Klinische Microbiologie

Studeer je Life Sciences? Heb je als specialisme Microbiologie gekozen? En wil je nu echt goed proeven aan de praktijk? Dan is deze minor echt iets voor jou.

Toelating

Heb je in je derde jaar van de voltijd Life Sciences opleiding de cursus Medische Microbiologische Diagnostiek gevolgd? Dan kun je je inschrijven voor deze minor. Omdat de minor afhankelijk is van stageplekken (dit zijn dus geen werkplekken) is het aantal plaatsen beperkt en zal er een selectieprocedure zijn op het moment dat je ingestroomd bent in de VL5M. Die selectieprocedure bestaat uit het solliciteren bij de laboratoria die stageplekken aanbieden. Wij zullen jou helpen met het uitzoeken van de laboratoria die het beste bij jou past.

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Klinische microbiologie houdt zich bezig met het opsporen en onderzoeken van micro-organismen die infecties veroorzaken. De isolatie, kweek en determinatie van de ziekteverwekker doe je in een diagnostisch laboratorium.

Tijdens deze minor kun je 5 maanden (met fulltime aanwezigheidsplicht) bij een ziekenhuis of organisatie aan de slag. Zo kun je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kwijt. En zie je meteen hoe je latere werk er ongeveer uit zal zien. Tijdens deze 5 maanden kom je een aantal keer terug op school om lessen te volgen die je helpen bij je stage.

Leerdoelen

Met betrekking tot de medische microbiologische diagnostiek moet je volgende aspecten in de praktijk kunnen benoemen en uitleggen:

  • de aard van de infectieziekte, klinische verschijnselen en mogelijke complicaties
  • predisponerende factoren
  • relevante ziekteverwekkers en pathogenese
  • materiaal voor onderzoek, instructies aan de patiënt, voorbewerking, transport, opslag
  • in te zetten voedingsbodems kweekomstandigheden / ander onderzoek
  • microscopische beoordeling
  • macroscopisch onderzoek (herkenning en kolonie beschrijving)
  • welke species zijn pathogeen en welke worden beschouwd als commensaal
  • identificatiemethode(n) en technieken
  • sensitiviteit, specificiteit en betrouwbaarheid van gebruikte methoden
  • alternatieve diagnostische mogelijkheden
  • gevoeligheidsbepalingen en geschikte antibiotica (inclusief werkingsmechanismen)
  • juist rapporteren van onderzoeksresultaten
  • behandeling van de patiënt (lab resultaat in context van ziekte plaatsen)

Cursussen

Klinische Microbiologie Stage
Je loopt 5 maanden stage om alvast wat werkervaring op te doen. Je doet eerst samen met een begeleider onderzoek, later kun je dit ook meer alleen. Je gaat aan de slag met verschillende analysemethoden. Je onderzoekt bijvoorbeeld welke ziekteverwekkers voorkomen in het monster dat je onderzoekt.

Klinische Microbiologie Flankerend Onderwijs
Tijdens de stage die je volgt kom je 4 dagen terug naar school om lessen te volgen die je kunnen helpen bij je stage. De lessen helpen je bijvoorbeeld om goed verslag te leggen en de kwaliteit van je onderzoek in de gaten te houden.

Toetsing

Je wordt beoordeeld aan de hand van twee toetsen. 

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

Rooster

Je werkt 5 dagen per week (fulltime) op je stageplek. De terugkomdagen worden nog bepaald. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Geen.

Switch to English English