, student Social Work, de gespreksleider. Zij gaan op een laagdrempelige manier in gesprek met studenten uit de zaal over rouw & verlies en welke impact dit heeft tijdens de studietijd.

Heb je vragen aan Tanja, Esther & Jelle? Wil je weten wat rouw precies is, of lijkt het thema je op persoonlijk of professioneel vlak interessant en inspirerend? Studenten die affiniteit hebben met het onderwerp, of er juist helemaal niet mee bekend zijn, kunnen al hun vragen stellen aan de experts. Zo ontstaat er een ontspannen, laagdrempelig en informatief gesprek! Zien we je op 2 november in de Serre van de Botanische Tuinen?

Allerzielen

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van een speciaal Allerzielen-programma van Podium, om op deze gedenkdag traditiegetrouw stil te staan bij verlies. Na 1 Uur Over kun je ook Theater Trip bezoeken.

Student Support Centre

Student Support Centre (SSC) biedt verschillende manieren van ondersteuning die een bijdrage leveren aan het welzijn van de HU student. Podium is het cultureel studentenplatform van de Hogeschool Utrecht. 

 

Praktische informatie:

Locatie: Je vindt de Botanische Tuinen aan de Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht (Utrecht Science Park). Als je aangeeft voor ‘1 Uur Over’ te komen kun je gratis naar binnen. Van de ingang van de Botanische Tuinen loop je in ongeveer 5-7 minuten naar de Serre.

 

Thema: Studeren met een ondersteuningsbehoefte | Topic: Studying with a need for extra support

Solliciteren met een beperking | Online training

Solliciteren is voor iedereen spannend, maar als  je een functiebeperking hebt, voorzieningen nodig hebt of je werk graag net iets anders wilt organiseren om het vol te kunnen houden, heb je misschien extra vragen over hoe je jezelf goed kunt profileren: Welke vragen kun je verwachten van de werkgever? Hoe breng je jouw vaardigheden en kwaliteiten het beste onder woorden? Hoe en wanneer kun je jouw wensen het best aan de orde stellen?

In deze training ga je kijken naar het perspectief van de werkgever en wat belangrijk is in je persoonlijke presentatie. Je gaat ook een begin maken met een persoonlijk profiel: je denkt na over de kwaliteiten die je meebrengt en wat je nodig hebt om in een baan goed te kunnen functioneren. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in wat je te bieden hebt. Je weet jouw vaardigheden en kwaliteiten beter te verwoorden en je beperkingen positief te benaderen zodat je met meer zelfvertrouwen kan solliciteren naar een baan of stageplek.

De training is bedoeld voor studenten die voorzien dat ze van hun (functie)beperking(en) hinder zullen ondervinden op de werkvloer. Bijv. omdat je om moet gaan met dyslexie, AD(H)D, concentratieproblemen, autisme spectrum stoornis, chronische ziekte, fysieke beperking of psychische problemen.

De training wordt online gegeven en bestaat uit drie delen.

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Machil van Deinum en Anita Mooi, ervaren trainers, begeleiden je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Effectief studeren met ASS | Online training

Studeren op het hbo vraagt om een hele andere aanpak dan die je misschien op de middelbare school gewend was. Hbo is minder gestructureerd, het vraagt daarom meer zelfstandigheid in het maken van keuzes, nemen van verantwoordelijkheid en initiatief. Heb je te maken met een stoornis in het autisme spectrum en merk je dat soms moeite hebt met grip krijgen op de ‘hbo manier van studeren’, bijvoorbeeld met studieplanning, het scheiden van hoofd- en bijzaken als je de leerstof door gaat en/of het werken in (wisselende) groepen? Meld je dan aan voor de training Effectief studeren met ASS.

Doel & inhoud

Het doel van de training is om jouw zelfstandigheid in het studieproces te bevorderen om studievertraging of –uitval te voorkomen. Thema’s die aan bod komen:

 • Studieplanning; je leert hoe je een haalbare (studie)planning maakt.
 • Organiseren; je optimaliseert jouw leer- en studeersituaties en leert prioriteiten stellen in je (studie)taken.
 • Effectief studeren; je leert efficiënt aantekening maken en komt er achter welke leerstrategie voor jou het beste werkt.
 • Communiceren; je krijgt inzicht in jouw sterke punten in communicatie en hoe je deze kunt inzetten in je studie, je oefent met het geven en ontvangen van feedback.
 • Samenwerken; je leert hoe je samenwerkingsopdrachten zo succesvol mogelijk kunt laten verlopen.

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Lianne van den Berg- Weitzel en Martijn van Houwelingen, ervaren trainers, begeleiden je in deze training.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer. We nodigen je vervolgens uit voor een intakegesprek waarin we samen bekijken of de training aansluit op jouw verwachtingen.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Studeren met AD(H)D | Training

Heb je moeite met de gevolgen van AD(H)D in je leven en dus ook in je studie? Sta jij open voor een brede kijk op AD(H)D en mogelijkheden om meer grip op je ADHD te krijgen?

Meld je aan voor deze training Studeren met AD(H)D wanneer jij daarbij ook de bereidheid hebt om:

 • je tijdens én na afloop van de training hiervoor in te zetten;
 • je eigen gevoelens en ervaringen in te brengen in een groep met medestudenten.

