Eindevent TNL: een korte terugblik

collage
Foto’s: Harold vd Kamp

 

Na een samenwerking van ruim 2 jaar kwam er op 26 mei ’16 een einde aan onderzoeksproject The Next Level @Crisis via #Crossmedia, met een eindevent in samenwerking met Logeion. In het onderzoek werkten twee lectoraten van de Hogeschool Utrecht samen met veiligheids-en communicatieadviseurs rondom het thema ‘crises & social media’. Centrale vraag in dit onderzoek was: hoe kan bij crisis beïnvloed door sociale media effectief vorm worden gegeven aan crisiscommunicatie en crisismanagement? De basis van dit onderzoek wordt gevormd door vier verschillende cases: de vermissing van Ruben & Julian, de Eindhovense kopschoppers, de aard(gas)bevingen in Groningen en de overval op de juwelierszaak in Deurne. Deze cases zijn bekeken en geanalyseerd vanuit een context- en discours invalshoek; een waardevolle combinatie voor de dagelijkse praktijk van crisiscommunicatie en crisismanagement.

Op het eindvent presenteerden we samen met verschillende gastsprekers inzichten en tools die helpen beter te kijken naar de ontwikkelingen op social media gedurende een crisissituatie.

  • Keynote spreker Guido Rijnja sprak in zijn inleiding over ‘waarderend communiceren’: het vermogen dat professionals in zijn ogen nodig hebben om de onvermijdelijke verschillen in het publieke domein te waarderen en hiernaar te leren handelen. Verbinding maken, ‘genieten van weerstand’, improviseren en -bijvoorbeeld tijdens een crisis – er echt in stappen, meebewegen en erkennen met wat er speelt in de samenleving en waar men over praat waren belangrijke thema’s die aan bod kwamen. Link naar presentatie {pdf}. 
  • Keynotespreker Annette Klarenbeek, sinds kort lector ‘gesprek’ bij het lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein ging in op de vraag hoe hele en halve onwaarheden zich razendsnel verspreiden via social media. In (social media) interacties liggen volgens haar ‘kadootjes’ verscholen waar communicatieprofessionals iets mee kunnen. Lees hier het interview waarin Annette Klarenbeek terugblikt op The Next Level. Link naar presentatie {pdf}.
  • Roy Johannink ging in zijn breakout sessie ‘ in op de invloed van sociale media op de waarschijnlijkheid en impact van een gebeurtenis. In deze blog vat hij zijn bijdrage samen. Link naar presentatie {pdf}.
  • Wouter Jong ging in een kennissessie in op het zelfcorrigerend vermogen van Twitter in de tweets die zijn verstuurd op de avond van de NOS-gijzeling (zie hier een blog van hem daarover). Menno van Duin plaatste dit vermogen in een breder perspectief. Wouter Jong vatte The Next Level samen in deze tien take-awaysLink naar presentatie {pdf}.
  • Petra Sneijder (HU) vertelde in een breakout sessie over de opdracht aan CMD-studenten om een praktische tool voor crisisprofessionals te ontwikkelen en de lessen die daaruit getrokken kunnen worden. Keesjan Steverink, adviseur crisiscommunicatie, ging in op de bruikbaarheid van de ontwikkelde tools voor Veiligheidsregio Utrecht. De tools werden eerder al gepresenteerd tijdens het laatste werkatelier in februari ’16. Meer hierover is ook te lezen in dit interview met Marjolijn de Jong (Veiligheidsinformatie Centrum). Link naar presentatie {pdf}.
  • Baukje Stinesen en Maartje Harmelink verzorgden een mini-training discoursanalyse. In deze training leren professionals met een discoursanalytische bril kijken naar hoe interacties verlopen en gesprekszorgen die gespreksdeelnemers kunnen hebben. Link naar presentatie {pdf}.

In contact blijven met The Next Level en met elkaar als crisisprofessionals? Word lid van deze LinkedIn groep of volg @HU_TNL op Twitter.  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.