Publieke Inkoop & Aanbesteden

Naast de voorlichting op de online minormarkt op 9 maart, worden er voor de minor Publieke Inkoop extra voorlichtingsmomenten ingepland. Momenteel wordt hier de laatste hand aan gelegd. Houd alvast rekening met 23 februari – meer informatie volgt snel. Wil je je hiervoor alvast aanmelden? Neem contact op met Ankie van Delden via ankie.vandelden@hu.nl.

Ook zullen we diverse klassen langsgaan. Komen we niet bij jouw opleiding langs? Dan kun je bij ons langskomen! Wij zijn gevestigd op Heidelberglaan 15. Op het instituutsplein liggen flyers met meer informatie over de minor.Young Professionals met multidisciplinaire inkoopkennis
: we want you!
 

Ga jij complexe vraagstukken niet uit de weg? Hou je van stevig onderhandelen? Wil je meer leren over het aanbestedingstraject en het inkoopproces binnen de Rijksoverheid? En daarvoor de beste aanbestedingen/inkooptechnieken onder de knie krijgen? Dan is de minor “Publieke Aanbesteding en Inkoop” echt iets voor jou!

Bekijk de promo:

Toelating

Je bent welkom, mits je een derde- of vierdejaarsstudent bent en je jouw propedeuse reeds hebt behaald. Studenten van een bedrijfskundige, financiële, juridische of technisch achtergrond met bedrijfskundige belangstelling worden direct toegelaten (tot het aantal maximale inschrijvingen). Studenten van een andere opleiding krijgen een toelatingsgesprek om te kijken of er voldoende voorkennis is om de minor te kunnen volgen. 

De examencommissie van je opleiding heeft van tevoren vastgesteld welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024.

Inhoud

De minor Publieke Aanbesteding en Inkoop gaat over aanbestedingstrajecten en inkoopactiviteiten voor de Rijksoverheid met grote complexiteit. Onder de Rijksoverheid vallen ook de Provinciale Staten en Gemeenten.  

Je kunt hierbij denken aan: 

 • Europese aanbestedingsrichtlijnen die gelden als de overheid goederen of diensten afneemt; 
 • Inkoopinnovatievraagstukken met criteria als duurzaam, sociaal en kwalitatief; 
 • Producten en diensten die bijdragen aan maatschappelijke doelen; 
 • Grote financiële bedragen.  

Actuele onderwerpen: 

 • Defensie ondersteunen bij aanbesteding voor vier onderzeeduikboten; 
 • Periodieke aanbesteding NS transportlicenties openbaar reizen; 
 • Europese Unie dwingt af (met de Corporate Sustainability Reporting) dat grote bedrijven een hoofdstuk opnemen in hun jaarverslag waarin ze hun economisch duurzaam handelen verantwoorden. Conform ESG-critera: Environmental, Social en Governmental; 
 • Europese Unie steekt miljarden in duurzaamheidsvraagstukken, energietransitie en energiecrisisondersteuning; 
 • Gemeente Utrecht volledig elektrische buslijn; 
 • Wooncrisisbestrijding met aanbestedingsopdrachten voor het bouwen van honderdduizenden woningen; 
 • Belastingdienst helpen met digitaliseringsvraagstuk en IT-aanbestedingen.  

De minor bereid je voor op een loopbaan binnen het brede werkveld van publieke inkoop; van onderzoek doen, tot verdieping naar inkoopadviseur en/of contractmanager. Na het volgen van de minor krijg je kans om je opgedane kennis direct in de praktijk te brengen. Er liggen namelijk talloze afstudeeropdrachten én banen klaar binnen de Rijksoverheid op het gebied van aanbesteding en inkoop, waar je gegarandeerd voorrang op krijgt. Daarnaast bouw je een landelijk netwerk op, met een uniek lectoraat voor Public Purchasing 

En wist je dat de Rijksoverheid gekozen is tot de beste werkgever van 2022?  

Aanbestedingen en inkoop is belangrijk voor het bereiken van organisatiedoelstellingen. Dit geldt ook voor commerciële bedrijven. Na deze minor kun je zowel bij een commercieel bedrijf, als bij de overheid aan de slag als inkoper.  

Bij de Rijksoverheid is de publieke inkoper de spin in het web in de gehele organisatie. Je krijgt binnen de Rijksoverheid met de hele organisatie te maken, in tegenstelling tot commerciële bedrijven. Publiek aanbesteden en inkopen is de cruciale schakel richting het realiseren van maatschappelijke doelen.  

Deze minor is een unieke samenwerking tussen de HU, de Rijksoverheid en vijf andere hogescholen.  

Leerdoelen

Aan het einde van de minor: 

 • Heb jij een gedegen basis op het gebied van (publieke) aanbestedingen en inkopen; 
 • Kan je innovatieve oplossingen ontwerpen en presenteren over inkoopvraagstukken in publieke organisaties zoals de Rijksoverheid; 
 • Ben jij een gedreven Young Professional op (publiek) aanbestedings- inkoopgebied.  

Cursussen

Binnen de verschillende modules werken we veel samen met overheidsorganisaties zoals de Rijksinkoop, Rijkswaterstaat, Belastingdienst, Zorg, Defensie, TenderNed en in samenwerkingsovereenkomsten Rijksoverheid met commerciële bedrijven. 

Wekelijks wordt het lesmateriaal in verschillende vormen aangeboden: hoor- en werkcolleges voor de kennisonderdelen, gastcolleges van inspirerende professionals die werkzaam zijn binnen de publieke aanbesteding- en inkoop, praktijktraining voor de vaardigheden en skills, coaching en feedback voor het beroepsproduct en de praktijkopdracht.  

Introductie (Publieke) Inkoop/Procurement
Organisatie inrichting en -besluitvorming van (publieke) inkoop; strategie, inkooptraject/sourcing, contractenbeheer en leverancier management 

Inkoop Juridisch
Contracteren en contractmanagement; Europees aanbesteden 

Inkoop Financieel Procurement Itelligence
Planning en control, order-to-pay, opstellen van data-, gap- en spend-analyses   

Publiek Aanbestedingstraject
Vaardigheden en handelingen voor doorlopen van een publiek aanbestedingstraject, inschrijven op een tender; planmatig werken, aanbestedingstechnieken 

Professional Skills
Competenties en vaardigheden om schakelfunctie van inkoop te optimaliseren; leren onderhandelen, sensitiviteit en zelfsturing, actief relatiebeheer 

Praktijkopdracht Publiek Inkopen
De praktijkopdrachten liggen in lijn met de actuele onderwerpen (zoals hierboven benoemd). De praktijkopdrachten zijn gericht op procesverbetering, innovatie, circulaire publieke inkoopvraagstukken in onze samenleving van zorg tot bouw, data-analytics, duurzaamheids-audits, et cetera.  

Toetsing

Leerdoelen van de minor worden getoetst met tentamens, een beroepsproduct, assessments en presentaties en een praktijkopdracht.

Literatuur

Worden voor de start bekend gemaakt. Dit zal bestaan uit een mix van klassieke inkooptheorie literatuur, Tenderen en Europese Aanbestedingen literatuur, Publieke Inkoop literatuur, ‘real life’ Casustheorie en actuele inkoopvraagstukken MVOI (Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeverschap en Inkoop)

Rooster

Semester 1: Blok A en B van studiejaar 2023-2024. De lesdagen zijn op maandag, dinsdag en donderdag.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Kosten

Niet van toepassing.

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

 

Switch to English English