Doel & inhoud

Het doel van deze training is om een meer grip te krijgen op jouw ADHD in je leven en je studie.
Hoofdgebieden die in de training aan bod komen zijn:

 1. De rol van je veilig voelen en het functioneren van je zenuwstelsel (lichaam)
 2. Psychische gevolgen en je zelfbeeld (gedachten & emoties)
 3. Bereidheid & Acceptatie van alle gevolgen van ADHD (aanschouwen)

Je gaat a.d.h.v. kennis, uitwisselen van inzichten en ervaringen, onderzoeken wat in jouw situatie nu het beste is voor jou om (geen) aandacht aan te geven. Wat bij jou en jouw situatie past en wat jij dus nodig hebt om een prettiger en succesvoller leven en studie te hebben.

Voorwaarden

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk om de bereidheid en beschikbaarheid te hebben om aan alle trainingen deel te nemen. Ga dus goed na of je de aankomende periode hiertoe in staat bent. De training wordt in principe iedere periode aangeboden.

Wanneer

De training bestaat uit vijf momenten. Je schrijft je dus in voor een hele reeks. Voor periode A zijn er twee groepen waar je uit kunt kiezen:

 • Groep 2
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Menno Roodenburg begeleidt je in deze training. Hij is een ervaringsdeskundige op het gebied van ADHD.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Studeren met dyslexie | Online training

Studentsupportgroep ‘Studeren met dyslexie’

Door het corona-beleid van de HU is de training Effectief studeren met Dyslexie omgezet in een online studentsupportgroep.

Studeren met dyslexie is topsport. Je steekt veel meer tijd in je opleiding dan anderen, maar de resultaten kunnen vaak beter. Hoe kun je het studeren aanpakken op een manier die beter aansluit bij jou? Wil je hier meer over weten en hierover sparren met andere dyslectische studenten, meld je dan aan voor studentsupportgroep ‘Studeren met dyslexie’. In vier online bijeenkomsten wisselen we ervaringen en inzichten uit, maak je samen oefeningen en bespreken we de informatie die je krijgt aangereikt en de thuiswerkopdrachten.

Doel & inhoud

Het doel is om studiestrategieën te ontwikkelen die uitgaan van je sterke kanten. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Wat is dyslexie in de wetenschap en betekent dyslexie voor jou?
 • Meervoudige intelligentie: wat zijn jouw sterke kanten?
 • Hoe kun je gemakkelijker studeren en verslagen maken?
 • Van welke hulpmiddelen en voorzieningen kun je gebruikmaken?
 • Hoe maak je een effectieve studieplanning?

Wanneer

De Studentsupportgroep ‘Studeren met dyslexie’ bestaat uit vier bijeenkomsten in MS-Teams die wekelijks op een vast tijdstip plaatsvinden.

 • Groep 2
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Thema: Studievaardigheden | Topic: Study Skills

Tentamen Masterclass | Training op locatie USP

Haal het cijfer dat je wilt halen (en verdient) door het PSM-model te volgen (Proven Study Methods ©). Stop twijfel en onzekerheid en maak plaats voor vertrouwen in je aanpak en in jezelf. Leer hoe je moet presteren en word een topstudent. Dus ben je een student die moeite heeft om bij te blijven met leren of ben je al koploper van de klas, maar wil je nog meer uit jezelf halen? Dan nodigen wij je graag uit om nu deel te nemen aan deze tentamentraining van het Student Support Centre.

Doel & Inhoud

Een student leert niet hoe hij of zij efficiënt moet leren voor een tentamen. Met als gevolg dat studenten niet het beste uit zichzelf halen. Ze halen te lage cijfers en zijn te veel tijd kwijt. Dit leidt tot doorleren in de vakanties, extra studiejaren of zelfs stoppen met studeren. Hierdoor gaan studenten twijfelen, zijn ze onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Daar wordt verandering in gebracht met deze exclusieve tentamentraining voor hbo-studenten. In deze crash course ontdek je in 3 uur wat je stap voor stap moet doen voor en tijdens het tentamen: van 2 weken voor het tentamen tot aan het punt dat je het tentamen met een glimlach inlevert. Deze training wordt gegeven door leerexperts en is live op locatie te volgen.

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Wie

De trainer, Sjirk Zijlstra, heeft een expertise in Neuroscience en onderwijskunde en zal je begeleiden in deze masterclass.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Online leren moet je leren | Online training

Online Leren Moet Je Leren 

Leren is pittig (!) en dat mag gezegd worden. Je wil beter presteren en voor je gevoel kan je dat wel, maar het ontbreekt je aan tips die werken. De manier van vroeger werkt niet meer of je twijfelt of het wel de juiste manier is. En laten we wel zijn, er is zo veel meer dan alleen studeren. En jij moet alles maar combineren en tegelijk presteren. Maar hoe combineer je alles met elkaar? Want er is niemand die je vertelt hoe je sneller en beter leert, hoe je voorkomt dat je geen zin hebt of wat je kan doen om niet meer afgeleid te raken. Als je dit herkent, dan is er een grote kans dat jij verkeerd leert en dat jij (veel!) meer kan bereiken dan je nu laat zien.

