Welke aandoeningen behandelt een huidtherapeut?

Acné

Over de oorzaak van acné is helaas nog onvoldoende bekend. Wel staat vast dat acné goed kan worden behandeld. De huidtherapeut weet welke behandeling nodig is voor de verschillende vormen van acné en van acné-littekens. Hierbij kunnen eventueel ook fruitzuurbehandelingen of microdermabrasie gegeven worden. De behandeling van acné gebeurt ook wel in samenwerking met een (huis)arts. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen waarmee de patiënt zelf de acné kan aanpakken.

Wetenschappelijk onderzoek acne

Wil je mee doen aan wetenschappelijk onderzoek, en heb je last van acne of rosacea, klik dan op deze link: Deelname onderzoek

Overbeharing

Overbeharing kan zowel in het gelaat als elders op het lichaam voorkomen. Afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid haar en de kleur van het haar en de huid wordt de meest wenselijk behandelmethode gekozen.  Dit kan elektrische epilatie zijn of behandelingen door middel van licht-/lasertherapie.

Bij elektrische epilatie laat de huidtherapeut een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden. Door middel van stroom  wordt het haarzakje vernietigd. Bij licht-/lasertherapie worden door middel van een lichtstraal de haarzakjes vernietigd.

De frequentie van behandelingen is bij beide therapieën verschillend. Bij elektrische epilatie is de frequentie afhankelijk van de hoeveelheid haar. Bij aanvang wordt er gemiddeld 1 x in de 2 weken behandeld. Naarmate de haargroei vermindert,  wordt dit afgebouwd.

Bij licht-/lasertherapie is de frequentie afhankelijk van de haargroeifases. Afhankelijk van de locatie waar de overbeharing zit, zal de gemiddelde behandelfrequentie 1 x in de 6 weken zijn.

Bij licht-/laserbehandelingen is er momenteel een wachtlijst van 5 jaar. Houd hier rekening mee wanneer u zich aanmeldt.

Hyper/hypopigmentaties

Vlekjes, littekentjes, wijnvlekken, etc. De huidtherapeut kan ze minder opvallend maken d.m.v. speciale camouflagemiddelen. Het streven is dat u de camouflagecrème zelf kunt aanbrengen nadat – in overleg met u – het juiste product en de juiste kleur zijn bepaald.

Littekens

Door verschillende oorzaken -zoals bijvoorbeeld brandwonden of na een operatie- kan een huid verkleefd, verkleurd, verhard of verdikt zijn. In zo’n geval kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Daarnaast kunnen bepaalde verbandmiddelen zoals siliconenbandages de jeuk, pijn, roodheid of verdikking verminderen en het litteken minder zichtbaar maken.

Primair en secundair lymfoedeem en lipoedeem

Oedeem is een ophoping van vocht. Oedeem kan ontstaan na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd, zoals bij een borst -of prostaatoperatie. Maar oedeem kan ook ontstaan rond een litteken, bij spataderen of rond verwondingen. D.m.v. manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), oedeemgrepen of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn en geneest een wond sneller. Na drainage volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen en eventueel het aanmeten van een therapeutische elastische kous.

Varicosis of zware vermoeide benen

Therapeutische elastische kousen kunnen klachten verminderen bij mensen met zware, vermoeide benen, spataderen, trombose en vochtophopingen (oedeem). De kousen moeten wel goed worden aangemeten. De huidtherapeut kan daarvoor zorgen en ook de nazorg geven.

Ulcus cruris

Patiënten met een “open been”, d.w.z. een wond aan het been welke niet of nauwelijks geneest, worden door de huidtherapeut behandeld. Afhankelijk van het wondaspect wordt deze gereinigd waarna verschillende soorten wondzalven en/of wondbedekkers worden toegepast. Daarna wordt het been gezwachteld. Wanneer de wond voldoende dicht is kan een elastische therapeutische kous aangemeten worden.