Fysiotherapie bij Musculoskeletale Klachten in de Lage Rug en Onderste Extremiteit

Fysiotherapie is een vak, dat zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld en is veranderd. Dat zal de komende jaren niet anders zijn. Waar eerst een sterk biomedisch denken domineerde heeft het zich veel breder ontwikkeld en is het psychosociale perspectief daarbij steeds belangrijker geworden.  

Deze minor belicht al deze perspectieven en gaat uit van de laatste inzichten en ontwikkelingen. Primair staat het werk in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk centraal, gericht op een brede patiëntpopulatie: van patiënten met langdurige pijnklachten tot topsporters.  

Van jou verwachten we een positief kritische houding naar het vak fysiotherapie, maar ook naar je medestudenten en docenten. Wil jij je onderscheiden tijdens je stage of werk, met diepgaande kennis en kunde op het gebied van musculoskeletale aandoeningen van de lumbale wervelkolom en de onderste extremiteit? En heb jij de ambitie om kennis te onderbouwen door het volgen en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek? Dan is deze minor echt iets voor jou! 

Toelating

Je kunt aan deze minor deelnemen als je ingeschreven staat voor een opleiding fysiotherapie, zowel als voltijd- als deeltijdstudent. 

In de afgelopen jaren hebben studenten van alle fysiotherapie opleidingen van Nederland deelgenomen. Ondanks dat er veel verschillen bestaan, lukt het altijd om met de beschikbare basiskennis deze minor te volgen. Andere inzichten en achtergronden dragen juist bij om de stof vanuit verschillende perspectieven te bekijken. 

Deelname in een wetenschappelijk onderzoek is onderdeel van de minor, het is daarvoor handig als je daar interesse in hebt en Engelstalige artikelen kunt lezen.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Deze minor wordt benaderd vanuit het Bio-Psycho-Sociaal Model. De biomedische aspecten worden geïntegreerd met de persoonlijke en omgevingsfactoren, waardoor de patiënt centraal staat en deze wordt geholpen met beperkingen die zich voordoen in het houdings- en bewegingsapparaat! 

Centrale thema’s zijn o.a.: (chronisch) pijn, motorisch leren, inspanningsfysiologie, ‘return to play’, de positie van hands-on technieken en het shared decision making.  

In het eerste kwartaal van de minor staat de fysiotherapeutische diagnostiek centraal, waar het klinisch redeneren start vanuit de casuïstiek en het beweegpatroon van de patiënt daarin centraal staat. Per week staat een lichaamsregio centraal: de enkel, knie, heup, bekken-regio en de lumbale wervelkolom.    

In het tweede kwartaal van de minor staat de interventie centraal o.a: motorisch leren, ethische dilemma’s,  opbouwen van de belastbaarheid en ‘beetpakken’(hands-on therapie). Buiten de reguliere lessen, worden er (onder voorbehoud) leuke extra activiteiten gepland zoals een workshop echografie en een bezoek aan de snijzaal.   

Leerdoelen

Tijdens de minor leer je: 

  • Testen, diagnosticeren, klinisch redeneren en plannen en uitvoeren van een behandeling; 
  • Inzicht te krijgen in de complexiteit van het analyseren en behandelen van (jong)volwassenen met klachten; 
  • Houdings- en bewegingsanalyses toe te passen op de werkeisen van de patiënt; 
  • Regio- en structuurgebonden klachten toe te passen in complexe casuïstiek; 
  • Gefundeerde behandelkeuzes te maken middels evidence based practice. 

Cursussen

Eerste kwartaal: Diagnostiek
In dit blok analyseer je het beweegprobleem van de patiënt binnen zijn ADL. Middels het bio-psychosociaal model leer je keuzes te maken en te onderbouwen binnen het fysiotherapeutisch diagnostisch proces. 

Tweede kwartaal: Behandeling
Er wordt er voortgeborduurd op de uitgewerkte casuïstiek van het eerste kwartaal. Er worden verschillende behandelprincipes besproken en interventies uitgewerkt en uitgevoerd. 

Binnen de minor werk je met drie leerlijnen: een wetenschaps-, een kennis- en een praktijklijn: 

  • In de wetenschapslijn ga je een attitude ontwikkelen en de competenties verbeteren om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk. 
  • In de kennislijn leer je om te gaan met een hoger niveau van complexiteit bij patiënten met problemen binnen de kinetische keten van de lage rug en onderste extremiteit. 
  • In de praktijklijn train je praktische vaardigheden die van toepassing zijn op de verschillende casuïstiek binnen de drie thema’s (de jongere, de volwassene en de oudere) van deze minor. 

Toetsing

In het eerste kwartaal word je getoetst door middel van een vaardigheidstoets en een kennistoets. Bij de vaardigheidstoets zoek je een eigen casus in de praktijk, waarbij het beeldmateriaal die je opneemt een belangrijk onderdeel van de toets is. Tijdens de kennistoets word je theoretische kennis getoetst. In blok A staat de diagnostiek van de onderste extremiteit en lumbale wervelkolom centraal.  

In het tweede kwartaal heb je een overkoepelende vaardigheidstoets waarbij zowel je theoretische als praktische kennis wordt getoetst. Daarnaast wordt het eindproduct van de wetenschapslijn getoetst. In het tweede kwartaal staat de behandeling van de onderste extremiteit en lumbale wervelkolom centraal.  

Literatuur

Deze minor wordt ondersteund met de meest recente wetenschappelijke literatuur.  

Alle fysiotherapie opleidingen hebben hun eigen literatuurlijst en inhoudelijke boeken die in de eerste twee jaar van de bachelor worden gebruikt. Deze volstaan om deze minor te volgen. 

Rooster

De lesdagen zijn (onder voorbehoud) in periode AB op dinsdag (hele dag) en vrijdag (meestal alleen de ochtend) en in periode CD op woensdag (hele dag) en vrijdag (meestal allen in de ochtend). Daarnaast wordt er van je verwacht dat je in een kleiner groepje wetenschappelijk onderzoek uitvoert, wat je onderling plant. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Geen.

Reviews

‘’De minor is echt een verrijking van de bachelor Fysiotherapie. Het bied je de kans jezelf te ontwikkelen tot een therapeut die weet waar die goed in is en waar die in uit blinkt. Er wordt een moderne versie van de fysiotherapie geschetst. Naast de musculoskeletale onderdelen wordt er ook ingezoomd op de psychosomatische onderdelen zoals gedrag, verandering en pijn.

De minor bereid je voor om straks op een goede manier het werkveld te betreden. Het is daarentegen wel belangrijk om te weten dat de minor veel zelfstandigheid van je vraagt. De docenten zijn erg betrokken bij de minor en enthousiasmeren je om met elkaar aan de slag te gaan met verschillende therapieën.’’

Robin, 24 jaar, Fysiotherapie, Hogeschool Utrecht

Switch to English English