Telefoon checkt huidvlek

Controleren of een plekje op de huid kwaadaardig is? Daar is binnenkort geen dokter meer voor nodig, als het aan een groep studenten ligt.

Smartphone (Pixabay)

Zelf huid checken
Hoe eerder huidkanker behandeld wordt, hoe groter de kans dat patiënten genezen. Daarom moet het controleren van de huid zo gemakkelijk mogelijk zijn. De Hogeschool Utrecht ontwikkelde een opdracht voor de Campus Party, een meerdaags techniekevenement voor studenten, dat in mei plaatsvond. De opdracht luidde: kun je melanomen (kwaadaardige gezwellen op de huid) opsporen met een wearable?

Inspiratie door hoogtekaarten
Een groep studenten liet zich inspireren door hoogtekaarten; plattegronden waarop het reliëf van een landschap zichtbaar is. ‘Als je verschillende foto’s vanuit verschillende hoeken van een berg maakt, kun je een hoogteprofiel maken’, zegt Marc Teunis, hoofddocent op de Hogeschool Utrecht. Wat hebben bergen in hemelsnaam met huidkanker te maken? ‘Als een vlekje op de huid een tumor wordt, verdikt het. Dan wordt het hoger’, aldus de hoofddocent.

Smartphone
De techniek om hoogtekaarten te maken, kan op kleine schaal op de huid worden toegepast. Bijvoorbeeld met een telefoon. De studenten die deelnamen aan de Campus Party willen een hulpmiddel ontwikkelen, waarmee mensen hun telefoon kunnen positioneren, zodat ze vanuit drie verschillende hoeken een foto kunnen maken van een vlekje op de huid.

Goed idee
Dat vonden onderzoekers van de Hogeschool Utrecht een goed idee. ‘Ik had nog wel wat vragen, maar ben erg tevreden met het resultaat’, zegt Teunis. ‘Nu is het tijd voor een proof of principle, een eerste experiment waaruit blijkt dat de toepassing doet wat die moet doen.’

Opleidingen
Wil jij ook zoek naar manieren om huidkanker terug te dringen? Misschien zijn onderstaande opleidingen iets voor jou.

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
  • Je gaat aan de slag met onderzoek dat grote effecten kan hebben op gezondheid en welzijn van mens en dier en dat van grote maatschappelijke betekenis kan zijn. De geleerde theorie pas je toe in de praktijk. De HU heeft moderne laboratoria waar je je met de nieuwste technieken kunt verdiepen in grote levensvraagstukken. De opleiding leidt tot een bachelordiploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.
    Lees verder…

  • HBO-ICT
  • De bacheloropleiding HBO-ICT bij Hogeschool Utrecht is een echte beroepsopleiding én dompelt je onder in de wereld van ICT. Van het bedenken van slimme en creatieve ICT-oplossingen voor bedrijfsvraagstukken tot het veilig uitrollen van de nieuwste versie van Windows. Of het ontwerpen en ontwikkelen van software en games.
    Lees verder…

Beeld: Pixabay