Green Office Hogeschool Utrecht is dit schooljaar gestart met het project Precious Plastic in samenwerking met de Green Office van Universiteit Utrecht.
Precious Plastic Project draagt bij aan de bewustwording over het recyclen en upcyclen van materialen die tot nog toe als afval beschouwd worden. Het project richt zich tot medewerkers en studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) en de Universiteit Utrecht (UU) die gebruik maken van het Utrecht Science Park (USP).
Hoe werkt het?
In de Quest-cursus van de HU wordt een Extruder Pro-machine gebouwd. In het techlab kunnen medewerkers en studenten ervaren en leren hoe upcyclen van plastic werkt. Een aparte plastic afvalstroom wordt teruggebracht als grondstof (jerrycans) en wordt vermalen tot een plastic granulaat (korrels). Vervolgens worden de korrels gebruikt om plastic producten (handelswaar) te maken in de Extruder Pro-machine. De producten worden door HU, UU en studieverenigingen verkocht in een webshop.
Op deze manier wordt afgedankt plastic op het USP vervaardigt in een lokale upcyclingsketen tot nieuwe producten voor medewerkers, studenten en studieverenigingen (denk bijvoorbeeld aan relatie geschenken). De studenten van de Green Office HU en de Green Office UU werken daarmee op het USP aan gezamenlijk doelstellingen:
- Bewustwording van studenten en medewerkers over de impact van plastic afval en de oplossingen daarvoor.
- Het creëren van een lokaal en circulair systeem voor plastic afvalstromen. Waarbij plastic afval als een grondstof verandert en daarmee bijdraagt aan de doelstellingen van de HU en UU om afvalvrij te worden.
- Onderwijs en onderzoek van de HU en UU worden verbonden met een lokale duurzaamheidsopgave.