Doel & inhoud

Wij zijn de Leren Hoe Je Moet Leren training gestart om studenten te helpen beter te leren. Wij geloven dat studenten betere cijfers in minder tijd kunnen behalen met veel minder stress, niet door hard te werken maar slim te werken. Er is de afgelopen jaren door onderzoek veel bekend geworden over het menselijk brein, en ze ontdekten dat we onze eigen mogelijkheden enorm onderschatten. We behandelen:

  • De meest efficiënte leerstrategieën (en hoe je deze toepast)
  • Wat je voor, tijdens en na een (online) les moet doen voor betere cijfers
  • Hoe je uitstelgedrag voorkomt en studeert waar en wanneer je wilt
  • Hoe je urenlang focust en nooit meer afgeleid raakt
  • De werking van het brein tijdens het studeren
  • Hoe je met snellezen je leestijd halveert
  • Hoe je moet plannen en nooit meer iets vergeet
  • Hoe je een (kennis-)tentamen voorbereid en maakt
  • Hoe je het schrijven van verslagen aanpakt

Wanneer

 • Groep A
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Hoe vind ik goede literatuur en gebruik ik die goed in mijn tekst? | Online workshop

Voorkom plagiaat en maak je tekst sterker door onderbouwing vanuit literatuur!

Vind je het lastig om bij een onderwerp goede betrouwbare bronnen te vinden? Weet je niet hoe je die bronnen dan goed in je tekst kunt integreren? Worstel je altijd met het goed vermelden van je bronnen? Schrijf je dan in voor deze tweedelige workshopserie.

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die moeite hebben met literatuurgebruik in hun teksten. In deze workshop leer je hoe je met behulp van de voorzieningen van de HU-bibliotheek goede bronnen kunt vinden. Daarnaast leer je hoe je al aan het begin van je schrijfproces het gebruik van bronnen goed kunt stroomlijnen. In twee bijeenkomsten ga je aan de slag met:

 1. In de eerste bijeenkomst leer je effectief te zoeken naar bronnen. Je leert de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen. Verder leer je een bouwplan voor je tekst te maken met bronnen erin.
 2. In de tweede bijeenkomst leer je wat plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen door je bronnen te vermelden volgens de APA-systematiek. De focus in de workshop ligt op APA omdat die het meest gebruikt wordt, maar er is ook aandacht voor de andere stijlen zoals ACS, Vancouver en MLA. Verder leer je hoe je je tekst kunt onderbouwen door bronnen in je tekst te parafraseren en citeren.

Bij deelname aan deze workshop is het handig om te werken vanuit een opdracht die je op dat moment voor je studie moet maken. Neem je opdracht, de beoordelingscriteria en eventueel de eerste versie van je tekst mee naar de workshop. Het doel is dat je tijdens de workshopserie bronnen voor je opdracht vindt en op de juiste manier leert verwerken in je tekst.

Praktische informatie

 • Literatuur zoeken en tekstplan met literatuur
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.
 • Citeren/parafraseren + APA
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Hoe begin je met je tekst? | Online workshop

Een goed begin is het halve werk

Heb jij deze periode een schrijfopdracht, essay of dossier waarvan je niet goed weet waar je moet beginnen? Kijk jij ook het liefst eerst even naar een voorbeeld van een mede student voordat je zelf aan de slag kan gaan? Dan is deze workshop wellicht de oplossing voor je problemen!

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die net een nieuwe schrijfopdracht hebben gekregen en het lastig vinden om daar een goede start mee te maken. In deze workshop leer je welke stappen je kunt nemen vóórdat je begint met schrijven, zodat het schrijven zelf daarna soepel kan verlopen. We gaan daarbij aan de slag met de volgende drie onderdelen:

 1. Een overzichtelijk kader creëren van de opdrachtbeschrijving en de rubric zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf hebt.
 2. Relevante bronnen verzamelen met behulp van scannend lezen.
 3. Hoofdvragen, deelvragen, onderwerpen en hoofdstukken bepalen van je schrijfopdracht

Als je deelneemt aan deze workshop, vragen we je om de opdrachtbeschrijving en beoordelingsrubric van je schrijfopdracht mee te nemen én dat je deze vooraf al goed hebt gelezen. Dit is waar je mee gaat werken met als doel dat je aan het eind van de workshop een stevig schrijfplan hebt staan waar je zelfstandig mee verder kun

Praktische informatie

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek. Jolijn en Judith begeleiden je bij deze workshop.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Grip op werkwoordspelling | Online training

Werkwoordspelling

Kom jij geregeld in de knoei met de d’s en de t’s? Heb je behoefte aan een duidelijke uitleg over de wat de regels nou precies zijn? Meld je dan aan voor de Workshop Werkwoordspelling.

Doel & inhoud

Tijdens deze training staan we stil bij de regels van de werkwoordspelling. We zullen ingaan op de theorie, maar je gaat ook zelf oefenen. Op deze manier krijg je grip op de regels en beschik je over tools om in het vervolg beter te spellen. Deze training is ook geschikt voor NT2-studenten met specifieke vragen over werkwoordspelling. Programma

Tijdens de eerste bijeenkomst werken we aan de basis van werkwoordspelling. Lastige onderdelen in werkwoordspelling komen aan bod op de tweede bijeenkomst.

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Lennart Vonk, schrijfcoach en student Nederlands, begeleidt je met veel enthousiasme tijdens deze training.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Thema: Carrièreontwikkeling | Topic: Career Development

Solliciteren met een beperking | Online training

Solliciteren is voor iedereen spannend, maar als  je een functiebeperking hebt, voorzieningen nodig hebt of je werk graag net iets anders wilt organiseren om het vol te kunnen houden, heb je misschien extra vragen over hoe je jezelf goed kunt profileren: Welke vragen kun je verwachten van de werkgever? Hoe breng je jouw vaardigheden en kwaliteiten het beste onder woorden? Hoe en wanneer kun je jouw wensen het best aan de orde stellen?

