Stadmodellering en ICT

Smartphones, camera’s, OV-chipkaarten, zelf communicerende auto’s; in een stad is heel veel data beschikbaar in allerlei vormen. Maar hoe kan die informatie gebruikt worden om de stad slimmer in te richten? Zou je bijvoorbeeld fietsstoplichten vaker op groen moeten zetten als er volgens de NS heel veel OV-fietsen onderweg zijn? Welke lessen kunnen worden getrokken uit big data die in het verleden zijn verzameld? Die data kunnen worden omgezet in simulaties die gebruikt kunnen worden bij betere besluitvorming.

Je wordt opgeleid voor specialist Geo-ICT of voor generalist in de Geo-ICT. Je gaat apps bouwen met een ruimtelijke component (onze 3D-wereld), GIS-toepassingen realiseren, of webservices met locatie-informatie (kaarten en virtuele werelden) inrichten. Of je gaat gemeenten, provincies en het bedrijfsleven adviseren over het gebruik van kaarten, virtuele werelden, Google Maps voor hun taken en zakelijke toepassingen. Veelgevraagd zijn ook projectleiders voor dergelijke ontwikkel- en implementatieprojecten.

Na het tweede jaar kun je het specialisatiesemester Geo-ICT volgen, daarna een minor of stage in de Geo-ICT doen en afstuderen in Geo-ICT. Aan de specialisatie Geo-ICT kunnen studenten van het Instituut voor Gebouwde Omgeving en studenten van het Instituut ICT deelnemen. Dit biedt je de kans samen met studenten uit een ander vakgebied deskundig te worden in het ontwikkelen en beheersen van de datastromen in de stedelijke omgeving.