Symposium Co-Design voor Kinderen met Kanker

Meer bewegen, gezond eten. Het kan voor niemand kwaad om stil te staan bij een gezonde leefstijl. Maar voor (langdurig) zieke kinderen -zoals kinderen met kanker- zijn adequate voeding en bewegen heel erg belangrijk voor het ziekteverloop en genezing. Specifiek voor deze kwetsbare doelgroep is er het afgelopen jaar een onderzoekspilot gedraaid waarbij interactieve concepten zijn ontwikkeld om kinderkankerpatienten te helpen om meer te bewegen en gezond te eten. De pilot is een initiatief van het Kenniscentrum Technologie & Innovatie van de Hogeschool Utrecht en is mogelijk gemaakt met steun van het Centre of Expertise Creative Industries vanuit de missie U CREATE Impact.

 

Symposium

Afgelopen 24 juni vond het symposium ‘Co-design voor kinderen met kanker’ plaats. Deze bijeenkomst was een must voor iedereen die geïnteresseerd is in GEDRAGSBEINVLOEDING gericht op meer beweging en adequaat eetgedrag voor zieke kinderen. En hoe CO-DESIGN en INTERACTIEVE MEDIA daarbij een rol kunnen spelen.

Met vooraanstaande sprekers uit zowel de zorg en ontwerptak en specialisten op het gebied interactieve communicatie. Met onder anderen:

Aeltsje Brinksma
onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen
Remko van der Lugt
lector Co-design Hogeschool Utrecht
Matthijs Roumen
Creatief strateeg Rhinofly
Pavel Smoljko
medisch adviseur Nutricia Advanced Medical Nutrition

Bekijk alle sprekers

De onderzoekspilot

Kanker is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder kinderen. Adequaat eten, drinken en bewegen tijdens het behandeltraject verhoogt de kans op overleven en de kwaliteit van leven. Maar juist kinderen met kanker ervaren veel problemen met voeding en beweging.

Het afgelopen jaar werkten 5 (digitale) ontwerpbureaus samen met 27 studenten en 3 onderzoekers van de Hogeschool Utrecht aan interactieve producten gericht op het stimuleren van adequaat eet- en beweeggedrag van kinderen met kanker.

Tijdens het onderzoeksproject ‘Participatief Ontwerpen voor KinderOncologie (POKO)’ werden verschillende prototypes ontwikkeld, bijvoorbeeld een Smaaklab om kinderen uit te dagen verschillende smaken uit te proberen.

Verder is veel kennis en inzicht verkregen over het ontwerpen voor deze bijzondere doelgroep. De learnings uit het POKO-project zijn veel breder inzetbaar voor het stimuleren van meer beweging en gezond eetgedrag voor kinderen die te kampen hebben met (langdurige) ziekte.

Meer informatie

Lees meer over het onderzoeksproject ‘Participatief Ontwerpen voor KinderOncologie (POKO)’.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Fenne Verhoeven fenne.verhoeven@hu.nl

Bron: http://ucreate.nl/event-co-design-voor-kinderen-met-kanker/