Verslag excursie Hortus / Universiteitsmuseum / ZiZo.

Op 15 april verzamelden 14 Oud Goud leden zich bij de ingang van het universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat. We begonnen optimistisch buiten aan de koffie, maar vluchtten al gauw naar binnen toen het begon te regenen. Maar tijdens de rondgang door de tuin en de kassen van de Oude Hortus scheen de zon.  We wierpen een blik in de oude kassen die met behulp van veel  fondsen, sponsors en vrijwilligers van de ondergang zijn gered. Wij bekeken met name de tuin met zijn bijzondere bomen. Sommige staan er al eeuwen. In de Oude Hortus staan twee ginkgo biloba’s, respectievelijk 150 en 250 jaar oud. Verder hemelbomen, kiespijnboom en venijnbomen. In de kruidentuin zijn medicinale planten voor allerlei kwalen. En als oud medewerkers van een faculteit gezondheidszorg  waren we daar natuurlijk extra in geïnteresseerd. Hetzelfde gold voor de tweede helft van de rondleiding in het universiteitsmuseum. De belangstelling ging natuurlijk het meeste uit naar de medische en niet te vergeten de tandheelkundige collectie. En de anatomische rariteiten verzameling wekt natuurlijk altijd weer verbazing.

Daarna begaven we ons lopend of fietsend naar ZiZo, een restaurant aan de Oudegracht, waar mensen met een verstandelijke handicap onder begeleiding bedienen en helpen in de keuken. Voor onze eigen bijdrage kregen we een prima lunch en werden er natuurlijk weer verhalen uitgewisseld en herinneringen opgehaald. Kortom een geslaagde en gezellige excursie!

Namens de werkgroep FG, Marijke Rensink