In deze training ga je kijken naar het perspectief van de werkgever en wat belangrijk is in je persoonlijke presentatie. Je gaat ook een begin maken met een persoonlijk profiel: je denkt na over de kwaliteiten die je meebrengt en wat je nodig hebt om in een baan goed te kunnen functioneren. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in wat je te bieden hebt. Je weet jouw vaardigheden en kwaliteiten beter te verwoorden en je beperkingen positief te benaderen zodat je met meer zelfvertrouwen kan solliciteren naar een baan of stageplek.

De training is bedoeld voor studenten die voorzien dat ze van hun (functie)beperking(en) hinder zullen ondervinden op de werkvloer. Bijv. omdat je om moet gaan met dyslexie, AD(H)D, concentratieproblemen, autisme spectrum stoornis, chronische ziekte, fysieke beperking of psychische problemen.

De training wordt online gegeven en bestaat uit drie delen.

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Machil van Deinum en Anita Mooi, ervaren trainers, begeleiden je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Check, zit je op je plek? | Online workshop

Doel en inhoud

Ben je eerstejaarsstudent of heb je een uitgesteld bindend studieadvies en weet je niet (meer) goed waarom je jouw studie gekozen hebt? Twijfel je of je op je plek zit? In een sessie van 1 uur onderzoek je vrijblijvend waar je twijfel vandaan komt en welke vervolgstap je kunt zetten.

Wanneer

De workshop bestaat uit 1 online bijeenkomst van 1 uur  via MS Teams en is gratis.

 • Groep 2
  • Vrijdag
  • 5 november
  • 13.00 tot 14.00 uur
 • Groep 3
  • Woensdag
  • 15 december
  • 13.30 tot 14.30 uur

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de online agenda van Keuzeadvies. Selecteer bij afspraaktype ‘Check, zit je op je plek’ en de datum waarop je de workshop wilt volgen.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Masterkeuze - Oriëntatie op doorstuderen | Online workshop

Rond je bijna je bachelor af en wil je doorstuderen? Bij het kiezen van een vervolgopleiding is het belangrijk om te weten wat je verder wilt ontwikkelen en waar je naar toe wilt werken in je (studie)loopbaan. Meld je aan voor deze workshop en ga daarmee aan de slag.

Doel & inhoud

In de workshop breng je jouw motieven, interesses, drijfveren en loopbaanwensen in kaart. Ook kijken we naar praktische zaken: kies je een hbo- of wo-master, wat is een pre-master, hoe werkt de toelating, zijn er andere manieren om je loopbaandoelen te bereiken; en hoe oriënteer je je goed op een master of vervolgstudie? Zo leer je bewust te kiezen voor een vervolgstap die goed bij jou past! In de eerste bijeenkomst sta je stil bij jouw motieven, interesses en kwaliteiten. In de tweede bijeenkomst onderzoek je je waarden en loopbaanwensen en ga je je verdiepen in manieren om je te oriënteren op mogelijke vervolgopleidingen die daarop aansluiten. Je gaat naar huis met meer zelfkennis en een actieplan om de voor jou interessante opties verder te onderzoeken.

Let op! We bieden je geen overzicht van de masters die aansluiten op jouw studie.

Wanneer

De training bestaat uit twee online bijeenkomst van twee uur.

 • Groep 2
  • Vrijdag
  • 10 en 17 december
  • 10.00 tot 12.00 uur

Marja Zuiderwijk, Anita Mooi of Yrza Latumahina begeleidt je in deze training.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de online agenda van Keuzeadvies.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Studiekeuze – (Her)oriëntatie op je studie | Online workshop

Twijfel je over je huidige studie of ben je gestopt? Voordat je naar (nieuwe) mogelijkheden gaat kijken, is het belangrijk om eerst te weten wie jij als persoon bent.

Doel & inhoud

In de workshop breng je door verschillende opdrachten jouw interesses, kwaliteiten, drijfveren en waarden in kaart. Op deze manier krijg je een duidelijker beeld van wat bij jou past. Vervolgens kijken we naar opleidingen en functies die hier goed op aansluiten. Zo leer je bewust te kiezen voor een studie die echt bij jou past.

Wanneer

De workshop bestaat uit drie online bijeenkomsten van twee uur.

 • Groep 1
  • Dinsdag
  • 16, 23 en 30 november
  • 13.00 tot 15.00 uur

Marja Zuiderwijk, Anita Mooi of Yrza Latumahina, begeleidt je in deze training.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de online agenda van Keuzeadvies.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Pak de regie over je loopbaanontwikkeling | Training op locatie USP

In jouw studie en loopbaan doen zich voortdurend mogelijkheden voor en moet je steeds weer keuzes maken. Die keuzes worden gemakkelijker als je weet wat jouw sterke kanten zijn, welke waarden er voor jou toe doen en welke wensen je voor de (nabije) toekomst hebt. Zo pak je de regie over jouw loopbaanontwikkeling en maak je keuzes die écht bij jou passen!

Doel & inhoud

In de training kijk je naar verschillende kanten van jezelf om daar informatie over de toekomst uit te halen. Door afwisselende en creatieve loopbaanoefeningen breng je in kaart:

 • waar je interesses en drijfveren liggen,
 • welke kernkwaliteiten jou typeren,
 • welke waarden voor jou belangrijk zijn.

