Slimme Data in de Stad

Door bijvoorbeeld smartphones, OV-chipkaarten en communicatiesystemen in auto’s is er in de stad veel (big) data beschikbaar. Wil jij wel wat met ICT en wil je kijken wat je allemaal slim met deze data kunt doen? Schrijf je dan in voor deze minor.

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen.

Inhoud

Smartphones, camera’s, OV-chipkaarten, zelf communicerende auto’s; in een stad is heel veel data beschikbaar in allerlei vormen. Maar hoe kan die informatie gebruikt worden om de stad slimmer in te richten? Zou je bijvoorbeeld fietsstoplichten vaker op groen moeten zetten als er volgens de NS heel veel OV-fietsen onderweg zijn? Welke lessen kunnen worden getrokken uit big data die in het verleden zijn verzameld? Die data kunnen worden omgezet in simulaties die gebruikt kunnen worden bij betere besluitvorming. Je wordt opgeleid voor specialist of generalist in Smart City Data en je gaat werken met Geografische InformatieSystemen (GIS) of BouwInformatieModellen (BIM), of met beide. Je gaat apps bouwen met een ruimtelijke component (onze 3D-wereld), GIS- of BIM-toepassingen realiseren, of webservices met locatie-informatie (kaarten en virtuele werelden) inrichten. Of je gaat gemeenten, provincies en het bedrijfsleven adviseren over het gebruik van kaarten, virtuele werelden en Google Maps. Veelgevraagd zijn projectleiders voor dergelijke ontwikkel- en implementatieprojecten. De minor Smart City Data biedt je de kans deskundig te worden in het ontwikkelen en beheersen van de datastromen in de stedelijke omgeving.

Leerdoelen

Na deze minor weet jij hoe je data van sensoren, satellieten, geo-databases en andere modellen slim kunt inzetten; kun je BIM of GIS praktisch toepassen; en heb je verstand van het gebruik van big data in de stedelijke omgeving

Cursussen

Inleiding Slimme data in de stad
Introductie ICT voor studenten zonder ICT-achtergrond; Introductie “buurt in kaart” voor studenten met een ICT-achtergrond

Cursus Inleiding Slimme Data in de stad
Voor studenten zonder ICT-achtergrond is dit een cursus programmeren in Python. Voor studenten met een ICT-achtergrond is het een cursus “Buurt in kaart”: een basiscursus over de stedelijke omgeving en het in kaart brengen ervan.

Cursus Inleiding Big Data
Een basiscursus big data, waar je essentie en mogelijkheden van big data leert kennen vanuit de invalshoek van de ICT.

Cursus Geodata
Een cursus over inwinningsmethoden van locatiegebonden informatie, visualisatie ervan en de opslag in databases. Ook standaarden en beschikbare locatiegebonden informatie in Nederland komen aan de orde.

Cursus Capita Selecta Big Data
Sprekers worden uitgenodigd om probleemstellingen uit de praktijk te behandelen.

Project
In projectvorm ga je werken aan een probleem uit de gemeentelijke vastgoedwereld; of aan het probleem van bodemdaling in een stedelijke omgeving, waar de ondergrond zodanig slap is, dat gebouwen en huizen (dreigen te) zakken. Centraal staan, natuurlijk, de inwinning, verwerking en interpretatie van locatiegebonden data.

Toetsing

Je maakt schriftelijke toetsen en krijgt mondelinge examens.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. Je ontvangt voor de start van het onderwijs je rooster

Extra kosten

Geen.

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English