Marketing van Duurzame Oplossingen

In deze minor draait het om gedragsbeïnvloeding en duurzaamheid. Wil je op een ontdekkende en actieve manier leren hoe je marketing en gedragskennis kunt inzetten om daarmee voor echte opdrachtgevers duurzame producten en diensten succesvoller te maken in de markt? Dan is deze minor iets voor jou. 
Je gaat aan de slag om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de 17 Sustainable Development Goals van de United Nations (SDG’s). 
De minor is geschikt voor studenten van hbo-opleidingen Marketing, Product en Creative Design, Sales, Business Development, Bedrijfskunde, Finance en Communicatie. Maar ook studenten uit andere studierichtingen zijn welkom. 

Toelating

Basiskennis op het gebied van marketing is een vereiste.

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024. 

Inhoud

Tussen denken en doen bestaat een enorme kloof wanneer het gaat om de aanschaf van duurzame producten en diensten. Mensen zéggen dat ze duurzamer willen consumeren, maar doén dat lang niet altijd. Deze minor geeft je de kennis, tools en skills om duurzaam consumentengedrag te stimuleren en duurzame oplossingen te vermarkten. Je leert een tastbare bijdrage te leveren aan bedrijven en organisaties die met duurzame oplossingen een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. In de nieuwe economie gaat het niet alleen om meerwaarde leveren voor klant en bedrijf, maar ook om waardecreatie voor alle stakeholders. People, Planet, Profit. Niet alleen financiële waarde, maar waarde in algemene zin voor mens en planeet op lange termijn.  

Aan de hand van de nieuwste inzichten leer je op een ontdekkende en actieve manier duurzame marketing- en gedragsoplossingen te bedenken voor problemen uit de praktijk. Je gaat bedrijven helpen om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan een duurzamer wereld. Je gaat dus geen duurzame oplossingen bedenken, maar leren hoe je deze kunt vermarkten.  

Gedragsbeïnvloeding, marketing en stakeholder management staan centraal. Maar we besteden ook veel aandacht aan de waardeperceptie van duurzaamheid, systemisch leren denken in termen van duurzame waardeketens, methodisch handelen, circulariteit, storytelling en communicatie, design thinking, financiële aspecten, wet- en regelgeving en ethiek.  

We verwachten tijdens deze minor een (pro) actieve houding. We gaan uit van vraaggestuurd onderwijs. Dus je moet zelf aan de slag tijdens en buiten de lessen. We gaan er van uit dat je in principe altijd aanwezig bent. Tijdens de lessen krijg je veel feedback van je mede studenten, experts en docenten mbt je opdracht en je eigen ontwikkeling. 

Leerdoelen

  • Je creëert een innovatief en realistisch introductieplan voor een duurzame oplossing die de opdrachtgever heeft ontwikkeld. Daarbij maak je gebruik van een kortcyclische methodiek op basis van inzichten in consumentengedrag, marketing, verkenning van de markt en de strategie en doelstellingen van de organisatie. Je houdt rekening met waardecreatie voor alle stakeholders. 
  • Je initieert en presenteert op overtuigende wijze een concreet en getest marktintroductieplan, een marketing- of marcom-interventie met concrete KPI’s om het succes van de duurzame oplossing te meten. 
  • Je werkt aan je eigen ontwikkeling wat betreft de competenties persoonlijk leiderschap, creativiteit, flexibiliteit en samenwerken en toont je eigen groei tijdens de minor aan. 

Cursussen

De (praktijk)opdracht vormt de rode draad van de minor. Je gaat de hele week actief aan de slag met deze opdracht. Om de opdracht goed te kunnen vervullen zijn er workshops, inspiratie- en kennissessies met experts, je krijgt gastcolleges van inspirerende duurzame ondernemers en je bezoekt duurzame bureaus en organisaties. Daarnaast doe je ook aan zelfstudie en zijn er regelmatig voortgangsbijeenkomsten met opdrachtgever(s) en docenten Daarnaast werken we in leerteams waarbij we vooral focussen op jouw leerproces en persoonlijke ontwikkeling.  

Toetsing

Portfolio & assessment: 30 EC.

Literatuur

We maken gebruik van de meest recente inzichten. Er is geen sprake van verplicht aan te schaffen boeken. De aanbevolen literatuur wordt gepubliceerd op de cursussite.  

Rooster

We plannen de lessen op 2 dagen. De lesdagen zijn nog niet bekend. Houd er rekening dat je gemiddeld 40 uur per week aan de slag zal zijn voor de minor. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Reiskosten als je geen student OV hebt 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

 

Ervaringen van studenten

“De gastlessen die door verschillende experts worden gegeven zijn interessant en helpen bij het toepassen op de opdrachten.”

“Marketing en duurzaamheid komen bij deze minor daadwerkelijk samen.”

“Leuke workshops/gastsprekers! Erg inspirerend.”

“Het is afwisselend, werklessen, leerlessen en gastlessen.”

“De juiste minor als je opzoek bent naar verdieping in marketing en consumentengedrag.”

“Goeie combi van lessen en opdracht bij opdrachtgever; ik kan zo ook veel ervaring opdoen.”

Switch to English English