Vervolgens richt je je blik op de toekomst: Wat zie je jezelf nou écht graag doen? Wie en waar ben je dan? Je maakt een persoonlijk ontwikkelplan waarmee je jouw doelen concreet maakt en ziet welke stappen je kunt zetten om die te verwezenlijken.

Deze training bestaat uit vijf bijeenkomsten en zijn met name geschikt voor studenten vanaf het derde studiejaar. In de training word je begeleid door Anita Mooi of Marja Zuiderwijk, werkzaam bij Keuzeadvies en ervaren (loopbaan)trainers.

Let op: Als je specifiek op zoek bent naar begeleiding bij je masterkeuze, kun je terecht bij de workshop Masterkeuze – oriëntatie op doorstuderen.

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Anita Mooi, een ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Thema: Taal en Communicatie | Topic: Language and Communication

Hoe vind ik goede literatuur en gebruik ik die goed in mijn tekst? | Online workshop

Voorkom plagiaat en maak je tekst sterker door onderbouwing vanuit literatuur!

Vind je het lastig om bij een onderwerp goede betrouwbare bronnen te vinden? Weet je niet hoe je die bronnen dan goed in je tekst kunt integreren? Worstel je altijd met het goed vermelden van je bronnen? Schrijf je dan in voor deze tweedelige workshopserie.

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die moeite hebben met literatuurgebruik in hun teksten. In deze workshop leer je hoe je met behulp van de voorzieningen van de HU-bibliotheek goede bronnen kunt vinden. Daarnaast leer je hoe je al aan het begin van je schrijfproces het gebruik van bronnen goed kunt stroomlijnen. In twee bijeenkomsten ga je aan de slag met:

 1. In de eerste bijeenkomst leer je effectief te zoeken naar bronnen. Je leert de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen. Verder leer je een bouwplan voor je tekst te maken met bronnen erin.
 2. In de tweede bijeenkomst leer je wat plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen door je bronnen te vermelden volgens de APA-systematiek. De focus in de workshop ligt op APA omdat die het meest gebruikt wordt, maar er is ook aandacht voor de andere stijlen zoals ACS, Vancouver en MLA. Verder leer je hoe je je tekst kunt onderbouwen door bronnen in je tekst te parafraseren en citeren.

Bij deelname aan deze workshop is het handig om te werken vanuit een opdracht die je op dat moment voor je studie moet maken. Neem je opdracht, de beoordelingscriteria en eventueel de eerste versie van je tekst mee naar de workshop. Het doel is dat je tijdens de workshopserie bronnen voor je opdracht vindt en op de juiste manier leert verwerken in je tekst.

Praktische informatie

 • Literatuur zoeken en tekstplan met literatuur
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.
 • Citeren/parafraseren + APA
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Hoe begin je met je tekst? | Online workshop

Een goed begin is het halve werk

Heb jij deze periode een schrijfopdracht, essay of dossier waarvan je niet goed weet waar je moet beginnen? Kijk jij ook het liefst eerst even naar een voorbeeld van een mede student voordat je zelf aan de slag kan gaan? Dan is deze workshop wellicht de oplossing voor je problemen!

Doel en inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die net een nieuwe schrijfopdracht hebben gekregen en het lastig vinden om daar een goede start mee te maken. In deze workshop leer je welke stappen je kunt nemen vóórdat je begint met schrijven, zodat het schrijven zelf daarna soepel kan verlopen. We gaan daarbij aan de slag met de volgende drie onderdelen:

 1. Een overzichtelijk kader creëren van de opdrachtbeschrijving en de rubric zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf hebt.
 2. Relevante bronnen verzamelen met behulp van scannend lezen.
 3. Hoofdvragen, deelvragen, onderwerpen en hoofdstukken bepalen van je schrijfopdracht

Als je deelneemt aan deze workshop, vragen we je om de opdrachtbeschrijving en beoordelingsrubric van je schrijfopdracht mee te nemen én dat je deze vooraf al goed hebt gelezen. Dit is waar je mee gaat werken met als doel dat je aan het eind van de workshop een stevig schrijfplan hebt staan waar je zelfstandig mee verder kun

Praktische informatie

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Deze workshop wordt vanuit Taalsupport gegeven in samenwerking met een informatiespecialist van de HU-bibliotheek. Jolijn en Judith begeleiden je bij deze workshop.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Grip op werkwoordspelling | Online training

Werkwoordspelling

Kom jij geregeld in de knoei met de d’s en de t’s? Heb je behoefte aan een duidelijke uitleg over de wat de regels nou precies zijn? Meld je dan aan voor de Workshop Werkwoordspelling.

Doel & inhoud

Tijdens deze training staan we stil bij de regels van de werkwoordspelling. We zullen ingaan op de theorie, maar je gaat ook zelf oefenen. Op deze manier krijg je grip op de regels en beschik je over tools om in het vervolg beter te spellen. Deze training is ook geschikt voor NT2-studenten met specifieke vragen over werkwoordspelling. Programma

Tijdens de eerste bijeenkomst werken we aan de basis van werkwoordspelling. Lastige onderdelen in werkwoordspelling komen aan bod op de tweede bijeenkomst.

