Managementvaardigheden

Voor wie

Ben jij ambitieus? Wil je in de toekomst doorgroeien naar een managementfunctie? En ben je nu op zoek naar een sociale, mensgerichte opleiding? Dan is de minor ‘Managementvaardigheden’ voor jou de juiste keuze: jij maakt je alle vaardigheden eigen die je straks nodig hebt in de beroepspraktijk.

De minor is geschikt voor voltijd- en deeltijdstudenten, en sluit mooi aan bij zorg- of onderwijsgerichte opleidingen. Studeer je HRM of Veiligheidskunde? Dan is er overlap met deze minor. Studenten Bedrijfskunde, Business Management, Facility Management, SBRM, Commerce, CE, Technische Bedrijfskunde kunnen helaas niet meedoen aan deze minor.

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden.

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen.

Inhoud

De minor ‘Managementvaardigheden’ bereidt je optimaal voor op een leidinggevende rol. Zoals manager, teamleider, projectleider of coördinator. Jij gaat jouw theoretische kennis uitbreiden en jouw managementvaardigheden ontwikkelen. Altijd gericht op de praktijk en de sector waarin jij wilt gaan werken.

In de minor komen de zakelijke en persoonlijke kant van management allebei aan bod. Je leert hoe een organisatie ingericht is, werkt en wat je moet doen om effectief leiding te geven. Hoe spoor je mensen aan om te groeien? Hoe kun je processen beter maken? En hoe geef je feedback of advies op een positieve, opbouwende manier?

Theoriegerichte vakken en praktijkgerichte trainingen zorgen samen voor één uitkomst: dat jij na deze minor klaar bent om leiding te geven. Staat er over een paar jaar ‘manager’ op jouw LinkedIn?

Leerdoelen

Tijdens deze minor leer je:

 • hoe een organisatie functioneert
 • wat je moet doen om effectief leiding te geven aan mensen en processen
 • hoe je mensen positief kunt beïnvloeden en processen kunt verbeteren
 • managementadvies te geven

Daarvoor geven we je een brede bedrijfskundige basis mee. Je komt in aanraking met:

 • organisatiekunde
 • HRM
 • financieel management
 • informatiemanagement
 • kwaliteitsmanagement
 • leiderschapsvaardigheden
 • actuele beroepssituaties

Cursussen

Financieel en informatiemanagement
In deze cursus staat het vak bedrijfseconomie centraal. Je leert bijvoorbeeld hoe je een begroting maakt en je leert het onderscheid tussen opbrengsten, kosten, inkomsten en uitgaven.

HRM
Je maakt kennis met de praktisch kant van human resource management. En stort je op de theorie rondom civielrechtelijke arbeidsovereenkomsten, zoals proeftijd, loon, aansprakelijkheid bij schade en meer.

Integratie
Tijdens deze cursus staat één vraag centraal: hoe geef je verbeteradvies voor een bedrijfskundig probleem als een opdrachtgever je dat vraagt? Jouw analyses ga je uitvoeren in de praktijk, net als je advies.

Leiderschap en kwaliteit
Wat heb je nou nodig voor goed leiderschap? In deze cursus leer je dat en train je jezelf meteen. Pro-activiteit, empathische communicatie en zelfverbetering komen allemaal langs.

Organisatie en teamvaardigheden
Het 7S-model van McKinsey komt aan bod: Strategie, Structuur, Systemen, Staff, Skills, Style, Shared Values.

Toetsing

Tijdens de minor krijg je te maken met verschillende toetsvormen. Hoe je wordt getoetst hangt af van de cursus en wat daar het beste bij past. Er zijn bijvoorbeeld tentamens, maar je moet ook reflectieverslagen, adviesrapporten en presentaties maken.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

 • Berge, Loek ten & Marco Oteman (2016): Inleiding organisatiekunde. Bussum: Coutinho 6de herziene druk; ISBN: 9789046905234
 • Stephen R. Covey: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Uitgeverij Business Contact ISBN 9789047054641
 • Schoenmakers, I. & F. Koopmans: Operationeel personeelsmanagement. Noordhoff Uitgevers, 4e druk, ISBN 9789001868734

Rooster

De lesdagen zijn op maandag en vrijdag. Bij deeltijd alleen ’s maandags.

Extra kosten

Geen.