Gedurende het studiejaar bieden we voorlichtingen aan voor zowel vo- en mbo-scholen als voor individuele studiekiezers.
Aanbod scholen of klassen vo en mbo
Student in de klas (SIDK) op vo- of mbo-school
Twee studenten van Hogeschool Utrecht geven een presentatie aan één of meerdere vo- of mbo-klassen. Tijdens deze presentatie gaan de studenten in op drie onderwerpen, namelijk: 1. Studiekeuze 2. HBO & Hogeschool Utrecht 3. Het leven van een student. Ze schetsen hierbij een beeld over hoe het is om student te zijn en wat daar allemaal bij komt kijken: van het kopen van schoolboeken tot op kamers gaan & studentenverenigingen. Wil je graag een voorlichting in de klas hebben door een student? Neem dan contact met ons op.
Domeinpresentaties/voorlichting
Bij domeinpresentaties worden er presentaties gegeven aan vo- en mbo-klassen over specifieke opleidingen/domeinen. Het gaat hierbij dus niet om het leven van een student in het algemeen, maar echt over de inhoud van diverse opleidingen. Wat zijn bijvoorbeeld de overeenkomsten en verschillen tussen de opleidingen in het economisch domein? Wij bieden vijf soorten domeinpresentaties aan. Dit zijn:
– Economie & Management
– Gezondheidszorg & Welzijn
– Media, Communicatie & IT
– Onderwijs & Opvoeding
– Natuur & Techniek
Wil jij een voorlichtingsbijeenkomst organiseren? Dan kun je van alle domeinen een presentatie opvragen. Neem dan contact met ons op.
Rondleiding bij Hogeschool Utrecht
Ontdek samen met je collega’s of de hele klas wat voor faciliteiten Hogeschool Utrecht allemaal aanbiedt. Loop mee met een practicum van verpleging, ga samen actief aan de slag in een technieklab, doe mee aan een robot challenge of ga aan de slag met diverse proefjes in het life sciences laboratorium. Onze studenten en docenten laten je graag zien wat het Utrecht Science park allemaal biedt, welke lesvormen er zijn en voor welke opdrachtgevers de opleidingen werken. Ook vertellen ze meer over de toekomstige banen. Neem voor meer informatie contact op met Desiré Engel.
Gastlessen Informatica of Techniek
Een docent en student van de Hogeschool Utrecht komen graag een gastles verzorgen op je middelbare school of mbo. Denk hierbij aan een AI-workshop of een les robotica of programmeren als onderdeel van het vak informatica of een les modeleren of ontwerpen als onderdeel van het vak techniek. Waar mogelijk proberen we oud-studenten van de betreffende middelbare school of mbo mee te laten komen, zodat de studiekiezers ook direct de overgang naar het hoger onderwijs en hun eigen studiekeuzetraject kunnen bespreken. Neem voor meer informatie contact op met Desiré Engel.
Verzorgen van het keuzeonderdeel voorbereiding hbo voor mbo-scholen
De HU verzorgt graag programmaonderdelen voor het keuzeonderdeel voorbereiding op een hbo, zoals interviews met relevante hbo-studenten initiëren of faciliteiten ter beschikking stellen. Neem voor meer informatie contact op.
Bijscholing voor docenten uit het voortgezet onderwijs
Werk je op een middelbare school en geef je een bètavak? Dan biedt de HU jaarlijks in samenwerking met U-Talent diverse bijscholingsmogelijkheden aan voor docenten. Lees meer over de actuele data en mogelijkheden per vakgebied.
LOB-cv
Het LOB-cv is een vragenlijst die de aankomend studenten helpt om een weloverwogen studiekeuze te maken. Aan de hand van vijf thema’s worden ze aan het denken gezet over wie ze zijn, wat ze willen worden en wat ze kunnen. Zo worden ze uitgedaagd om in kaart te brengen wat hun motieven en drijfveren zijn. Bij de HU is het LOB-cv ook onderdeel van het inschrijfproces, dus de vragenlijst wordt ook bij de start aan de hogeschool nog gebruikt. Interesse om het LOB-cv in te zetten tijdens de LOB-oriëntatie lessen? Kijk voor meer informatie op www.lob-cv.nl.
Studievoorlichting Midden-Nederland (STUVO)
Het STUVO organiseert een jaarlijkse voorlichtingsmarkt op Hogeschool Utrecht. Dit is een voorlichtingsmarkt waarbij klassikale voorlichting gegeven wordt. Naast de HU nodigt het STUVO diverse instanties en HO instellingen uit om voorlichting te komen geven. Leerlingen van de scholen die zijn aangesloten bij het STUVO tekenen vooraf in. Vanuit de HU worden op deze dagen domeinvoorlichtingen gegeven. Neem voor meer informatie contact op met Desiré Engel.
Eemlandse Studie Voorlichting (ESV)
De ESV decanenkring organiseert jaarlijks een voorlichtingsmarkt op Hogeschool Utrecht. Dit is een klassikale voorlichtingsbijeenkomst van scholen in Amersfoort en omgeving aan studiekiezers van de middelbare school of het mbo. Naast Utrecht nodigt het ESV diverse instanties en instellingen uit om voorlichting te komen geven. Leerlingen van de scholen die zijn aangesloten bij het ESV tekenen vooraf in. Tijdens de voorlichting worden domeinpresentaties gegeven. Neem voor meer informatie contact op met Desiré Engel.
De ‘Van mbo-naar-hbo-scholenmarkt’
Deze scholenmarkt is voor mbo’ers in Amersfoort en midden-Nederland die interesse hebben om op een hogeschool te gaan studeren. Verschillende hogescholen uit de regio komen een voorlichting geven. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Desiré Engel.
Caribbean-evenementen
Eén keer per jaar maken een aantal scholen van de Caribische Eilanden een studietrip naar Nederland. Tijdens deze studietrip bezoeken de scholieren 10 dagen lang verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland, waaronder ook Hogeschool Utrecht. Ze leren dan de school, de studenten, het aanbod en het Utrecht Science Park kennen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Desiré Engel.
Aanbod individuele studiekiezers
Online open dagen
Een laagdrempelige manier om alvast online kennis te maken met de inhoud van een opleiding, voordat een studiekiezer een open dag bij de hogeschool gaat bezoeken. Zo is het eenvoudiger om snel opleidingen onderling te vergelijken en bekijken. Bekijk ons aanbod via de website.
Open dag
In het voor- en najaar organiseren we open dagen op onze locaties in Utrecht en Amersfoort. Bekijk de data voor het komende schooljaar en ons aanbod via de website.
Meeloopdagen
Tijdens een meeloopdag gaan studiekiezers echt ervaren hoe het is om bij de HU te studeren. Eén van onze studenten neemt ze mee naar een college, een werkgroepbijeenkomst of een practicum van de eigen opleiding. Bekijk ons aanbod via de website.
Profielwerkstukmiddagen
Scholieren kunnen hulp van de HU krijgen bij het opstellen en maken van een profielwerkstuk. Wil je hier meer over weten, neem contact op met Desiré Engel.
Studiekeuzecheck
De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van het inschrijfproces aan de HU en bestaat uit een digitale intake in combinatie met een matchingsdag of een (online) adviesgesprek. De meeste activiteiten hiervoor vinden plaats in het voorjaar en geven de studiekiezers de kans om hun keuze nog eens kritisch te (her)overwegen, voordat ze hun inschrijving definitief maken. Meer informatie over de studiekeuzecheck.