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Lennart Vonk, schrijfcoach en student Nederlands, begeleidt je met veel enthousiasme tijdens deze training.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Thema: Welzijn | Topic: Wellbeing

Adem & Beweging | Online training

Online training Adem & Beweging

Heb je het gevoel altijd ‘aan’ te staan of ervaar je stress? Zou je je lekker ontspannen én energiek willen voelen? Heb je de behoefte meer in je lijf te zijn en te bewegen? Doe dan mee met de training Adem & Beweging. In drie sessies gaan we veel bewegen en je krijgt praktische tips voor alledaagse situaties.

Doel en inhoud

De sessies bestaan uit eenvoudige, leuke en fijne oefeningen en bewegingen die de ongestuurde, natuurlijke adem vrij laten stromen. We zijn dus niet zo met de adem ‘bezig’ maar door de bewegingen krijgt je adem ongemerkt meer de ruimte. Zeker als je adem hoog zit of je je benauwd voelt, kan dit fijn zijn. Veel mensen zijn namelijk gewend om druk op zichzelf te zetten, bijvoorbeeld omdat je patroon is om ingespannen je best te doen. Dat hoeft in deze cursus dus niet, je hoeft niets te bereiken: de wilskracht doet even niet mee :-). Dit ademwerk is een zachte vorm waarin je jezelf beter leert kennen en ontdekt hoe je jezelf kunt ondersteunen.

Het doel van Adem en Beweging is de verkenning, het onderzoek en daarmee het vergroten van je bewustzijn: wat valt er te beleven aan de bewegingen, je lijf en de adem? In die ervaring aanwezig zijn, kan je veel brengen: bijvoorbeeld dat je je rustiger, levendiger, evenwichtiger en veerkrachtiger gaat voelen.

Je krijgt ook praktische tips mee voor alledaagse situaties, zoals wat je kunt doen als je bijvoorbeeld duf, moe, hyper of somber bent. Of wat je voor je lijf kunt doen als je lang achter je laptop zit en hoe je letterlijk weer meer lucht krijgt. Ook krijg je tips om goed te slapen en inspiratie voor je ochtendritueel.

☼ De cursus bestaat uit drie lessen van 1,5 uur (en drie Ademkwartiertjes tussen de lessen door. Dit zijn online mini-lessen die je helpen ook tussen de lessen door aandacht te geven aan je lijf en je adem. We kunnen dan ook bij behoefte een bepaalde oefening nog ’s een keertje doen).

☼ Je hebt in alle lessen volop ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

☼ Bij de cursus hoort een reader, die je ontvangt na de eerste les. Ook krijg je een overzicht van de belangrijkste oefeningen die we hebben gedaan. Het is zeker aan te raden om na de les wat aantekeningen te maken.

Wanneer?

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

De cursus wordt gegeven door ademdocent Mariëlle Groenendijk.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Yoga | Training op locatie USP

Wil je leren hoe de eenvoudige oefeningen van yoga kunnen helpen om je fysiek en mentaal te ontspannen en tegelijkertijd nieuwe energie op te doen? Doe dan mee met de training Yoga!

Doel en inhoud:

Er wordt veel van je gevraagd tijdens je studie en werk, dit levert af en toe stress en spanningen op. Bij het doen van yoga worden toegankelijke en soms ook uitdagende oefeningen gebruikt die helpen om overbodige spanning los te laten en lichaam en mind in balans te brengen. De oefeningen bestaan uit fysieke houdingen (asana’s) en adem- en aandachtsoefeningen.

Iedereen kan yoga doen, je hoeft dus niet lenig te zijn. De oefeningen worden helder uitgelegd en voorgedaan. Je wordt uitgenodigd om simpelweg te volgen (wat al een hele uitdaging kan zijn) en daarbij de grenzen van je lichaam te accepteren. Sommige fysieke oefeningen kunnen zeker ook pittig aanvoelen, meestal omdat we nu eenmaal sommige spieren en bewegingen minder vaak gebruiken in het dagelijks leven.

Deze training is bedoeld als kennismaking met yoga, maar ook diegene die al wat meer ervaring heeft is van harte welkom. Je leert:

 1. Of yoga iets voor jou is, of je yoga je eigen wil maken.
 2. De basisprincipes van yoga: eigen ervaring en grenzen respecteren, zonder prestatie oefenen, aarden en aandachtig zijn.
 3. Het volgen van de adem (ook tijdens de houdingen)
 4. Werking en volgorde van houdingen
 5. Thuis zelfstandig yogahoudingen en ontspanning kunnen doen

Wanneer

De training wordt gegeven op de volgende data:

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Karel Boonstra, een gediplomeerde en ervaren yogadocent, verzorgt op een enthousiaste manier de lessen.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Move More! | Online workshop

Wanna Move More!? Let’s start now!

Het mooie sportweer komt er weer aan! Word je ook gek van al het thuisstuderen en wil je (überhaupt) meer gaan bewegen/sporten? Fit & in shape de zomer in? Dan is de workshop Move More! wat voor jou!

Doel & inhoud

Tijdens de interactieve workshop

 • Scherp je je beweeg-/sportdoelen aan en krijg je inzichtelijk wat het halen van die doelen je oplevert
 • Doe je inspiratie om m.b.t. mogelijkheden om te bewegen en sporten met de actuele Corona omstandigheden
 • Krijg je simpele handvatten om de beweging die jij wilt te integreren in je huidige leefritme
 • Leer je concrete tools die voor jouw werken om je nieuwe beweegpatroon ook vol te houden
 • Maak je je eigen Move More! plan waar je direct mee je direct aan de slag kunt

Wanneer

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Trainers

De workshop wordt gegeven door honours studenten en een in beweging en sport gespecialiseerde performance trainer. De trainers zetten hun eigen beweeg- en (top)sportervaring in om de deelnemers maximaal te ondersteunen en challengen.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Een op maat gemaakte Move More sessies voor je leerteam?

