‘Dit product is supergezond!’ Oja? Bewijs het maar

Bedrijven die zeggen dat hun product gezond is, moeten dat bewijzen. Dat is niet gemakkelijk. Want wat is gezondheid precies? En hoe meet je die?

orange-juice-569064_960_720
Zogenaamd gezond
Voor 2012 lag de supermarkt vol producten die zogenaamd gezond waren. Er lag boter ‘die de kans op hart- en vaatziekten verminderde’, er stonden drankjes ‘die goed waren voor de darmflora’ en er lagen snoepjes waar mensen ‘onwijs veel energie van kregen’. Dat soort uitspraken mogen bedrijven niet meer doen, zonder dat ze bewijs leveren.

Wat is gezondheid eigenlijk?
Maar bewijzen dat een product gezond is, blijkt ingewikkeld. Want wat is gezondheid eigenlijk? ‘Vroeger werd gezondheid gezien als afwezigheid van ziekte. Dat is nu niet meer zo. Je kunt overgewicht hebben en toch gezond zijn en mensen met astma kunnen duursporten verrichten. Tegenwoordig wordt gezondheid gezien als weerbaarheid’, aldus HU-lector Raymond Pieters.

Zweten is weten
De Hogeschool Utrecht doet onderzoek naar die weerbaarheid. Proefpersonen trappen zich te pletter op een hometrainer, in the name of science. ‘We kijken hoe mensen reageren op een “stressor”‘, zegt Pieters. Een “stressor” kan een vette maaltijd zijn, een infectie, maar dus ook lichaamsbeweging. Daarom fietsen jonge mannen een uur lang op zeventig procent van hun maximale vermogen.

Parameters
Onderzoekers meten de reacties in de zwetende lichamen. ‘We meten wel tachtig parameters. Die metingen zeggen iets over de darmgesteldheid en het immuunsysteem, maar we meten ook standaardparameters: zoutgehaltes, hormonen en insuline’, aldus Pieters. De onderzoekers ontdekken uiteindelijk wat zij moeten meten, om te bepalen wat wel en niet gezond is.

Druppel bloed in je iPhone
Met het onderzoek doen voedselbedrijven mee, zoals Nutricia, Danone en Friesland Campina. Die kunnen mensen uiteindelijk een dieet aanbieden en meten wat er gebeurt met hun gezondheid/weerbaarheid. Maar de onderzoekers weten dus nog niet wat ze precies moeten meten om tot een antwoord te komen. ‘Misschien kunnen we de informatie uit een druppel bloed halen en meten we die druppel in de toekomst met onze iPhone’, zegt Pieters.

2020
Dat gaat nog een tijdje duren. Pieters schat dat de Hogeschool Utrecht het onderzoek pas in 2020 afrondt. Dan weten we pas of die drankjes in de supermarkt echt goed zijn voor de darmen en of dat pakje boter onze harten echt gezond houdt.

Opleidingen
Aan het onderzoek werken ook studenten mee. Wil jij daar een van zijn? Misschien is onderstaande opleiding iets voor jou:

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
  • Je gaat aan de slag met onderzoek dat grote effecten kan hebben op gezondheid en welzijn van mens en dier en dat van grote maatschappelijke betekenis kan zijn. De geleerde theorie pas je toe in de praktijk. De HU heeft moderne laboratoria waar je je met de nieuwste technieken kunt verdiepen in grote levensvraagstukken. De opleiding leidt tot een bachelordiploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.
    Lees verder…

Beeld: Pixabay