Datalekken bij kleine bedrijven steeds frequenter

 

Het is geen geheim dat datalekken steeds vaker voorkomen. Waar datalekken bij grote organisaties vaak de krant halen, hoor je bijna nooit over datalekken bij kleine bedrijven. Maar toch gaat hier ook een hoop mis.

36% van de kleine bedrijven getroffen door datalek

Dit jaar heeft er bij 36% van de kleine bedrijven (1 – 49 werknemers) een datalek plaatsgevonden. Dit is een toename van 6% vergeleken met 2018, toen 30% van de kleine bedrijven te maken kreeg met een datalek. Ook middelgrote en grote bedrijven krijgen te maken met datalekken, maar hier is de toename ten opzichte van vorig jaar minder groot (respectievelijk 2% en 3%). Dit blijkt uit recent wereldwijd onderzoek onder 1138 bedrijven van beveiligingsexpert Kaspersky.

Impact van een datalek

De impact van een datalek is groot. Denk aan het verstoren van bedrijfsprocessen. Daarnaast kan uitval en verlies van vertrouwelijke gegevens grote financiële en/of negatieve reputatiegevolgen hebben. Zeker nu ook de AVG-wetgeving van toepassing is waarbij bedrijven risico lopen op financiële sancties.

Geen beleid

Uit het onderzoek van Kaspersky blijkt ook dat 33% van de bedrijven geen centraal beleid heeft rondom cyberbeveiliging. De beveiliging wordt overgelaten aan de individuele computergebruiker/medewerker. Opvallend is ook dat 1 op de 4 bedrijven gebruikmaakt (…)

 

 

Lees verder