Ook dat kan! Interesse? Laten we contact hebben. Dat kan via ann@movetofocus.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor een passende sessie voor jouw leerteam.

Veerkrachtig rouwen | Training op locatie USP

Heb jij in je leven een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt zoals het overlijden van een naaste of het verlies van gezondheid? Of heb je een andere gebeurtenis meegemaakt die veel impact op jou heeft? Dit kan ervoor zorgen dat het (soms) lastig is om met je studie bezig te zijn.

Doel & inhoud

In de training staan we stil bij de impact die een ingrijpende ervaring heeft op ons leven. Ook bieden we je een houvast om de draad van leven en studeren weer op te pakken. Geen snelle tips en tricks, wel reflecteren op jezelf en samen zoeken naar de hulpbronnen die jou kunnen ondersteunen.

Deze training bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt verzorgd door Lianne van den Berg- Weitzel, studentendecaan, en Jelle Meuwissen, ervaringsdeskundige op het gebied van rouw- en verlies.

Wanneer

 • Groep 1
  • Dinsdag
  • 23 en 30 november
  • 7 en 14 december
  • 14:00 – 16:00 uur

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Vragen

We kunnen ons voorstellen dat je bepaalde vragen hebt over de training, dat je je afvraagt of deze op dit moment voor jou passend is of dat je gewoon twijfels hebt over deelname. Mocht je het daarom fijn vinden om vrijblijvend kennis te maken met één van de trainers, geef dat dan gerust aan in je aanmelding.

Compassievol leven | Online training

De Engelse afkorting TLC staat voor Tender Loving Care. Het is een mooi begrip dat je in het Nederlands zou kunnen vertalen met liefdevolle aandacht. Het geven van liefdevolle aandacht aan jezelf staat centraal in deze 8-weekse cursus. Uit onderzoek blijkt dat je daarmee compassievoller in het leven gaat staan, beter om zal kunnen gaan met tegenslag en meer oog zal krijgen voor de behoeften van het grotere geheel zonder jezelf daarbij te vergeten. Je zal meer duidelijkheid krijgen over wat je waardevol vindt en daarmee ook krachtiger in de wereld kunnen staan.

Deze cursus is een verdieping van het 8-weekse mindfulness programma. Als je zelf al ervaring hebt opgedaan met mediteren en/of andere mindfulness beoefening kan dat ook een voldoende basis zijn.

Doel en inhoud

De lessen bestaan uit toegankelijke oefeningen en kennis over o.a. hoe je op een fijne manier met je emoties om kan gaan. Je zal meer zicht krijgen op innerlijke patronen en waarom je op bepaalde momenten wordt getriggerd. Ook zal je meer inzicht krijgen in wat je belangrijk vindt voor de wereld en in je leven, en ondersteund worden om hier handen en voeten aan geven.

We werken in de lessen op basis van het boek “Compassie in je leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness” van Frits Koster en Erik v.d. Brink. In dit hulpboek staan inspirerende informatie en veel suggesties voor oefeningen, met o.a. werkbladen.

 • De cursus bestaat uit 8 interactieve en praktische sessies van 2 uur.
 • Bij de cursus hoort een hulpboek, dat je ontvangt na de eerste les.

Cursusdata

 • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

De cursus wordt gegeven door mindfulness-, zelfzorg- en compassiedocent Marijke Christiansson.

Heb je nog vragen over de cursus? Mail gerust!

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Stress Les(s) (NL) | Online training

Stress Les(s)!

Online training – Omgaan met stress

Heb jij het voor je gevoel altijd druk? Vind je het lastig om te ontspannen en wordt de stress je soms te veel? Meld je dan aan voor de training Stress Les(s) – Omgaan met stress.

Doel & inhoud

In de training leer je over de zin en onzin van stress en krijg je inzicht in jouw persoonlijke stresssignalen en stressfactoren. Je krijgt praktische tools aangereikt om fysiek en mentaal op te laden. Zo ontdek jij wat je nodig hebt om een goede balans tussen inspanning en ontspanning te creëren en behouden.

Wanneer

De training bestaat uit vijf online sessies. Er gaan één groep starten in blok A met onderstaande data en tijden:

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Merel Corbeij, ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

How about stress? (EN) | Online training

How about stress?

Online training – How to Deal with Stress

Are you always busy? Do you find it hard to relax and is stress getting on top of you sometimes? Sign up for How about stress? – Training sessions on how to deal with stress.

Purpose & content

During the training sessions, you will learn what is right and what is wrong about stress and you will gain insight into your stress signals and stress factors. You will be provided with practical tools to recharge physically and mentally. This way you discover what you need to create and maintain a good balance between exercise and relaxation.

When

There are five online training sessions.

 • In period B a new group will start. New dates will follow end of period A.

There are no charges for this training.

Mindfulness (NL) | Online training

Mindfulness

Online training in aandacht

Wil je met meer aandacht en energie studeren en in het leven staan? En op een slimme manier om leren gaan met stress? Meld je dan aan voor de training Mindfulness – Online training in aandacht.

