Dummydarmen vervangen proefdieren

Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht kweken darmen in een laboratorium. Dat is goed nieuws voor proefdieren, zoals ratten en honden.

escherichiacoli_niaid-crop
Escherichia coli, een van de vele soorten bacteriën in het menselijke darmstelsel.

Labdarmen
Het is vies werk, maar iemand moet het doen. Onderzoekers aan de Hogeschool Utrecht, kweken darmen. Nouja, darmen. Het zijn vitrosystemen, hoopjes darmcellen in een plastic bakje. De ‘darmen’ worden gekweekt uit een stamcel van een muis. In het laboratorium op de hogeschool staat een kweekkast, die de celkweekjes op lichaamstemperatuur houdt.

Stofjes testen
Wat gaan de onderzoekers daarmee doen? ‘Stel dat je een onbekend product hebt – een medicijn of een voedingsmiddel – en je weet niet wat dat met een mens doet, dan kun je meer te weten komen met een celkweeksysteem. Daar kun je iets aan toevoegen, waarna je metingen kunt doen’, zegt HU-lector Raymond Pieters. Het darmstelsel is belangrijk voor de gezondheid van een mens.

Laagje cellen
De darmcellen groeien niet uit tot een slangvormig geheel, maar vormen een laag. Er is sprake van een boven- en een onderwand, net zoals de darmen in een menselijk lichaam een buiten- en binnenkant hebben. Onderzoekers kunnen stofjes toevoegen aan de bovenkant (vergelijkbaar met buitenkant in de echte darm) en meten hoeveel van het medicijn aan de onderkant (vergelijkbaar met de binnenkant van de echte darm) verschijnt. Handig als je wilt weten of een medicijn goed wordt opgenomen in de darm.

Ratten en honden
Nu worden medicijnen vaak getest op proefdieren. ‘Veel medicijnonderzoek wordt met ratten en muizen gedaan. Soms met honden. Die krijgen bijvoorbeeld iets toegediend en dan meet men in het bloed hoeveel er binnenkomt’, vertelt Pieters. Door de opkomst van ‘kweekorganen’, zoals de darmen van Hogeschool Utrecht, zijn in de toekomst minder proefdieren voor dit onderzoek nodig.

Onderzoekers kweken nog even door

De hogeschool gaat nog veel onderzoek doen naar kweekdarmen, samen met studenten en docenten. Er wordt zelfs een speciaal onderwijsprogramma in het leven geroepen, een zogenaamde minor. ‘Die willen we richten op dit soort kweektechnieken. Denk bijvoorbeeld aan combinatiekweken. We willen darmkweken combineren met immuuncellen, maar we willen ook vetcellen kweken met immuuncellen om diabetes na te bootsen’, zegt Pieters.

Opleidingen
Heb jij altijd al een darm willen kweken? Ben jij een echte labrat? Misschien is onderstaande opleiding iets voor jou.

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
  • Je gaat aan de slag met onderzoek dat grote effecten kan hebben op gezondheid en welzijn van mens en dier en dat van grote maatschappelijke betekenis kan zijn. De geleerde theorie pas je toe in de praktijk. De HU heeft moderne laboratoria waar je je met de nieuwste technieken kunt verdiepen in grote levensvraagstukken. De opleiding leidt tot een bachelordiploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.
    Lees verder…

Beeld: Wikimedia Commons