Kind in Beweging

Wil jij graag met kinderen werken? Wil je meer weten over het bewegen van normaal ontwikkelende kinderen en hoe zij vaardigheden leren? En hoe jij fitheid en fysieke activiteit bij hen kunt meten en beïnvloeden? Wil je weten waarom spelen zo belangrijk is en wil je kinderen helpen met meer bewegen en samen spelen? Tot slot, wil je door middel van praktijkgericht onderzoek een bijdrage leveren aan actuele vraagstukken over samen spelen en meer bewegen? Dan past de minor ‘Kind in Beweging’ goed bij jou! 

Studeer je Fysiotherapie? Dan is de minor extra interessant, omdat hij een brug slaat naar de Master Kinderfysiotherapie, waar je ook welkom bent om een dag mee te lopen.  

Ook is het mogelijk om naast deze minor een ster te halen voor het honoursprogramma of voor het gedifferentieerd afstuderen.  

Toelating

Je hebt: 

  • interesse in (de ontwikkeling van) het bewegende kind; 
  • interesse in inspanningsfysiologie, sport en gezond bewegen bij kinderen en jongeren;  
  • interesse in het ontwikkelen van je onderzoekend vermogen door het doen van praktijkgericht onderzoek.  

Je hoeft geen Fysiotherapie of Oefentherapie Cesar te studeren om deze minor te volgen maar houd er dan wel rekening mee dat o.a. de inspanningsfysiologie meer voorbereiding vergt.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

In deze minor krijg je antwoord op vragen als: hoe ontwikkel je je van baby tot schoolkind en hebben kinderen wel voldoende bewegingsuitdaging? Door een mix van zelfstudie, werkcolleges en praktijklessen leer je over de (motorische) ontwikkeling van kinderen, over het belang van fysieke activiteit en spelen, over motorisch leren en inspanningsfysiologie bij kinderen.  
Door de module over praktijkgericht onderzoek ontwikkel je je onderzoekend vermogen en leert hoe je dit in kunt zetten bij vraagstukken uit de praktijk.  
De stagedagdelen vul je in door samen met anderen een speelgroep te begeleiden in een speeltuin, door mee te lopen met professionals die met bewegende kinderen werken of door een kijkje te nemen in de keuken van een kinderfysiotherapeut.  
Met deze minor leg je een goede basis om in de toekomst met kinderen te werken.  

Leerdoelen

Na deze minor: 

  • Heb je kennis van de belangrijkste theorieën die de ontwikkeling van kinderen beschrijven op motorisch, cognitief en psychosociaal gebied.  
  • Kun je op een systematische manier de motoriek van een zuigeling, peuter, kleuter of schoolkind observeren, meten, objectief beschrijven en meten.  
  • Kun je een normaal ontwikkelend kind een motorische vaardigheid aanleren volgens de principes van motorisch leren.  
  • Weet je de basis over de inspanningsfysiologie en trainingsfysiologie van normaal ontwikkelende kinderen en adolescenten.  
  • Kun je een gesuperviseerde trainingsinterventie uitvoeren bij normaal ontwikkelende kinderen volgens inzichten uit de trainingsfysiologie.  
  • Kun je kennis en vaardigheden op het gebied van praktijkgericht onderzoek toepassen om een praktijkvraagstuk op te lossen.  

Cursussen

De minor Kind in Beweging bestaat uit 2 delen: 

  1. Kind in Beweging (20 EC)
    Aan de orde komen theorieën over o.a. de (motorische) ontwikkeling van normaal ontwikkelende kinderen, nature-nurture invloed en het motorisch zelfbeeld van kinderen. Ook leer je hoe je omgaat met kinderen, hoe je vaardigheden kunt aanleren en hoe je de motorische ontwikkeling kunt meten. Daarnaast krijg je inzicht in hoe je fysieke activiteit en fitheid kunt meten en beïnvloeden. En welke factoren daarbij bepalend zijn. Je gaat ook actief aan de slag met het testen en trainen van kinderen. In het kader van de stageopdracht ben je samen met 4 tot 6 andere studenten verantwoordelijk voor de wekelijkse begeleiding van een groep kinderen gedurende de duur van de minor.  
  1. Praktijkgericht onderzoek  (10 EC)
    Gedurende de 20 weken van de minor werk je in een projectgroep aan een maatschappelijk vraagstuk door middel van praktijkgericht onderzoek, bijvoorbeeld bij een van de wijklocaties van de HU of bij het lectoraat Leefstijl en Gezondheid. Ter ondersteuning volg je colleges en werkgroepen en wordt het proces begeleid door een inhoudsdeskundige docent.  

Toetsing

In deze minor krijg je te maken met verschillende toetsvormen, zowel formatief als summatief. Dit zijn kennistoetsen met meerkeuzevragen, verslagen, beroepsopdrachten en presentaties.  

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

  • Feldman, R. S. (2020). Ontwikkelingspsychologie. (D. van Loon, Ed.) (8e editie). Pearson. 
  • Bilo, R. A. C., & Voorhoeve, H. W. A. (2017). Kind in ontwikkeling: een handreiking bij de observatie van jonge kinderen (8e dr). Bohn Stafleu van Loghum.   

Rooster

(Onder voorbehoud) dinsdag, donderdag en vrijdag. De stagedagen zullen op andere tijdstippen plaatsvinden. Voor de projectgroepen kunnen ook afspraken op andere dagen gepland worden. Het uiteindelijke rooster komt 14 dagen voor de start van de minor online. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Voor het aanschaffen van de boeken, moet je rekenen op €140,- Als je ze tweedehands wilt aanschaffen, levert een eerdere druk weinig problemen op. Het kan dan voorkomen dat de bladzijden en hoofdstukken niet volledig overeenkomen. Check dit dan bij iemand die wel de juiste druk heeft. Daarnaast heeft ook de HU bibliotheek de boeken in haar collectie.  

 

Reviews

”Ik zocht verbreding van mijn opleiding Fysiotherapie, want die is vooral gericht op volwassenen. Ik heb affiniteit met kinderen en wilde daarom onderzoeken of ik me wil specialiseren in kinderfysiotherapie. In deze minor gaat het vooral over het normale kind. 

Je krijgt in deze minor onderzoeksvaardigheden aangeleerd en je ontwikkelt je eigen ideeën. Dat vind ik een mooie voorbereiding op mijn afstudeeronderzoek. De minor is theoretischer dan ik had verwacht. Ik vond het moeilijk om de vertaalslag naar de praktijk te maken maar het heeft mij geholpen om een aantal dagen mee te lopen in een kinderfysiotherapiepraktijk.” 

Jim, student Fysiotherapie Hogeschool Utrecht, 20 jaar 

Switch to English English