Domotica

Wil jij weten hoe je jouw huis kunt automatiseren? Of een ander, groter gebouw? En wil je daar zelf een belangrijke rol in spelen? Dan is de minor ‘Domotica’ de minor voor jou. Jij leert hoe je techniek in kunt zetten om gebouwen duurzamer, comfortabeler en doelgroepgerichter te maken. Voor welke voorzieningen zou je bijvoorbeeld zorgen als iemand oud en slecht ter been is? Na afloop weet je het antwoord op die vraag, net als heel veel meer.

Toelating

Je bent technisch georiënteerd. Of in elk geval een beetje. Je volgt bijvoorbeeld de volgende opleiding:

 • Electrical Engineering
 • Elektrotechniek
 • Engineering, Design and Innovation
 • ICT
 • Industriële Automatisering
 • Informatica
 • Mechatronica
 • Technische Bedrijfskunde
 • Technische Informatica
 • Werktuigbouw

Staat je opleiding er niet bij, maar denk je dat die wel goed aansluit? Neem dan contact op met Erik Karsemeijer (erik.karsemeijer@hu.nl).

De examencommissie van je opleiding heeft van tevoren vastgesteld welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024.

Inhoud

Tijdens de minor ‘Domotica’ krijg jij een breder en beter inzicht in de automatisering van gebouwen. En stemmen we alles wat je leert af of op de praktijk. Handig, want op de arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar professionals die verstand hebben van dit soort automatisering.

Om zo’n professional te worden maak je binnen de minor kennis met gebouwautomatisering. Net als met verschillende technologieën en regelingen in en om gebouwen. Maar natuurlijk ook met vragen die je in de dagelijkse praktijk tegenkomt. Hoe verschillen de vragen van een zorginstelling met die van een hotel? En wat maakt de vragen en uitdagingen bij een woonhuis weer anders?

Tijdens de minor ga je ook al aan de slag met techniek en relevante software. Je zet bijvoorbeeld een eigen domoticaserver op, op basis van een Raspberry Pi. Deze server kun je thuis gaan gebruiken om je eigen woonruimte te automatiseren. Je bestuurt jouw woonruimte dan lekker makkelijk met je smartphone. Bijna elke week hebben we een gastcollege met een deskundige uit het bedrijfsleven. Onderwerpen zoals bv. led verlichting en –drivers, warmtepompen, (IP)geluidssystemen, bewegingdetectie, domoticaservers, IoT, enz.

De minor is Corona-proof, je werkt in het gehele lab met maximaal 8 studenten. Mocht je onverhoopt niet naar school kunnen/mogen komen dan hebben we voorzieningen getroffen zodat je vanuit huis toch in het lab kan werken.

Leerdoelen

Na deze minor kun je:

 • het nut en de haalbaarheid van een bepaalde gebouwautomatisering vastleggen (vanuit de klantwens en vanuit de praktijk);
 • met passende antwoorden en oplossingen komen, omdat je de techniek achter automatisering snapt;
 • de juiste technieken en componenten kiezen voor elk situatie, en die toepassen;
 • jouw oplossing doorvoeren en aan de praat krijgen met de juiste software en programmeerkeuzes.

Cursussen

Domotica
Je gaat aan de slag met het technische gedeelte van domotica. Via theorie en veel praktijk. Je nieuwe kennis zet je meteen in voor creatieve oplossingen.

Domoticaproject 1
In een team ga jij wensen van opdrachtgevers omzetten naar een duidelijke aanpak en concrete oplossingen. In het domoticalab (https://canvas.hu.nl/courses/10145) ga je alles aan de praat krijgen. Elke week, op een andere dag, heb je als projectgroep een hele dag de beschikking over het domotivcalab voor jouw groep alleen. Daarna kan het testen beginnen…

Domoticaregelingen (als onderdeel van het project)
Je leert alles over regeltechniek en besturingstechniek in combinatie met domotica. Je gaat op zoek naar allerlei manieren om gebouwen van licht, energie en warmte te voorzien. En komt erachter welke rol gebruiksfunctie speelt bij de keuzes die je als professional maakt.

Domoticaserver
Elke domotica-installatie bevat een domoticaserver. Die server zorgt voor de intelligentie van je systeem en zorgt ervoor dat allerlei informatie over verschillende netwerken gedeeld kunnen worden via live streams, mail en dergelijke naar bv jouw telefoon. Tijdens deze cursus zet jij een server en werkend systeem op die je thuis kan gaan gebruiken. We gebruiken hiervoor een raspberry pi die je zelf moet aanschaffen.

Zorgdomotica
Hoe kun je automatisering inzetten om mensen te helpen in hun dagelijks leven? En langer zelfstandig te laten wonen in hun huis? Je leert het in deze cursus.

Toetsing

Jouw kennis en vaardigheden worden getoetst met een opdracht, werkstuk of projectresultaat. De toetsvorm is afhankelijk van de cursus: welke vorm sluit het beste aan? En wat bereidt jou het beste voor op de praktijk?

Literatuur

Je krijgt digitaal toegang tot onze readers. Daarin vind je alle lesstof.

Rooster

Lesdagen zijn van maandag t/m vrijdag.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

€100,-

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Reviews

“Voor mij is dit de beste minor op de HU, hij is heel uniek. Ik doe een hele hoop praktijkkennis op: in het Domotica Lab, door de workshops met gastsprekers van bedrijven en door mijn eigen projecten. De minor sluit uitstekend aan bij mijn opleiding én mijn baan. Ik haal nu al carrièrevoordelen uit deze minor.” 

Glenn, student Electrical Engineering, Hogeschool Utrecht, 22 jaar

“Vanuit mijn mbo-opleiding had ik al wat voorkennis, dus ik had vooraf contact opgenomen met Hogeschool Utrecht om na te gaan of het zou passen. Dat was het geval en het bleek een erg leuke minor. Ik heb veel geleerd over toekomstbestendig wonen, zorgdomotica zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en over hoe domotica kan bijdragen aan comfort. Ik vond het leuk dat we veel vrijheid kregen om te bepalen hoe we de opdrachten zouden uitvoeren. Als je bijvoorbeeld een systeem wilt programmeren dat indringers detecteert, of dat ‘welkom’ zegt als er iemand binnenkomt, dan mag je zelf kijken hoe je dat het liefst doet. 

Achteraf bleek wel dat we de beoordelingscriteria van de hoofdopdracht niet helemaal duidelijk hadden doorgekregen, maar daar staat tegenover dat de docent heel enthousiast was en altijd binnen een uur reageerde op onze vragen – zelfs in het weekend en de vakanties. Na mijn opleiding wil ik graag mijn werk maken van domotica!”  

Luc, student Technische Bedrijfskunde, Avans Hogeschool Tilburg, 24 jaar 

Switch to English English