‘Onderzoek HU-Student op Dutch Design Week’

Roos Tigchelaar, student Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Utrecht (HU), mag haar afstudeeronderzoek over het stimuleren van beweging bij kinderen met kanker presenteren op de Dutch Design week 2014. Daarnaast is haar paper geselecteerd voor de Student Research Conference 2014, waarmee ze kans maakt op de Student Research Award ter waarde van € 1500.

Tigchelaar ontwerpt voor haar afstudeeronderzoek producten die beweging stimuleren bij kinderen die in het ziekenhuis worden behandeld voor kanker. Uit haar onderzoek blijkt dat kinderen met kanker erg inactief zijn en zich geleefd en lamlendig voelen. Alle beweging is winst voor deze kinderen, maar de huidige beweegmogelijkheden sluiten vaak onvoldoende aan bij hun behoeftes. Zo is er bijvoorbeeld in het Radboud UMC een speeltuin gebouwd op de afdeling kinderoncologie, maar veel kinderen hebben niet de energie om die speeltuin te bezoeken.

BLOX
Om in kaart te brengen wat de jonge patiënten wel kunnen, heeft Tigchelaar een energiemeter ontwikkeld. De eerste twee fases van de energiemeter geven aan dat een kind op bed kan liggen of rechtop kan zitten. Speciaal voor kinderen in deze fases heeft Tigchelaar BLOX ontwikkeld. Dit zijn zachte schuimblokken die in en om het bed van het kind geplaatst kunnen worden. “De blokken geven kinderen een actieve houding mee, letterlijk een steuntje in de rug”, zegt Tigchelaar hierover. “Daarnaast kunnen kinderen met de blokken hun creativiteit kwijt en veranderen ze hun ziekenhuisbed in hun eigen speelplek. Ze maken er een fort van of ze maken kleine hoekjes waarin ze zichzelf verstoppen.”

Veel aandacht
Op maandag 20 oktober presenteert Tigchelaar haar onderzoek op de Dutch Design Week in Eindhoven en op 26 november staat ze op de Student Research Conference 2014, waar ze dus ook nog kans maakt op een flink geldbedrag. Roos Tigchelaar blijft er zelf vrij nuchter onder: “Dit is allemaal natuurlijk heel erg leuk, maar mijn focus ligt primair bij het inleveren van mijn scriptie op 27 oktober.” Het onderzoek van Tigchelaar is onderdeel van het project Participatief Ontwerpen voor KinderOncologie (POKO), onder leiding van lector Co-Design Remko van der Lugt.

Bron: http://www.hu.nl/Nieuws/Onderzoek-HU-student-op-Dutch-Design-Week.aspx