Adviserend Samenwerken met Ouders

  • Je werkt met kinderen, jongeren of gezinnen.
  • Je wil gelijkwaardig samenwerken met ouders. 
  • Je wil meer zelfvertrouwen hebben in contact met ouders. 
  • Je wil advies kunnen geven op een manier die geen weerstand oproept. 

Toelating

Je bent student Social Work, Pedagogiek, PABO, Logopedie of Psychologie. Vanuit die opleiding heb je al kennis van kinderen, basisvaardigheden in gespreksvoering en systemisch werken opgedaan. Mocht je een andere opleiding volgen en toch geïnteresseerd zijn, neem dan contact op met de coördinator van de minor elsje.vansteenis@hu.nl  

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag naar de mogelijkheden bij de minorcontactpersoon. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025.

Inhoud

In je werk ervaar je misschien dat ouders soms met weerstand reageren op jouw goedbedoelde adviezen. In de minor ‘Adviserend samenwerken met ouders’ leer je om vanuit de ouders te denken en handelen, zonder het belang van het kind uit het oog te verliezen. Altijd vanuit het idee dat de ouder het beste voorheeft met zijn kind en zich verantwoordelijk voelt. 

In 4 modules leer je om te werken vanuit de visiebouwstenen: oudergericht, competentiegericht en samenwerkingsgericht. Je werkt zelfstandig met ouders aan de hand van de methode Oudergericht Pedagogisch Adviseren (OPAd). Ook verdiep je je in het model van Alice van der Pas, waarmee je de kracht en de hindernissen van de ouder in de lastige opvoedsituatie kunt analyseren. Je studeert zelfstandig, maar je wordt ondersteund door een kleine groep van maatjes en lessen in de werkgroep. Aan de hand van video-opnamen van gesprekken en feedback leer je vaardigheden verwerven, eigen maken en overstijgen in de gespreksvoering met ouders. 

Deze minor geeft toegang tot de Post- hbo TOP- PPG- IAG  https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/top-ppg-iag  

Leerdoelen

In deze minor leer je: 

  • Hoe je ouders ondersteunt in de opvoeding, op een oudergerichte, competentiegerichte en samenwerkingsgerichte manier; 
  • De OPAd-methodiek in te zetten bij opvoedvragen; 
  • Om de krachten en competenties van ouders te analyseren; 
  • Hoe je aandachtspunten bepaalt en met ouders bespreekt; 
  • De problematiek van het kind te analyseren en hoe je gepaste interventies in kunt zetten om het zicht van ouders op hun kind te versterken; 
  • Hoe je de competenties van een kind zichtbaar kunt maken voor de ouders én hoe je de krachten van het kind samen met de ouders versterkt; 
  • De ouderproblematiek onderzoeken vanuit de beleving van de ouder (Alice van der Pas) en binnen de systemische context;  
  • Hoe je ouders kunt helpen bij het veranderen van concrete opvoedhandelingen, zodat ze beter matchen met de behoeften van hun kind;
  • Je de OPAd methodiek eigen maken.

Cursussen

Vraagverheldering van ouder(s) – Je komt alles te weten over de 3 stappen van de methode Oudergericht Pedagogisch Adviseren (OPAd). Je leert de theorie door zelf te studeren en je traint je vaardigheden in een werkgroep. En toont aan dat je stap 1 van de OPAd methodiek- vraagverheldering kan toepassen. Je maakt een eerste taxatie van de gezinssituatie met behulp van de ouderschapspsychologie.  

Perspectiefwisseling ouder-kind –  Je werkt aan een houding van meervoudige partijdigheid door in een casus met complexe gezinsproblematiek zowel de kind-problematiek als de ouder-problematiek te analyseren en je in te leven in beide partijen van een opvoedconflict. Je visualiseert beide standpunten op creatieve wijze. 

Eigen zorg inbrengen – Vanuit een complexe casus heb je de verschillende perspectieven ingenomen. In deze module ga je stilstaan bij je eigen perspectief op de casus en gaan we oefenen met hoe je je ‘eigen zorg’ rondom de casus inbrengt. Je vertaalt de stappen van de OPAd-methode naar een casus met complexe gezinsproblematiek, waarin het flexibel werken door middel van OPAd zichtbaar wordt. En je durft te oefenen met verschillende instrumenten. 

OPAd in de praktijk – In deze module pas je de OPAd methodiek toe in 5 tot 7 verschillende adviestrajecten met ouders met opvoedvragen of met ouders uit je eigen werk of stage. 

Toetsing

Je sluit de minor af met een take home opdracht en een assessment.

Literatuur

Ehlers, S. en Kuipers, M. Oudergericht Pedagogisch Adviseren. SWP, Amsterdam 2019. ISBN 9789088506970. 

Ehlers, S. Volkers, A. Flexibel werken met gezinnen, methodiek PPG/IAG. SWP Amsterdam 2020. ISBN 9789088508301 

Bolt, A, Gezin centraal. SWP, Amsterdam 2006. ISBN 9789066656550. 

Van der Pas, A, Naar een psychologie van ouderschap,  SWP, Amsterdam 2020. ISBN 9789066657816 

Diverse artikelen die op Canvas zullen worden geplaatst.

Rooster

Les op donderdagen. Naast deze donderdag vraagt het gemiddeld 1 a 2 dagen zelfstudie per week.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Geen.

Switch to English English