Het honoursonderwijs is er voor alle studenten die hun talenten optimaal willen ontwikkelen en bereid zijn daar extra stappen voor te zetten. Sommige studenten springen er nog eens extra uit. Van hen zijn er vier genomineerd voor de titel Honoursstudent van het Jaar 2024.
Yannick Adam – Ecologische pedagogiek
Bij zijn instituut zijn er best veel studenten die zich betrokken voelen bij de opleiding en bij de medestudenten. Yannick gaat echter nog een stapje verder. Met uiteenlopende projecten heeft hij een positieve impact op zijn medestudenten. Zo is hij initiatiefnemer geweest in co-coachen – waarbij studenten hun medestudenten coachen – en is hij mede-initiatiefnemer van Powerplatform Amersfoort (voor studenten met een beperking), Studie Café en Open Space. Ook als student-assistent gaat hij een stap verder dan anderen. Hij vindt het gewoon ontzettend belangrijk om het studentenwelzijn te verbeteren in een tijd dat zoveel studenten het zwaar hebben. “Dit verhaal gaat verder dan persoonlijke prestaties.”
Merle Anema – Journalistiek
In het eerste jaar journalistiek leren studenten voor een hyperlokaal publiek relevante actuele producties te maken. Merle heeft meteen al laten zien dat ze méér te bieden heeft dan wat de opleiding van haar vraagt. Ze heeft op eigen initiatief een videoproject opgezet bij de lokale omroep, Slotstad RTV Zeist, waar ze volledig zelfstandig bijzondere, geëngageerde journalistieke producties maakte. Zij droeg als eerstejaars student al meteen de verantwoordelijkheid voor het hele productieproces. “Mensen inspireren om te luisteren naar de verhalen die het waard zijn verteld te worden. Dat wil ik bereiken in mijn honours.”
Zakaria Bousdar – Commerciële economie
Stichting Talenten van Morgen helpt scholieren hun passie en talenten te ontdekken en zich daarin te ontplooien. Zakaria is een van de initiatiefnemers van dit mooie project. Hij doet dit ook nog eens met een grote bescheidenheid en vanzelfsprekendheid. Zakaria heeft een enorme intrinsieke gedrevenheid om, vanuit zijn eigen ervaringen, aan kansengelijkheid in het onderwijs bij te dragen en een rolmodel te zijn. Dit vraagt behoorlijk wat lef. “Mijn ambitie is om uiteindelijk veel meer kinderen te kunnen helpen in veel meer steden in Nederland. Impact maken op plekken, waar het zo hard nodig is.”
Eva van de Pol – Technische bedrijfskunde
Eva is hét voorbeeld van een Y-shaped professional. Ze heeft binnen het honoursprogramma Engineering+ voor het domein techniek veel verdieping en verbreding laten zien en heeft als aankomend professional én als persoon een enorme ontwikkeling en groei doorgemaakt. Ze heeft bovendien meerdere mooie projecten gedaan bij HU-brede honourstrajecten en bij studievereniging ICB. Zij behaalde daarmee inmiddels al zeven (!) honourssterren – en ze gaat voor de tien. “Ik ben een echte ADHD’er en ik denk altijd dat ik zoveel mogelijk dingen tegelijkertijd kan doen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en ik ben niet bang voor een uitdaging.”
De jury
Vanaf 10:45 houdt elke finalist een pitch voor de jury en het publiek. De winnaar wordt gekozen door de deskundige jury, bestaande uit:
Tirza van den Broek, honoursstudent Integrale Veiligheidskunde; Manôn Schuurman, winnaar Honoursstudent van het jaar 2023; Elena Valbusa, diversity officer HU; Ron Weerheijm, honoursregisseur Hogeschool Rotterdam; Annelies Riteco, HU honoursregisseur.
De winnaar wordt bekend gemaakt en gehuldigd op het centrale festivalplein, om 13.00 uur. Mis het niet!