Slimme Data in de Stad

Door bijvoorbeeld smartphones, OV-chipkaarten en communicatiesystemen in auto’s is er in de stad veel (big) data beschikbaar. Ook data uit satellieten, laserscans en bestaande digitale 3D-modellen zijn beschikbaar. Wil jij wel wat met ICT en wil je kijken wat je allemaal slim met deze data kunt doen? Schrijf je dan in voor deze minor.

Toelating

Voor deze minor gelden geen toelatingseisen.

De examencommissie van je opleiding heeft van tevoren vastgesteld welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024. 

Inhoud

In een stad is heel veel data beschikbaar in allerlei vormen. Maar hoe kan die informatie gebruikt worden om de stad slimmer in te richten? Zou je bijvoorbeeld fietsstoplichten vaker op groen moeten zetten als er volgens de NS heel veel OV-fietsen onderweg zijn? Welke lessen kunnen worden getrokken uit big data die in het verleden zijn verzameld? Die data kunnen worden omgezet in simulaties die gebruikt kunnen worden bij betere besluitvorming. Je wordt opgeleid voor specialist of generalist in Smart City Data en je gaat werken met Geografische InformatieSystemen (GIS) en BouwInformatieModellen (BIM). Je gaat apps bouwen met een ruimtelijke component (onze 3D-wereld), GIS- of BIM-toepassingen realiseren, of webservices met locatie-informatie (kaarten en virtuele werelden) inrichten. Of je gaat gemeenten, provincies en het bedrijfsleven adviseren over het gebruik van kaarten, virtuele werelden en Google Maps. Veelgevraagd zijn projectleiders voor dergelijke ontwikkel- en implementatieprojecten. De minor Slimme Data in de Stad (Smart City Data) biedt je de kans deskundig te worden in het ontwikkelen en beheersen van de datastromen in de stedelijke omgeving.

Leerdoelen

Na deze minor weet jij hoe je data van sensoren, satellieten, geo-databases en andere modellen slim kunt inzetten; kun je BIM of GIS praktisch toepassen; en heb je verstand van het gebruik van big data in de stedelijke omgeving.

Cursussen

Cursus Buurt in Kaart
Voor studenten zonder achtergrond in de processen van de stedelijke omgeving wordt de cursus “Buurt in kaart” aangeboden: een basiscursus over de stedelijke omgeving en het in kaart brengen ervan.

Cursus Inleiding Programmeren
Studenten zonder ICT-achtergrond krijgen een cursus programmeren in Python aangeboden. Je leert de basis van programmeren en je voert een miniproject uit, waarin je toont dat je kunt programmeren.

Cursus Inleiding Big Data
Een basiscursus Big Data, waar je essentie en mogelijkheden van Big Data leert kennen vanuit de invalshoek van de ICT en de stedelijke omgeving.

Cursus Modelleren en Visualiseren
Een cursus over inwinningsmethoden van locatiegebonden informatie, visualisatie ervan en de opslag in databases. Ook standaarden en beschikbare locatiegebonden informatie in Nederland komen aan de orde. Zowel de digitale informatie voor de bouw van huizen, gebouwen en wegen, als de digitale informatie voor het ontwerp van wijken en steden, komt aan de orde.

Project
In projectvorm ga je werken aan een echt probleem uit de praktijk, bijvoorbeeld over  het openbaar vervoer in de stad; of aan het probleem van bodemdaling in een stedelijke omgeving, waar de ondergrond zodanig slap is, dat gebouwen en huizen (dreigen te) zakken; of aan het krijgen van informatie voor innovatieconcepten van hoogbouw uit satellietdata en luchtfoto’s; of aan het visualiseren van data in de watervoorziening van Nederland. Centraal staan, natuurlijk, de inwinning, verwerking,  interpretatie en visualisatie van locatiegebonden data om het leven in de stad te verbeteren.

Toetsing

Je maakt schriftelijke toetsen en krijgt mondelinge examens.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. Het meeste lesmateriaal wordt via het intranet aan de studenten beschikbaar gesteld.

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. Je ontvangt voor de start van het onderwijs je rooster.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Geen.

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English