Adviserend samenwerken met ouders

Waarom deze minor?

In deze minor leer je om samen te werken met ouders. Als professional die met kinderen of gezinnen werkt kom je regelmatig in aanraking met ouders. Dit kan zijn in functies als:

  • Medewerker wijkteam, jeugdteam of CJG
  • (School)maatschappelijk werker
  • Leraar
  • Pedagogisch Medewerker (ambulant team) in de sector: jeugdhulpverlening, kindergeneeskunde, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrie.

Wat ga je doen?

Mogelijk benader je de ouder vanuit het belang van het kind en ervaar je dat je welgemeende adviezen weerstand oproepen bij de ouder. In deze minor werken we aan een oudergerichte houding en vaardigheden. We gaan ervan uit dat de ouder het beste voor heeft met zijn kind en zich als ouder verantwoordelijk voelt voor het kind. Opvoeden gaat niet vanzelf. De ouder ontwikkelt zich als opvoeder in de omgang met zijn kind. In deze minor leer je aansluiten bij de kennis en vaardigheden van de ouder en leer je de eigen deskundigheid op gelijkwaardige wijze in te brengen.

Ingangseisen

​Je bent student Social Work (MWD, SPH, CMV), Pedagogiek, PABO of Psychologie. Je beschikt over kind-kennis en basisvaardigheden in gespreksvoering. Je bent bereid contact te leggen met ouders om hun opvoedingsvragen te bespreken. Je beschikt over video, opnameapparatuur met voldoende geluidskwaliteit. Je beschikt over een computer met voldoende geheugen om opnames op te slaan en te monteren.