Discoursanalyse: Blik op online reacties a.d.h.v. bewonersbijeenkomsten vluchtelingenopvang Utrecht

In november en december 2016 vond de post-bachelorcursus ‘crises en social media’ plaats, waarbij resultaten uit het succesvolle onderzoeksproject ‘#The Next Level @Crisis via Crossmedia zijn vertaald naar de praktijk. Hierbij stond crisiscommunicatie op social media centraal. Deelnemende professionals blogden over deze cursus. Annita van Prooijen communicatieadviseur bij de gemeente Utrecht schreef een blog over online reacties van twee bewonersbijeenkomsten in januari 2016, over de komst van vluchtelingenopvang in de Utrechtse wijken Overvecht en Oog in Al. Deze online reacties heeft zij bekeken via de discursieve analytische bril.

AZC Overvecht(Afbeelding: buurtbewoners hangen een spandoek tegen het geplande AZC in Overvecht)

 

 

 

 

Een buurtbijeenkomst over de uitbreiding van de vluchtelingenopvang in het Utrechtse Oog in Al is dinsdagavond 12 januari 2016 rustig verlopen. Bij een informatieavond in Overvecht ontstond eerder die week nog een grimmige sfeer. Op de bijeenkomst in Oog in Al kwamen veel minder mensen af dan in Overvecht. Er waren ongeveer 100 bewoners aanwezig in Oog in Al die zich lieten bijpraten over de komst van 150 extra vluchtelingen naar het bestaande asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan. De bijeenkomst was “ontspannen, rustig en relaxed. Iedereen kon vragen stellen en daarna ging iedereen met elkaar in gesprek”. Het tegenovergestelde van de bijeenkomst in Overvecht waar de opkomst zo groot was dat niet iedereen naar binnen kon. Buiten en binnen was een grimmige sfeer.

In de dagen voorafgaand en volgend aan de twee bewonersbijeenkomsten waren er veel reacties op Twitter en Facebook over de mogelijke komst van de opvang voor asielzoekers. Uit de geanalyseerde dataset zijn middels de discursieve analytische bril voorbeelden te vinden van de ‘discursieve activiteiten’: scenario’s aannemelijk maken, het vormen van groepen en zichzelf presenteren.

Voorbeelden van scenario’s:
 “Al die gemeente die een raadsdebat over asielzoekers doen, hebben allang besloten. Er wordt toch niet geluisterd naar de burgers.”

 “Erg benieuwd of AZC er nu komt. Net iets te weinig relletjes, gemeente zal het wel doordrukken.”

Voorbeelden van zichzelf presenteren:
“Ik ben zelf geen racist ofzo. Niet tegen donkere mensen…. Kijk deze punten… daar stoor ik mij aan en daarom ben ik tegen AZC. En dat maakt mij geen racist, maar kan niet tegen onrecht op zo’n manier.”

“Ik ben ook maar een moeder. Vandaar dat ik niet vind dat ze een viswijf asociaal of tokkie is. Ze is doodsbang en ongerust voor haar kinderen.”

Een voorbeeld van de invoelende, betrokken burger die kritisch omgaat met de berichtgeving:
“Er wonen hier bij mij achter zo’n 90 asielzoekers. Ik ben er op bezoek geweest om ze prettige kerst te wensen (ja, een groot deel is Christelijk). Vriendelijke, warme mensen die dolblij zijn dat ze hier waarschijnlijk de mogelijkheid krijgen om een toekomst op te bouwen. Ik heb tot nu toe één persoon in het wijk gehoord die problemen met ze heeft en deze dame heeft ze nog nooit ontmoet. Zij is alleen maar tegen omdat het buitenlanders zijn.”

Bijzonder is dat de gevonden berichten met name over de opvang in Overvecht gaan. De locatie in Oog in Al speelt online nauwelijks een rol.

Meer lezen over de Post-bachelor cursus crises & social media?
Nieuwsbericht Post-bachelor cursus.
– Lees de blog van deelnemer Peter Paul Hellings over C8 lozing bij DuPont.
Cursusinformatie en inschrijven cursus.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.