Kennissessie Beschermd thuis in de samenleving: Living Lab Eerst een Thuis – 23 mei 2022

Kennissessie Beschermd thuis in de samenleving: Living Lab Eerst een Thuis – 23 mei 2022

Dit agenda-item heeft plaatsgevonden op maandag 23 mei en is niet meer actueel

De U16 gemeenten (Utrecht en regiogemeenten) hebben afgesproken om een inhaalslag te maken in het zelfstandig wonen in de wijk van mensen die dak- of thuisloos zijn. In het ‘Living Lab Eerst een Thuis’ realiseren de gemeenten, corporaties en zorgaanbieders voor 200 dak- en thuisloze personen in de regio Utrecht een huis. Dit vanuit het gedachtegoed dat herstel begint bij het hebben van een eigen huis. Het huisvesten en begeleiden in dit project gaat volgens de uitgangspunten van ‘Housing First’, letterlijk: eerst een huis/naar een stabiele woonplek. Op deze manier ervaart iemand rust en veiligheid, omdat niet steeds gezocht hoeft te worden naar een nieuwe slaapplek. Vanuit dat eigen huis kan iemand, met begeleiding en ondersteuning op maat, werken aan herstel en aan een zelfstandig bestaan. Voor mensen met een kwetsbare achtergrond als dakloosheid, verslaving of psychiatrische problematiek is het (weer) zelfstandig wonen een hele opgave.

Wat is het Living Lab?

De Universiteit van Amsterdam voert binnen het ‘Living Lab Eerst een Thuis’ onderzoek uit onder de bewoners van alle wooninitiatieven. Hogeschool Utrecht gebruikt deze resultaten als input voor actieonderzoek: sessies met bewoners, begeleiders en samenwerkende organisaties om tot verbeterpunten te komen. Tijdens de looptijd (twee jaar) van ‘Eerst een Thuis’ komen de onderzoekers meerdere keren langs bij de bewoners. Hierdoor kunnen we tussentijds gebruik maken van de opbrengst van de onderzoeken om de aanpak te verbeteren en daarmee het duurzaam herstel van de bewoners te vergroten.

In deze online sessie gaan Aly Gruppen (onderzoeker HU en docent Social Work),  Maarten Davelaar (zelfstandig onderzoeker, tevens verbonden aan de HU) en  Merel Otto of Marte Kuijpers (onderzoeker UvA)  in op de belangrijkste resultaten  die zijn gebaseerd op het 1e jaar van het Living Lab.

Door wie en voor wie?

Deze kennissessie wordt georganiseerd door de initiatiefgroep ‘Beschermd Thuis in de Samenleving’ van het kennisplatform Utrecht Sociaal (kUS). Het is de vijfde en laatste sessie uit een maandelijkse reeks.

Deze kennissessies zijn vooral bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in Beschermd Wonen of Maatschappelijke Opvang. Ze zijn echter ook interessant voor beleidsmakers, cliënten, ervaringsdeskundigen, wijkbewoners én bestuurders van gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties.

Aanmelden

U kunt zich hieronder aanmelden voor de bijeenkomst. Uiterlijk een dag vooraf ontvangt u een link.