Doel & inhoud

Mindfulness is een training in aandacht, waarin we leren contact te maken met wat er is in de buitenwereld en wat er speelt in onszelf. De ervaring leert dat dit leidt tot minder stress en meer welzijn. In de training leer je verschillende vaardigheden die je oefent en inzet in je dagelijks leven.

Wanneer

De training bestaat uit acht online sessies.

 • Groep 1
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Rianne Brauers, een ervaren trainer, begeleidt je in deze groep.

Aanmelden

Voor deze training zijn de intakes al geweest.

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Mindfulness (EN) | Online training

Mindfulness

Online training on how to focus

Would you like to live and study with more focus and energy? Would you also like to learn how to be smarter at dealing with stress? Register for the workshop ‘Mindfulness – Train Your Focus’.

Purpose & content

Mindfulness trains you how to focus; we will train you how to get in touch with what happening in the outside world, and what we feel within our inner selves. We learned from experience that this will lead to reduced stress levels and increased feelings of wellbeing. During the workshop, you will learn various techniques you can practise and use in your daily life.

When

The workshop consists of eight online sessions and will take place on Tuesday from 9:00 – 11:00 o’clock on the following dates:

 • Group 1
  • In period B a new group will start. New dates will follow end of period A.

Katinka Wieringa, an experienced trainer, will guide you in this group.

Sign up

For this training there will be intake interviews. If you’re interested and can be present on the dates above, please send an email to studentsupportcentre@hu.nl with your student mail. Please mention your educational program and student number.

There are no charges for this training.

Mindful Moves | Training op locatie USP

Mindful moves – Veerkracht in beweging

Wil je leren hoe je door actief bewegen en bewust ontspannen je veerkrachtiger kunt voelen? Wil je leren wat jou energie geeft én ontspant?

Doel en inhoud

In de training Mindful Moves leer je:

 • hoe je door je lichamelijke houding en beweging veerkrachtiger kunt voelen;
 • hoe je mindfulness in je dagelijks leven kunt inzetten om stress te verminderen;
 • hoe zowel inspanning als ontspanning kan bijdragen aan meer veerkracht;
 • hoe je zowel lichamelijk als mentaal goed voor jezelf kunt zorgen.

In de training oefenen we met actief bewegen en houding op basis van oefentherapie. Oefentherapie is gericht op houding en beweging. Je wordt begeleid door een oefentherapeut, specialist in het aanleren van gezond houdings- en beweeggedrag. Daarnaast oefenen we met mindfulness-meditaties, zowel informele meditaties (mindfulness in je dagelijks leven) als meer formele meditaties. Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. Je wordt begeleid door een mindfulnesstrainer.

Voor wie?

Heb je te maken met stressgerelateerde klachten of wil je op een gezondere manier om leren gaan met inspanning en ontspanning, dan past de training bij jou. Je hoeft niet al eerder een mindfulnesstraining te hebben gevolgd. Als je al wel eerder een mindfulnesstraining hebt gevolgd, dan geeft deze training verdieping in mindful bewegen en het meer inpassen van mindfulness in je dagelijks leven.

Wanneer?

De training bestaat uit zes sessies op de HU. Dit is dus een training in fysieke setting!

 • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

May Meursing (oefentherapeut) en Sanne Buitenhuis (mindfulnesstrainer), begeleiden je in deze training.

Meditatielab | Online workshop

Opstart en nieuwe initiatieven rond de thema’s mindfulness, zelfcompassie en ontspanning volgen in de loop van periode A.

Boost je gezondheid | Online training

Geef je gezondheid een boost

Zou je graag gezonder willen leven, maar weet je niet zo goed hoe? Zie je door de bomen het bos niet meer in alle voedingsadviezen en zou jij wel willen weten wat voor jou het beste werkt? Meld je dan aan voor de training Weet wat je eet!

Doel & inhoud

In de training ontdek je de basis van gezonde voeding. Je leert welke invloed voeding heeft op je studieprestaties en je energie! Waar komt die vermoeidheid toch vandaan, en wat kan je eraan doen? Hoe zorg je voor gezonde darmen en wat is de invloed van je hormonen? We gaan aan de slag om je batterij weer op te laden, en je gaat ontdekken wat jij kunt doen om je fitter, gezonder en energieker te voelen. Aan het eind van de training heb je niet alleen een bak vol kennis over voeding en gezondheid, je hebt ook nog eens jouw persoonlijke masterplan in handen voor een gezondheidsboost!
 • Bijeenkomst 1: De basis van gezonde voeding
 • Bijeenkomst 2: Hoe zit het met suikers?
 • Bijeenkomst 3: Stress en energie deel 1 (stress en hormonen)
 • Bijeenkomst 4: Stress en energie deel 2 (darmen en slapen)
 • Bijeenkomst 5: Jouw persoonlijke masterplan, zó boost jij je gezondheid

Wanneer

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten die online plaatsvinden in MS Teams. Je kunt je inschrijven voor de volgende groepen:

 • Groep A
  • In periode B zal er een nieuwe groep starten. Data volgen tegen het einde van periode A.

Ellen Geerlings, ervaren trainer en orthomoleculair therapeut, neemt je op een enthousiaste en positieve manier mee in de wereld van voeding en gezondheid.

Aanmelden

Als je geïnteresseerd bent en op bovengenoemde data aanwezig kunt zijn, stuur dan via je studentenmail een mail naar studentsupportcentre@hu.nl. Vermeld in de mail ook je opleiding en studentnummer.

Aan de training zijn geen kosten verbonden.

Switch to English English