Scriptieblog #1 Serge Jansen

DSC_1331
Serge Jansen, afstudeerder bij de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht

Welkom bij de blog-serie over mijn scriptie. In deze blog hou ik jullie op de hoogte van de ontwikkelingen, dilemma’s en bijzonderheden rond het tot stand komen van mijn afstudeeronderzoek binnen onderzoeksproject The Next Level.

Ik ben werkzaam als hoofdagent in het drukke Rotterdam-Zuid. Naast mijn werk volg ik aan de Hogeschool Utrecht de opleiding tot integraal veiligheidskundige, ook wel de ‘Bachelor of public safety management’ genoemd. Om het onderwerp van mijn scriptie zowel op mijn persoonlijke interesse als op het vlak van mijn dagelijkse werkzaamheden als agent aan te laten sluiten, heb ik mij aangemeld voor deelname aan het RAAK-project The Next Level @Crisis via Crossmedia.

Ik heb mijn interesse voor het vakgebied crisisbeheersing ontwikkeld doordat ik zelf professioneel bij enkele grootschalige incidenten (o.a. de strandrellen in Hoek van Holland in 2009) betrokken ben geweest. Daarnaast communiceer ik als  “twittercop” (@Politie_Rdam en @POL_Charlois ) zeer regelmatig via social media. Vanuit deze rol van twittercop ben ik nog niet bij grootschalige incidenten betrokken geweest en ik vraag mij af: hoe kan ik, vanuit de situatie ter plaatse zorgen voor een positieve bijdrage? Hiervoor ben ik op zoek naar do’s, don’ts en mogelijkheden om volgers niet alleen te informeren, maar ook te mobiliseren. Naast het afstudeeronderzoek in het kader van The Next Level, hoop ik op deze manier lering te trekken uit de gemaakte afwegingen en interventies, zodat ik deze in mijn eigen werk kan toepassen.

Enkele dagen voor ik met mijn scriptie begeleider Jan Eberg om tafel zou gaan zitten voor het selecteren van een casus, ontstond een nieuwe (mini)crisis. In Deurne werd, door de eigenaresse van een juwelierswinkel bij een overval op de overvallers geschoten, waardoor twee van hen werden getroffen waarna zij ter plekke overleden. De mediahype die hierop volgde, de uitingen in het nieuws door advocaten, politie en het openbaar ministerie, de demonstraties en escalaties in het dorp, vormen de voedingsbodem voor mijn onderzoek.

Een combinatie van de methodes die door de docenten Remco Spithoven en Joris Colijn zijn onderschreven, liggen mij het best. Ik richt me in de eerste plaats op het inlezen van materiaal rondom vergelijkbare incidenten (o.a. het Rapport over de strandrellen in Hoek van Holland) en vorm vervolgens mijn hoofd- en deelvragen. Vervolgens ga ik op basis van theorie vaststellen hoe ik mijn vragen kan gaan beantwoorden (operationaliseren).

Meer lezen?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.