Building complex cloud-based systems with .NET

Kort-cyclisch waardevolle software in productie brengen. Continu nieuwe features kunnen toevoegen aan een groot bedrijfskritisch cloud-based system. Systemen zo groot als bijvoorbeeld die van Netflix, Spotify, Coolblue, Zalando, Lexa en Family Tree DNA. Dat leer je tijdens de IT-minor ‘Building complex cloud-based systems with .NET’.

Ben je: 

  • geïnteresseerd in techniek?
  • iemand die graag samenwerkt in teams?
  • creatief?
  • absoluut niet bang voor de nieuwste technieken en tools? 

Misschien is deze minor dan echt iets voor jou!  Je krijgt les en ondersteuning van een ervaren professional uit het bedrijfsleven. 

Toelating

De minor is toegankelijk voor Informaticastudenten die hun propedeuse behaald hebben en (bij voorkeur) ook hun eerste stage hebben afgerond.

Deze minor is een samenwerking met Info Support B.V. Je ontvangt – na inschrijving op de minor – een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek om zo met de docent te bespreken of deze minor voldoende aansluit op jouw kennis en ervaring. Op www.itminor.nl is meer informatie te vinden over de inhoud van de minor.

Deze minor is alleen toegankelijk voor voltijdstudenten.

De examencommissie van je opleiding heeft van tevoren vastgesteld welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025.

Inhoud

Het bouwen van grote cloud-based softwaresystemen is uitdagend werk, waarin je met van alles rekening moet houden. Denk aan complexe platformen zoals Netflix en Spotify of websites zoals Coolblue, Zalando, Lexa en Family Tree DNA, die perfect moeten werken en steeds aan verandering onderhevig zijn.

In deze minor leer je met welke factoren je allemaal rekening moet houden en welke problemen je moet zien te voorkomen. Hoe zorg je dat je binnen een bepaalde tijd én binnen budget een flexibel systeem op poten zet? De focus ligt daarom op ontwikkeling in de systemen C# en .NET Core met continuous delivery. Je bouwt steeds een klein stukje van het systeem wat je vervolgens test en dan live zet (build, test, deploy).

Scrum is een handige manier van werken voor dit soort grote projecten. Dus je zal leren hoe je dit toepast. Ook leer je werken onder een Web Scale Architecture en word je vaardig in Test Driven Development en leren we je Deployment te automatiseren.

Leerdoelen

In deze minor leer je hoe je grote, complexe cloud-based softwaresystemen kunt opzetten.

Je leert de moderne tools en technieken in de praktijk te brengen en kan na afloop meedraaien in een modern professioneel software team waarin serieus grote cloud-based systemen worden gebouwd. Je bent dan onder andere vaardig in:

  • Continuous Delivery
  • Micro services & Event-driven architecture
  • Story mapping
  • Specification by example
  • Test-Driven Development
  • Event storming & Domain-driven Design
  • Docker & Kubernetes
  • .NET core
  • Azure DevOps

Cursussen

De minor duurt van september 2024 t/m januari/februari 2025 en is opgebouwd uit drie blokken van elk 6 weken. Daarin gaan we incrementeel en iteratief te werk.

In blok 1 leer je al om een (in potentie) grote applicatie van voorkant tot achterkant te bouwen. Je krijgt diepgaande kennis van C#, .NET core, en Test-driven development en krijgt basiskennis van de andere onderdelen die je nodig hebt.

In blok 2 gaan we die basiskennis verdiepen en hebben we ook veel aandacht voor de architectuur en teamwork. Aan het eind van dit blok heb je alle kennis om grote complexe cloud-based systemen in een continuous delivery proces te realiseren. Denk hierbij aan onder andere Gherkin/Specflow, Docker, Kubernetes, MoQ en RabbitMQ, Microservices, en Event-driven Architectures.

In blok 3 zetten we de puntje op de i en verhogen we je vaardigheid in continuous delivery. We hebben ook aandacht voor geavanceerde onderwerpen zoals Domain-driven design. Daarnaast wordt je front end kennis aangevuld om zo een professionele Single Page Application te bouwen. Aan het eind van dit blok ben je in staat om met een serieus development team een Continuous Delivery proces op te zetten en daarmee een groot complex software systeem te ontwikkelen.

Toetsing

Elk blok wordt afgesloten met een theoretische toets en een interessante praktijkcase.

Literatuur

Boeken worden uitgedeeld tijdens de minor en verschillen per editie.

Rooster

De lesdagen zijn op maandag t/m donderdag van 09:00 uur tot 16:00 uur, op de trainingslocatie van Info Support in de binnenstad van Utrecht (St. Jacobsstraat 12). Daar vindt kennisoverdracht plaats en werk je aan de opdrachten. Aanwezigheid is verplicht.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Extra kosten

Geen.

Extra online presentaties

In februari/maart 2024 vinden er extra online presentaties plaats. Als je één van deze extra online presentaties wilt bijwonen, meld je hiervoor dan tijdig aan. Stuur daarvoor een mail naar minorcontactpersoon Martijn Jansen (martijn.jansen@hu.nl). Hij zal je dan de uitnodiging voor deze extra online presentaties sturen.

Reviews

“Ik ben erg tevreden over deze minor, de opzet is perfect. Het is wel een lastige minor. Je moet van tevoren ook een intakegesprek doen, want ze willen hbo-studenten die heel gemotiveerd zijn en beter dan gemiddeld. Je moet het dus echt willen en er veel voor over hebben.  

De minor is erg up to date en gericht op de nieuwste technieken en werkvormen. We krijgen les door middel van de projectmanagementsmethode Scrum. De hele minor is opgezet als een project. Scrum wordt in IT-bedrijven veel gebruikt en het is dus een pre als je daar al ervaring mee hebt. 

Om onze concentratie op peil te houden en gezondheidsklachten te voorkomen hebben we na elke vijftig minuten tien minuten pauze. Om 12 uur hebben we een heel uur lunchpauze. De docenten hameren er ook op dat we niet ’s avonds thuis nog moeten gaan doorwerken, omdat dat niks extra oplevert en daarom contraproductief is.” 

Kevin, student HBOICT en Software Development, Hogeschool Utrecht, 19 jaar 

Switch to English English