Student Support Centre

Wil jij wel wat ik wil?

Let op: deze pagina bevat gevoelige informatie over seksueel overschrijdend gedrag.

Martijn had de kamer nog niet verlaten of Jeffrey vroeg of hij even bij me mocht komen liggen. Ik was zo overdonderd dat ik niet wist hoe ik moest reageren. Hij kwam bij me liggen en probeerde me opnieuw te zoenen. Toen ik dit afhield begon hij een verhaal dat ik hem onbewust vroeg om me over de drempel te helpen. Hij hielp immers graag andere mensen.

Suzanne (19 jaar)
Lees het volledige verhaal van Suzanne hier

Meer ervaringsverhalen lees je onder aan deze pagina.

Wat is dit voor project?
Met het project Wil jij wel wat ik wil? willen we een gesprek op gang brengen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en consent. Dit doen we met workshops en door anonieme brieven te verzamelen. Aan de hand van deze brieven maken we een voorstelling die 21 februari 2023 zal spelen. Wij willen graag jouw verhaal horen! Doe je mee?

Wil jij wel wat ik wil is een samenwerking tussen het Student Support Centre, Podium en De Theaterbeweging. Lees hier meer over deze samenwerking.

Dit is wat je kunt doen….
Vertel ons (anoniem) jouw verhaal: Was jezelf eens slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Heb je wel eens getwijfeld of de ander eigenlijk wel echt wilde wat jij wilde? Hoorde je een verhaal van een naaste en vroeg je je af hoe je kon helpen? Schrijf ons wat de situatie was: wat je dacht, wat je voelde en welke gedachten en gevoelens je er achteraf over hebt. Voeg eventueel een afbeelding toe die symbool staat voor jouw verhaal. Onderteken jouw brief met een fictieve naam.

Bekijk onze FAQ’s om te lezen wat er met jouw brief gebeurt; ook vind je er antwoorden op vragen als ‘hoe lang moet de brief zijn’? en ‘wie lezen mijn brief’?

Deel jouw verhaal volledig anoniem!

Victim blaming warning!!
In dit project blijven we weg van victim blaming. Zo delen we op een open en veilige manier verhalen met elkaar.
Wat is Victim blaming?
Bij Victim blaming zeg je (vaak onbewust) dingen tegen het slachtoffer waardoor hij of zij zich nog slechter gaat voelen. Dit kunnen vragen zijn zoals: Waarom was je dan zo laat nog op pad? Waarom ging je in godsnaam met hem mee naar huis? Of waarom ben je niet eerder uit die situatie gestapt? Vaak komt dit zo hard binnen bij het slachtoffer dat het trauma groter wordt. Dit wil je in je brief voorkomen dus neem de volgende punten in je achterhoofd:
• Leg de verantwoordelijkheid niet bij het slachtoffer, alleen de dader heeft schuld.
• Blijf weg van de vraag waarom iemand iets wel of niet gedaan heeft.
• Lees/Luister zonder oordeel
• Spreek uit hoe naar je het vindt dat de ander dit is overkomen.

Heb je hulp nodig?
Heb jij (onlangs) een nare ervaring gehad? En wil je hierover praten of hulp bij krijgen? Weet dan dat je terecht kunt bij het Centrum Seksueel Geweld. Je kunt ook contact opnemen met je slb’er, leerteambegeleider of een afspraak maken met een decaan https://husite.nl/hu-helpt/begeleiders-binnen-de-hu/studentendecaan. De vertrouwenspersonen van de HU staan ook voor je klaar.

De ervaringsverhalen van Sam en Jojanneke

De volgende morgen stuurde ik Cindy een appje: was leuk gister. Je was wel snel weg.. Goed thuisgekomen? Volgend weekend samen chillen?
Cindy beantwoorde mijn appje niet. Een paar dagen later appte ik nog eens of ik iets verkeerd gedaan had. Toen ik geen reactie kreeg, appte ik haar nog eens met een ?. Hier antwoordde zij op: ik wil dat je me met rust laat en me niet meer appt of probeert te bellen. Ik voelde me ontzettend schuldig terwijl ik niet echt weet wat ik verkeerd heb gedaan. Ik ga haar zeker nog tegenkomen bij Veritas. Moet ik dan hallo zeggen of haar negeren? Hopelijk gaat ze niet rondbazuinen dat ik een of andere verkrachter ben. Ik baal en weet niet meer wat ik moet doen.

Sam (20 jaar)
Lees het volledige verhaal van Sam hier 

In de kleine uurtjes liepen we naar het appartement van deze oom waar we de nacht zouden
doorbrengen.

Na een korte nacht werden we wakker en eenmaal beneden in de woonkamer zette ik
mijn telefoon aan. En terwijl we daar allemaal waren in die woonkamer las ik de volgende berichtjes:
‘waar ben je nou? Waar lig je nou? Je hebt me de hele avond op zitten geilen’. En ‘Lig ik hier met mijn
harde pik op je te wachten, ben je nergens te bekennen’.
Ik voelde me verschrikkelijk op dat moment. De oom van mijn vriendin bevond zich in dezelfde ruimte en wist uiteraard ook dat ik deze berichten nu
las…

Jojanneke (21 jaar)
Lees het volledige verhaal van Jojanneke hier

 

Grens
Switch to English English