Studenten Integrale Veiligheidskunde studeren af binnen The Next Level

overzicht studenten web
Van links naar rechts: IVK-studenten Thomas Dempsey, Tom van Asselt, Rianne Nederlof, Daan Verbrugge, Serge Jansen en Erwin Grasmeijer

Verschillende (deeltijd)studenten van de opleiding Integrale Veiligheidskunde (Hogeschool Utrecht) zijn in het kader van The Next Level bezig met hun afstudeeronderzoek. Elke student kiest een eigen crisiscasus en onderzoeksvraag daarbij. Wel hebben ze allemaal 1 gemeenschappelijke focus: inzicht krijgen in de context en dilemma’s die een rol speelden bij de crisis en de lessen die hieruit kunnen worden geleerd voor crisismanagement en crisiscommunicatie.

De 11 afstudeerders doen onderzoek naar uiteenlopende cases. De zaak rondom de broertjes Ruben & Julian (6 mei 2013) is een populaire onderzoekscase, waar 3 studenten zich over buigen. Eén student onderzoekt hierin bijvoorbeeld de berichtgeving en geruchtenvorming op RTV Utrecht en andere grote media, terwijl een ander zich richt op de rol die burgers op zich hebben genomen.

Ook andere crime-zaken hebben de aandacht van afstudeerders: zoals de ‘Facebook-moord’ in Arnhem (14 januari 2012), de overval op de juwelier in Deurne (28 maart 2014) en de kopschoppers in Eindhoven (4 januari 2014). De student die zich bezighoudt met de zaak rondom de kopschoppers is vooral geïnteresseerd in de juridische gang en de besluitvorming daarbinnen, onder andere het feit dat de rechter vond dat ze al genoeg gestraft waren via sociale media.

Naast crime-zaken houden een paar studenten zich bezig met mazelen in de bible belt (12 juni 2013) en met de aardbevingen in Groningen. Van de laatstgenoemde case is het TNL-onderzoeksteam inmiddels ook gestart met de contextanalyse.

Veel afstudeerders hebben ook vanuit de praktijk ervaring met crisismanagement- en communicatie. Zo is één student Twittercop en hoopt hij uit zijn afstudeeronderzoek ook verbeterpunten voor zijn eigen werk te halen. Ook rondde een student al een allround politieopleiding af en houdt andere afstudeerder zicht bezig met high impact crime. Eén van de studenten was persoonlijk betrokken bij de zaak die nu onderwerp van zijn studie is; de vermissing van de broertjes Ruben & Julian speelde in zijn directe omgeving en hij heeft samen met vrienden meegeholpen met de zoekacties in de bossen.

De meeste studenten zitten nog in de beginfase van hun afstudeeronderzoek, waar ze een jaar lang aan zullen werken.

Verder lezen?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.