Anesthesie

Voor wie

Volg je de bachelor Medische Hulpverlening of een andere gezondheidszorgopleiding? En wil je graag meer weten over het behandelen van patiënten op de operatiekamer? Dan geeft de minor ‘Anesthesie’ je de kennis die je nodig hebt.

Ingangseisen

Je kunt de minor volgen als je:

  • de bacheloropleiding Medische Hulpverlening volgt en
  • goede algemene kennis en kunde hebt rondom anatomie, fysiologie en pathologie (op het gebied van de cardiologie, pulmonologie, neurologie, chirurgie/traumatologie, gynaecologie, verloskunde, interne geneeskunde, psychiatrie en kindergeneeskunde)

Ook moet je een goede beheersing hebben van:

  • primary en secondary survey (ABCDE-methodiek)
  • het afnemen van complete medische anamnese
  • de uitvoering van compleet medisch lichamelijk onderzoek
  • reanimatievaardigheden op het startniveau van Advanced Life Support

Inhoud

Anesthesie kent heel veel verschillende kanten. Je maakt je verschillende technieken om anesthesie te geven eigen, weet wanneer en hoeveel anesthesie je mag geven én je leert omgaan met patiënten die een hoog risico lopen.

Cursussen

Basiscompetenties anesthesie
Jij kunt na deze cursus een operatie opstarten door een patiënt voor te bereiden op de anesthesie, aan te sluiten aan de bewakingsapparatuur en de medicijnen te geven die tijdens de operatie nodig zijn.

Toegepaste anesthesiologie
Deze cursus draait om anesthesie bij verschillende chirurgische ingrepen voor patiënten die een laag risico lopen. Je leert daarnaast wat de rol is van een medisch hulpverlener anesthesie ten opzichte van je collega’s in de operatiekamer.

Klinische anesthesie
Je leert:

  • specifieke anesthesie- en OK protocollen die je nodig hebt in een operatiekamer
  • klinisch redeneren
  • wat je professionele houding moet zijn als medisch hulpverlener anesthesie
  • alles over ECG

Speciële anesthesie I
Je leert alles over anesthesie voor patiënten met een hoog risico: wat is bijvoorbeeld de invloed van de ziekte die zij hebben en de medicijnen die zij nemen? Je leert bewakingsapparatuur en infusen klaarmaken en toepassen.

Speciële anesthesie II
Je leert hoe je anesthesie moet toepassen in moeilijke omstandigheden en kunt na deze cursus omgaan met bijvoorbeeld shock en thoraxchirurgie.

Speciële anesthesie III
In veel ziekenhuizen is een poliklinische afdeling waar patiënten eerst worden onderzocht, voordat ze op de lijst voor de operatiekamer worden gezet. In deze cursus leer je alles over dit onderzoek. Je spijkert hiervoor je kennis van ziektebeelden, comorbiditeit en farmacologie bij.

Toetsing

Elke cursus wordt afgesloten met een assessment en een (computer-) tentamen.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. Je ontvangt voor de start van het onderwijs je rooster.

Extra kosten

Geen.