Conferentie ’67+ in de provincie Utrecht in 2040′- 31 oktober 2022

Conferentie ’67+ in de provincie Utrecht in 2040′- 31 oktober 2022

Dit agenda-item heeft plaatsgevonden op maandag 31 oktober en is niet meer actueel

Maandag 31 oktober van 13:00 tot 16:30 uur vindt in het provinciehuis Utrecht de conferentie ’67+ in de provincie Utrecht in 2040’ plaats.

Dit is een initiatief van de Staat van Utrecht en het kennisplatform Utrecht Sociaal Domein. Tijdens de conferentie wordt de nieuwe special van de Staat van Utrecht gepresenteerd. Dit jaar heeft deze speciale uitgave het thema ’67+ in de provincie Utrecht in 2040’. De centrale vraag is hoe we voor huidige en toekomstige generaties ouderen onze samenleving goed kunnen inrichten. De conferentie is gratis toegankelijk. We nodigen u graag uit om deel te nemen en u aan te melden!

Programma 

Na een welkom van dagvoorzitter Truusje van der Linden (voorzitter Provinciale Taskforce Wonen-Welzijn-Zorg Ouderen 2040) presenteert Ingrid van Lieshout (Staat van Utrecht) de nieuwste cijfers op het gebied van demografische ontwikkelingen, wonen, mobiliteit, gezondheid, veiligheidsbeleving, participatie, leefstijl en welbevinden. Hans Adriani (voorzitter landelijke Taskforce Wonen en Zorg) praat ons bij over de recente landelijke ontwikkelingen. Hierna zullen gedeputeerde Mirjam Sterk en wethouder Rachel Streefland reageren op de geschetste ontwikkelingen en deze vertalen naar uitdagingen voor de provincie Utrecht.

Workshops

Na het plenaire gedeelte bieden we u de mogelijkheid om een workshop te volgen over een van de thema’s die belangrijk zijn voor de toekomst van ouderen.

1. Toegankelijkheid van de samenleving
Ien van der Waal – Krijbolder (senior-adviseur en projectleider VN-verdrag Handicap bij gemeente Utrecht).

Een goed toegankelijke samenleving is belangrijk voor iedereen. Toegankelijkheid omvat veel aspecten. Het gaat bijvoorbeeld om de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van publieke voorzieningen, zoals winkels, horeca en verenigingen. Naast fysieke toegankelijkheid is ook digitale toegankelijkheid belangrijk. Ouder worden kan gepaard gaan met beperkingen, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de samenleving ‘inclusief’ is, ongeacht leeftijd of beperking. Dit staat centraal in deze workshop. Al sinds 2007 maakt de gemeente Utrecht samen met belangenorganisaties werk van toegankelijkheid. Dat gebeurt onder de noemer ‘Utrecht voor iedereen toegankelijk’.  In deze workshop blikken we terug op wat in 15 jaar gebeurd is, maar kijken we samen ook vooruit naar wat er nog gebeuren moet om een toegankelijke samenleving te creëren, niet alleen in Utrecht maar in iedere gemeente.

2. Passend wonen
Lia van Doorn (lector Innovatieve Dienstverlening Hogeschool Utrecht), Els van Kooten (programmamanager Wonen en Zorg Gemeente Amersfoort) en Betsy de Keizer (ouderendelegatie NUZO)

Doorstroming op de woningmarkt is broodnodig. Hoe kunnen we de doorstroming van ouderen bevorderen? Welke ondersteuning kunnen we ouderen bieden om na te denken over passende huisvesting, met het oog op pensionering, behoud van sociale contacten, zinvolle activiteiten en zorgvoorzieningen als dat nodig is. Wat zijn passende vormen van wonen?

Deze vragen staan in deze workshop centraal. Lia van Doorn en Betsy de Keizer leiden deze thema’s in. Els van Kooten geeft een inspirerend voorbeeld hoe in de gemeente Amersfoort ondersteuning wordt geboden bij doorstroming van ouderen, en vertelt over de ervaringen hiermee. Ook de rol van woningcorporaties komt aan de orde. Vervolgens gaan we in gesprek met de deelnemers van de workshop over wat ons de komende jaren te doen staat om de doorstroming van ouderen te stimuleren, welke andere creatieve ideeën er zijn om de doorstroom te stimuleren en wat eenieder daar aan kan bijdragen.

3. Wonen met Zorg in 2040
Arnout Siegelaar (projectleider IVVU-project Wonen en Zorg 2040)

De gezamenlijke verpleeg- en verzorgingsorganisaties in de provincie Utrecht voeren een project uit onder de titel Wonen en Zorg 2040. Doel is om met iedere gemeente en de daar werkzame partijen de juiste beweging naar voren te maken. In veel gemeenten zijn al inspiratiesessies georganiseerd. Hieruit kwam een aantal thema’s naar voren:

o             Preventie: zelfredzaamheid, leefstijl.
o             Beweging in de woningmarkt; van “Groot naar beter”
o             Voldoende geschikte woningen, voldoende verpleegplekken, passend bij de vraag.
o             Slim organiseren en innoveren, inzet van welzijn, gebruik van technologie,
o             Opruimen van belemmeringen in het “systeem” en de regelgeving.
In deze workshop nemen we u hierin mee, en gaan graag in dialoog over deze thema’s.

4. Alledaags leven met dementie
Jacoba Huizenga (docent-onderzoeker Hogeschool Utrecht), Marjon de Jong (coördinator ontmoetingscentrum ’t Bakkershuis, SWOM Montfoort) en één of twee deelnemers met dementie van het ontmoetingscentrum (onder voorbehoud)

Dementie heeft een grote impact op het alledaags leven van ouderen en dat van hun naasten. Hoe kunnen ouderen die thuis wonen zo lang mogelijk grip houden op hun dagelijks leven? Wat draagt bij aan zingeving? En wat betekent dit voor het informele netwerk en de samenleving? En welke (veranderende) inzet is nodig van professionals uit het gezondheids-, sociaal domein en aanpalende domeinen? In deze workshop kijken we naar dit vraagstuk vanuit praktijkkennis, wetenschappelijke kennis en ervaringskennis. We brengen daarnaast met elkaar kennisvragen in kaart.

5. Een betekenisvol leven: welzijn van ouderen
Inge Wellecomme (Manager Sociaal Domein Welzin en Indebuurt033 Amersfoort) en Afke van der Zwaard (stafmedewerker bij Indebuurt033).

 Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. Dit wordt de nieuwe norm om zorg en ondersteuning aan te passen aan de behoefte van ouderen. In deze interactieve workshop bieden we inspiratie en onderzoeken we wat deze ontwikkeling van ouderen vraagt, en wat zorg en welzijn voor ouderen betekenen. Hoe kan het welzijnswerk bijdragen aan kwalitatief goede ondersteuning? Aan zingeving en een gezonde leefstijl? Aan behoud van het sociaal netwerk? Wij doen dit aan de hand van inspirerende voorbeelden uit Amersfoort én van inspirerende voorbeelden van de deelnemers aan de workshop.

Locatie

Provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6 in Utrecht

Aanmelden

Het plenaire gedeelte van de bijeenkomst is fysiek en online te volgen. De workshops zijn alleen fysiek bij te wonen. U kunt zich niet meer aanmelden!

We kijken uit naar uw deelname!

Met vriendelijke groet,

Truusje van der Linden, Voorzitter Provinciale Taskforce Wonen-Welzijn-Zorg Ouderen 2040,
Mirjam Sterk, Gedeputeerde Provincie Utrecht,
Rachel Streefland, Wethouder gemeente Utrecht