Creative Storytelling

Voor wie

Deze minor is geschikt voor elke student die zich wil verdiepen in het ontwerpen en vormgeven van verhalen op een creatieve manier.
Verhalen vertellen zie je op veel meer plekken dan je zou denken. Wat dacht je van TEDx of journalistieke documentaires? Binnen communicatie kun je met verhalen de reputatie van merken beïnvloeden. Met verhalen vertellen kun je in heel veel vakgebieden je doel bereiken. Verhalen kunnen diverse verschijningsvormen aannemen zoals film, docu, theater, animatie, strip, game, dans, boek, podcast, muziekstuk of live event.

Wil jij later in je werk mensen echt raken, stimuleren of zelfs veranderen? In deze minor leer je hiervoor de creatieve technieken te gebruiken om dit doel te bereiken.

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen.

Inhoud

Je leert technieken uit de film- en theaterwereld om zo zelf verhalen te ontwerpen. Hiermee kun je mensen raken, inspireren, helpen, stimuleren of zelfs veranderen. Je kunt zelfs muziek, creatief schrijven en vertellen om je doel te bereiken. Je krijgt zowel theorie als praktische technieken aangereikt om zelf verhalen te ontwerpen en te dramatiseren. Er is veel ruimte in de minor om verhalen te ontwerpen die aansluiten bij jouw persoonlijke interesses en kwaliteiten. Tevens zet je tijdens deze minor een project op en leer je hoe je storytelling kunt toepassen in het beroep dat je later gaat uitoefenen.

Leerdoelen

Tijdens de minor ga je vooral praktisch aan de slag.

Je leert

  • hoe je mensen emotioneel kunt raken met verhalen en hun gedrag hiermee kunt beïnvloeden
  • hoe je verhaalconcepten kunt ontwikkelen en deze creatief en spannend vorm kunt geven d.m.v. beeld, tekst, audio, stem en lichaamsbeweging
  • welke invloed muziek heeft op verhaalvormen
  • beeldende kunst, fotografie, theatrale en auditieve technieken te gebruiken om verhalen op te bouwen

Cursussen

Drama en muziek
Je duikt het ‘Storytelling Lab’ in waar je bijzondere proeven doet met thema’s, personages, structuur, muziek, spanning, ruimte en tijd. Je vertelt, speelt, schrijft en improviseert. Je leert ‘out of the box’ denken bij het overbrengen van je verhaal en krijgt echt gevoel bij je publiek.

Kunstuitingen 1 en 2
Je bestudeert theater, film, literatuur, maar ook reclames en games om te zien hoe hier storytelling wordt gebruikt.

Project
Tijdens de tweede helft van de minor werk je aan een project waarbij je werkt aan een opdracht om storytelling toe te passen in het beroep wat je gaat uitoefenen.

Toetsing

Je werkt individueel, maar ook soms in groepjes aan verschillende praktische storytelling producten waar veel mogelijkheid voor keuzevrijheid.

Klik op de projectsite hiernaast voor voorbeelden van eindproducten van studenten en voor meer info over deze minor.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

  • Storytelling voor professionals, Corsius, de Jong, Markies
  • Storytelling in 12 stappen & 12 oerkarakters (Mieke Bouma)
  • De 36 dramatische situaties (Veldman)

Rooster

Je hebt voor deze minor op ongeveer 3 a 4 dagdelen in de week een contactmoment.

Extra kosten

Geen.