Technologie en zorg

Context

Vandaag de dag is technologie haast niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook in onze eigen woonomgeving is technologie al helemaal verweven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de iPad die je kunt gebruiken om je TV of zelfs je verwarming te bedienen. Ook zijn er vele technische toepassingen ontwikkeld voor de zorg. Enkele termen waar jij misschien weleens van hebt gehoord zijn eHealth, telecare, mHealth, zorgdomotica, zorg op afstand en ambient intelligence.

Opzet

Waarom zijn deze technische toepassingen ontwikkeld voor de zorg en welke ondersteuning kan de inzet van technologie in de zorg bieden aan de cliënt of zorgverlener? In deze minor krijg je antwoord daarop. Aan de andere kant is er ook aandacht voor het feit dat het inzetten van technologie, bijvoorbeeld in de vorm van ict-toepassingen, in sommige situaties juist belemmerend kan werken voor mensen met een zorgvraag.

Naast technologische toepassingen is er ook aandacht voor de omgeving waarin de mens leeft, de invloed die de omgeving heeft op de gezondheid van de mens en maatregelen die kunnen worden genomen ter bevordering van de gezondheid. Er zijn verschillende concepten geïntroduceerd als bijvoorbeeld ‘healing environment’ en ‘life enrichment care’ die gericht zijn op hoe de woonomgeving kan worden ingericht zodat deze kan bijdragen aan ons welbevinden. Denk bijvoorbeeld aan licht, geluid, binnenklimaat, kunst of uitzicht. Het gaat hier dan om welke aanpassingen een woning nodig heeft en hoe de benodigde techniek kan worden geïntegreerd in de woning.

Wat ga je doen?

De minor kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak, juist omdat in de minor alledaagse onderwerpen worden behandeld, gerelateerd aan zorg en technologie waar verschillende disciplines met elkaar samenwerken. Het gaat om disciplines als manager in de zorg, een ontwerper, een installateur, een verpleegkundige, een fysiotherapeut en andere zorgverleners, een bouwkundige, een werktuigbouwkundige en een veiligheidsdeskundige. Je zult in deze minor bovendien veel onderzoeksvaardigheden leren en gebruiken.