Toelichting Moreel beraad

Toelichting Moreel beraad

Gesprek over ethische kwesties

Wat doe je als je twijfelt of iets wel of niet integer is? Hoe reageer je als iemand zich niet aan de regels houdt of grensoverschrijdend gedrag vertoont? Bijna iedereen heeft in zijn werk of studie te maken met dit soort situaties. Ze geven je een ongemakkelijk gevoel of je kunt er zelfs van wakker liggen. De HU kan en wil niet alles in regels vatten. Ze stimuleert medewerkers en studenten om zelf te bedenken en met elkaar te bespreken wat wel en niet kan. Moreel beraad kan daarbij helpen.

 Wat is moreel beraad?

Een gesprek over twijfels en dilemma’s

Moreel beraad klinkt gewichtiger dan het is: een fijne praktische manier om in gesprek te gaan over integriteit, normen en waarden. Met je collega’s, studenten, docenten of in welke samenstelling dan ook. Tijdens een moreel beraad deel je dilemma’s en twijfels over situaties uit je werk of studie. Onder goede begeleiding en in een veilige omgeving kom je tot nieuwe inzichten en leer je elkaar beter kennen.

Inhoud

Luisteren, vragen stellen en ideeën geven

Een moreel beraad duurt meestal twee tot drie uur. Vaak vindt vooraf een intake plaats. Tijdens het beraad bespreek je in een (sub)groep van acht tot tien mensen situaties die met ethiek en integriteit te maken hebben. Deze kwesties brengen de deelnemers zelf in. De kern van een moreel beraad heeft vaak kortweg dezelfde opbouw:

  1. Delen van situaties uit de eigen praktijk
  2. Elkaar vragen stellen over de situatie zonder oordeel of advies
  3. Je verplaatsen in de persoon en de situatie
  4. Ideeën en adviezen geven

Vertrouwelijke informatie

Om dit op een prettige en effectieve manier te doen, is het van belang dat deelnemers zich veilig voelen. Daarom wordt altijd afgesproken dat informatie uit de sessie alleen mag worden gedeeld met de deelnemers en niet erbuiten. Alles wat je deelt is dus vertrouwelijk.

Voor wie?

Voor teams en individuen

Een moreel beraad doe je met je team of een groep waarmee je samenwerkt. Maar je kunt je ook individueel aanmelden voor een algemene sessie. Zowel medewerkers als studenten kunnen een moreel beraad aanvragen.

Door wie?

Ervaren en deskundige HU-medewerkers

Ongeveer tien docenten en medewerkers vanuit de hele HU zijn speciaal geschoold in ethiek en hebben veel ervaring met het faciliteren van dit soort gesprekken. Ze weten hoe ze een veilige sfeer in een groep creëren en welke theoretische informatie behulpzaam is bij de bespreking van ethische kwesties. De morele beraden worden altijd begeleid door een van deze medewerkers.

Wat levert het op?

Begrip, inzichten en kwaliteit

Als je je twijfels en dilemma’s deelt, blijkt vaak dat andere mensen ook niet meteen weten hoe ze met jouw kwestie om zouden gaan. Daardoor voel je je meestal al gesteund. Door erover te brainstormen krijg je nieuwe inzichten en ideeën hoe je met een situatie om kunt gaan. Binnen de groep levert moreel beraad meer onderling begrip en betere communicatie op. Het wordt dan ook niet voor niks vaak als teambuilding gedaan.

Wil je een moreel beraad aanvragen of meer informatie? Neem dan contact op via moreelberaad@hu.nl.

 

Heb ik het wel goed gedaan?
Wat moet ik hier nou mee?

Kan dit wel door de beugel?

Dit kan toch eigenlijk niet?

Waarom zegt niemand hier iets van?