BLOG Matthijs Roumen: op het snijpunt van zorg, creatieve industrie en onderwijs.

“Mild sceptisch. Dat was ik toen ik voor het eerst de vraagstelling onder ogen kreeg. Natuurlijk wilden we vanuit Rhinofly meewerken aan het POKO-project (Participatief Ontwerpen voor KinderOncologie). Maar toch was er twijfel. Want kunnen we in samenwerking met een studentengroep daadwerkelijk het verschil gaan maken in de dagelijkse gang van zaken waar kinderen met kanker mee te maken hebben? Daarbij overigens absoluut niets tegen het niveau van studenten. Vorig jaar realiseerden we immers samen nog met een studententeam vanuit afstudeerrichting Creatieve Industrie het award-waardige Project Ramped.

Gelukkig werd mijn gevoel van twijfel al in een vroeg stadium weggenomen. Het proces, waarbij een ruime onderzoeksfase zorgde voor een stevige backbone van het project, gaf mij het gevoel dat we de juiste randvoorwaarden goed konden verankeren in het project. Tel daarbij op de (in mijn ogen unieke) samenwerking tussen verschillende disciplines (van een stevige zorgkenner als Panton tot een senior researcher vanuit de Hogeschool Utrecht) en de kansen tot succes lagen voor het oprapen.

En het verzilveren van die kansen is naar mijn idee meer dan geslaagd. De groep die wij hebben begeleid ontwikkelden een parel van een interactieve oplossing waarbij digitale en fysieke onderdelen harmonieus met elkaar samenwerkten. Het prototype ‘De Reis van Vijf’ zorgt ervoor dat kinderen met kanker in de genezende fase weer te leren wat het is om te proeven en een stabiel metabolisme te hebben — iets wat tijdens het ziek zijn volledig in de war wordt geschopt door de chemotherapie.

Dat deze oplossing ook nog eens hout snijdt zie je terug aan de enthousiaste reacties van diëtisten en andere zorgprofessionals en de persaandacht die onder meer RTV Utrecht eraan schonk.

In de toekomst, vanaf september, gaan we verder met het doorontwikkelen van ‘De Reis van Vijf’ om er een product van te maken dat naast een heel goed idee op papier en een levendig prototype, ook nog eens het verschil gaan maken in de dagelijkse gang van zaken waar kinderen met kanker mee te maken hebben. Want dat is immers het doel.”

Bron: http://ucreate.nl/op-het-snijpunt-van-zorg-creatieve-industrie-en-onderwijs/