Veelgestelde vragen

Als ik eenmaal ben ingeschreven, waar vind ik dan nog meer informatie over de minor?

Enkele weken voorafgaand aan de start van de minor ontvang je van de contactpersoon van de minor alle informatie die nodig is om je goed voor te bereiden op de start van de minor. Voor sommige minoren zijn voor de start van de minor al cursus- of projectsites beschikbaar. De link naar deze site(s) staan dan aan de rechterkant op de pagina met de minorbeschrijving. Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met de contactpersoon van de minor.

Hoe kan ik mij uitschrijven van een minor?

Als je besluit niet deel te nemen aan de minor, laat dit dan zo snel mogelijk weten zodat een andere student je plek kan innemen. Je uitschrijven kan op twee manieren. De eerste en makkelijkste manier is om tijdens de 2e of 3e inschrijfronde in Osiris jezelf uit te schrijven voor de minor. Buiten deze periodes stuur je een mail aan de docent van de minor én aan studievoortgang@hu.nl. Vermeld in de mail je studentnummer en de naam van de minor en de bijbehorende minorcode.

Hoe weet ik dat een minor vol zit/niet doorgaat?

Soms gaat er een minor niet door vanwege het geringe aantal inschrijvingen. Je ontvangt hierover bericht met daarbij de stappen die je kunt zetten om ingeschreven te worden bij een andere minor.

Hoe weet ik welke minor ik moet kiezen?

Door je goed te oriënteren. Je vindt op Studentbegeleiding Studiekeuze.allerlei online tools die je kunnen helpen om stapsgewijs tot een gefundeerde minor keuze te komen. Als je wilt kennismaken met docenten en studenten van de minoren van HU, kom dan naar de Minor markt op 15 maart in Olympos. Ook ga je in gesprek met één van de studiebegeleiders van je opleiding over je plannen.

In welke periode worden de minoren op de HU aangeboden?

Bij elke minor op deze site staat aangegeven of de minor in blok- of lintvorm wordt aangeboden. Een minor die in blokvorm wordt gegeven, kan aangeboden worden in periode AB (de eerste helft van het studiejaar) en/of in periode CD (de tweede helft) van het studiejaar. Een lintprogrammering houdt in dat de minor één jaar lang wordt gegeven. De meeste minors worden in blokvorm gegeven, maar lintprogrammering komt ook voor.

Is het volgen van een minor verplicht?

Nee, het is niet verplicht een minor te volgen. Het is wel verplicht om in de major (het hoofdprogramma) van de opleiding de vrije keuzeruimte te vullen. Deze profileringsruimte is minimaal 30 EC en maximaal 60 EC en kun je op meerdere manieren gebruiken. Het volgen van een HU-minor is één van die mogelijkheden maar je kunt ook kiezen voor een minor buiten de HU, voor een minor in het buitenland of voor het volgen van een doorstroomprogramma, losse keuzecursussen of zelf een pakket aan cursussen samenstellen. Je studiebegeleider kan je informeren over de verschillende mogelijkheden binnen en buiten je opleiding.

Kan ik mijn inschrijving op de minor nog wijzigen?

Ja, dat kan. Je kunt in de weken dat de inschrijving voor de 2e en 3e ronde openstaat je inschrijving wijzigen. Wees je er wel van bewust dat de keuzemogelijkheden na de eerste inschrijfronde vaak beperkt zijn omdat veel minors dan al vol zitten.

Wanneer moet ik de profileringsruimte invullen?

Veel studenten volgen een minor in hun derde of vierde studiejaar. Dit betekent dat je in het tweede studiejaar je oriënteert op de verschillende mogelijkheden en je keuze maakt. Binnen je opleiding ontvang je informatie en begeleiding. Bespreek je plannen altijd met de studiebegeleider van je opleiding.

Ik wil graag een minor bij een andere hogeschool kiezen. Hoe pak ik dat aan?

Op de site van Kies op Maat vind je minors die door andere hogescholen worden aangeboden en die openstaan voor studenten van HU. Om ingeschreven te raken voor zo’n minor, volg je de stappen die op de Kies op Maat site staan vermeld. Doorloop de stappen zorgvuldig en vergeet niet tijdig de documenten aan te leveren die gevraagd worden. Ook is het belangrijk om vooraf toestemming te vragen aan de examencommissie van je opleiding om de minor te mogen volgen.

Wat kan ik met een minor?

Door het volgen van een minor binnen je eigen opleiding kun je je specialiseren (verdieping van kennis) en gemakkelijker doorstromen naar een masteropleiding. Volg je een minor buiten je eigen opleiding of faculteit, dan verbreed je jouw beroepsperspectief.

Wat kan ik naast een minor nog meer binnen de profileringsruimte kiezen?

Naast een standaardminor kan je kiezen voor een doorstroomprogramma. Dit is een schakeltraject ter voorbereiding op een masteropleiding. Of je stelt zelf een samenhangend pakket van cursussen en studieactiviteiten samen met een passende naam dat je voorlegt aan de examencommissie met het verzoek dit pakket als Zelf Ingevulde Profileringsruimte te erkennen. Je kunt je profileringsruimte ook invullen met een aantal losse keuzecursussen. Zie ook onder het menu ‘Minors en profileringsruimte’.

Moet de examencommissie mijn minorkeuze goedkeuren?

Ja, de examencommissie checkt of de inhoud van de minor van je voorkeur niet een te grote overlap heeft met de andere vakken in je examenprogramma én of de minor van voldoende niveau is. HU studenten die kiezen voor een minor binnen HU hoeven -met uitzondering van de studenten Integrale Veiligheidskunde- geen toestemming te vragen. De examencommissies van HU hebben vooraf bepaald welke HU minoren toegestaan zijn en welke niet. Voor elke andere keuze, bijvoorbeeld een minor buiten de HU of bij keuzecursussen, ben je verplicht de examencommissie van je opleiding toestemming te vragen voor de invulling van je profileringsruimte. Op de site van de examencommissie vind je meer informatie over de stappen die je dan zet.

Zijn er ingangseisen?

De minor kan ingangseisen stellen. De ingangseisen staan op deze site bij de minorbeschrijvingen aan de rechterkant vermeld.