Projectmanagement

Voor wie

Ben jij van het regelen? Haal jij er voldoening uit als alles op tijd af is? En kun je goed omgaan met verandering en onduidelijkheid? Dan is de rol van projectmanager jou op het lijf geschreven. Jij bent de persoon die orde schept in de chaos. En zorgt voor resultaat. De minor ‘Projectmanagement’ bereidt je voor op zo’n functie. Dus ben jij optimistisch, positief ingesteld, flexibel en stressbestendig? Ga dan deze uitdaging aan.

Ingangseisen

Studenten CDM en MCD kunnen deze minor niet volgen. Verder zijn er geen ingangseisen.
Check ook onder ‘toestemming examencommissie’ de lijsten van niet-toegestane minoren per opleiding.

Inhoud

Tijdens de minor ‘Projectmanagement’ leer je hoe je een project goed kan leiden. Je leert plannen en organiseren, maar er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat een projectteam goed functioneert. En je maakt je de meest voorkomende projectmanagementmethoden eigen, zoals Scrum, PRINCE2 en projectmatig creëren.

De minor bestaat voor de ene helft uit praktijkopdrachten voor externe bedrijven. En de andere helft is theorie en onderwijs, om jou kennis en vaardigheden bij te brengen. Het mooie is dat je ook meteen je certificeringen regelt. Na afloop van de minor kun jij bijvoorbeeld laten zien dat je volleerd Scrum Master bent.

Allemaal met één doel: van jou de ideale projectmanager maken. Een betere start voor projectmanagement in het bedrijfsleven is er niet.

Leerdoelen

Na deze minor kun je:

 • projecten plannen en leiden
 • je projectteam aansturen, coachen en bijsturen
 • de methode van projectmatig creëren zelf toepassen
 • de methode PRINCE2 toepassen
 • de Scrum-methode toepassen
 • effectief omgaan met (problemen in) teams
 • met verschillende typen opdrachtgevers samenwerken
 • meepraten over de nieuwste ontwikkelingen in projectmanagement

Cursussen

Portfolio projectmanagement
Tijdens deze cursus komen er allerlei onderwerpen aan bod: projectmanagement, programmamanagement, portfoliomanagement, rapportages, managementinformatie, stuurinformatie en meer.

Projectmanagement Basis
In deze cursus ga je in trainingen actief aan de slag met 2 methodieken: PRINCE2 en projectmatig creëren. Na afloop beheers je ze allebei.

Project
In 2 periodes (totaal 20 weken) benaderen we de werkelijkheid zo dicht mogelijk: je voert een ‘echt’ project uit voor een ‘echte’ opdrachtgever.

Scrum
In een team ga jij aan de slag met vraagstukken binnen een realistische business context. De methodiek die je gebruikt is Scrum. Aan het eind mag je je met recht Scrum Master noemen.

Projectmanagement Skills
Via interactieve workshops ga jij de vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt om projectmanager te worden. Je leert ook hoe je zelf een workshop maakt en hoe je jouw kennis overbrengt.

Toetsing

Elke cursus toetst jouw kennis op een relevante manier. Soms betekent dat dat je een tentamen maakt. Maar andere keren maak je een projectplan, stel je een portfolio samen of wordt je presentatie bij een externe organisatie beoordeeld. Het is maar net wat er het beste aansluit op de lesstof en de praktijk.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

 • Schwaber en Sutherland: Scrumgids versie 2017 (gratis)
 • Jo Bos e.a.: PMC compact: Projectmatig creëren
 • T. van den Akker: Prince 2 voor professionele projecten

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.

Extra kosten

Geen.