Spoedeisende hulp

Deze minor is niet aanwezig op de minormarkt.

Voor wie

Volg jij de bachelor Medische Hulpverlening? En wil je het acute en uiteenlopende karakter van spoedeisende hulp eigen maken? Schrijf je dan in voor deze minor.

Ingangseisen

Je kunt de minor volgen als je:

  • de bacheloropleiding Medische Hulpverlening volgt;
  • goede algemene kennis en kunde hebt rondom anatomie, fysiologie en pathologie (op het gebied van de cardiologie, pulmonologie, neurologie, chirurgie/traumatologie, gynaecologie, verloskunde, interne geneeskunde, psychiatrie en kindergeneeskunde.

Ook moet je een goede beheersing hebben van:

  • primary en secondary survey (ABCDE-methodiek);
  • het afnemen van complete medische anamnese;
  • de uitvoering van compleet medisch lichamelijk onderzoek;
  • reanimatievaardigheden op het startniveau van Advanced Life Support.

Inhoud

Op de spoedeisende hulp ziet geen dag er hetzelfde uit. Alle patiënten die binnenkomen hebben hun eigen benadering en behandeling nodig. Je moet veel verschillende handelingen kunnen uitvoeren en patiënten goed kunnen begeleiden in soms heel vervelende situaties.

Tijdens deze minor leer je patiënten opvangen volgens de laatste regels. Je leert de theorie, maar gaat vooral ook aan de slag. Je leert bijvoorbeeld intuberen, infusen inbrengen en gipsen. Maar jij weet straks ook wat je moet doen bij rampen of hoe je patiënten met hartproblemen opvangt.

Leerdoelen

Na deze minor hebben gipsen, infuus inbrengen, intuberen en patiënten met meerdere trauma’s opvangen geen geheimen meer voor jou. Je weet ook wat je moet doen bij chemisch letsel of rampen. Jij weet straks als geen ander klinisch te redeneren. En je kunt patiënten met hartproblemen of hartfalen opvangen.

Cursussen

Kleine traumatologie SEH
Wonden, fracturen, distorsies, luxaties en contusies staan centraal tijdens deze cursus. Je leert een patiënt beoordelen en urgentie toekennen. Daarnaast kun je medicatie klaarmaken en toedienen en bloedonderzoek afnemen en beoordelen.

De hoogcomplexe zorgvraag
Komen er patiënten binnen met problemen aan het hart of de longen? Of met drank-, drugs-, of medicijnvergiftigingen? Na deze cursus weet jij wat je moet doen. Zoals het overnemen en herstellen van de ademhaling.

Klinisch redeneren SEH I
Je leert voor kinderen en hun ouders te zorgen, maar je kunt na deze cursus ook je collega’s goed ondersteunen.

Hoogcomplexe traumatologie
Je leert omgaan met patiënten die problemen hebben met meerdere organen. Behoorlijk complex. Je leert tijdens deze cursus ook meer over oudere of psychiatrische patiënten.

Hoogcomplexe cardiologi
Je gaat aan de slag met patiënten die problemen hebben met meerdere organen tegelijk en kijkt daarbij in het bijzonder naar hartproblemen. Je leert ook meer over gynaecologische en obstetrische patiënten en kinderen.

Klinisch redeneren SEH II
Je past al je vaardigheden toe op patiënten met meerdere (ernstige) problemen. De patiënten waarover je meer hebt geleerd in de verschillende cursussen komen nu aan bod.

Toetsing

​De toetsing bestaat uit verschillende onderdelen:

Critically Appraised Topic (Product): een systematische samenvatting van de resultaten van een aantal studies over een onderwerp uit de dagelijkse SEH-praktijk. De CAT bevat een onderwerp van handelen waar de medisch hulpverlener verantwoordelijk voor is op de SEH.

Mondelinge toelichting (Dienst) van 20 minuten.

Je presenteert de klinische aanleiding en uitwerking van de CAT in maximaal 10 minuten tijdens het intercollegiaal overleg. De presentaties worden per subgroep georganiseerd en aan de toetsende docent gepresenteerd zodat studenten van elkaar leren. De studenten krijgen inzicht in presentatietechnieken en de verschillende cases. Tevens kunnen studenten elkaar bevragen (10 minuten) wat tezamen een groot leereffect opbrengt. Ook de toetsende docent stelt na deze presentatie kritische vragen naar aanleiding van het door jou gemaakte CAT (beargumenteerd klinisch handelen). Hierbij wordt getoetst of de student de klinische vraagstelling kan beargumenteren tezamen met het gevonden wetenschappelijk bewijs.

Een thematoets, hiervoor dient een score van meer dan 75% behaald te worden.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. Je ontvangt voor de start van het onderwijs je rooster.

Extra kosten

Geen.