CV tips

Wat moet er in je CV staan?

1. Relevante contactgegevens

  • Je voor- en achternaam
  • Geboortedatum
  • Nationaliteit
  • Adres en woonplaats
  • Telefoonnummer
  • Emailadres

2. CV-foto

Een foto van jezelf toevoegen in je cv is niet verplicht, maar wel gewenst.

Extra tip: Kies een foto met een professionele uitstraling en een egale achtergrond. Geen duckface-selfies of prinsessen filters.

3. Persoonlijk profiel

Een kleine introductie van jezelf, zodat de lezer een beeld kan vormen. Dit stukje is niet verplicht, maar kan wel een waardevolle toevoeging zijn aan de rest van je cv.

Extra tip: Je kan hier bijvoorbeeld vermelden wie je bent, wat je hebt gedaan en wat wilt bereiken. Maak dit stukje niet langer dan 4-5 regels.

4. werkervaring

Werkervaring schrijf je in omgekeerde chronologische volgorde op, te beginnen met de meest recente werkervaring. Laat hier zien in welke tijdsperiode je bepaald werk deed, een functietitel en bedrijfsnaam en de belangrijkste werkzaamheden, vaak in bullet points.

5. Opleidingen

Vermeld hier je opleidingen, beginnend met de middelbare school. Vergeet niet de jaartallen te vermelden en doe dit ook weer omgekeerd chronologisch: de meest recente studie komt eerst.

Extra tip: Je kunt hier ook cursussen vermelden als die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert.

6. Stages

Vermeld hier stages die je gelopen hebt. Vertel hierbij ook wat je werkzaamheden zijn geweest en wat jou toevoeging was aan het stagebedrijf.

7. Talen

Talen op je cv vermelden kun je het beste doen volgens het Europees Referentiekader.

Taalniveau Uitleg
A1 Basis taakgebruiker (laagste niveau)
A2 Basis taalgebruiker
B1 Onafhankelijke taalgebruiker
B2 Onafhankelijke taalgebruiker
C1 Vaardige taalgebruiker
C2 Vaardige taalgebruiker (hoogste niveau)

8. Vaardigheden en competenties

Het is extra belangrijk om vaardigheden te benoemen op je cv. Gebruik hierbij zowel soft skills als hard skills. Zo laat je namelijk je sociale kant zien, maar ook je technische vaardigheden.

Extra tip: Als je geen competenties en vaardigheden kan bedenken (wat bijna onmogelijk is, want iedereen heeft kwaliteiten), kijk dan op google en zoek de vaardigheden die het best bij je passen uit! Zorg wel dat je deze goed kan onderbouwen.

9. Vrijwilligerswerk

Als je vrijwilligerswerk gedaan hebt, zet dit dan ook zeker op je CV. Dit laat zien dat je gedreven bent en je inzet voor anderen.

Extra tip: Vrijwilligerswerk kan ook onder het kopje werkervaring gezet worden.

10. Referenties

Een goede referentie op je cv kan soms net de doorslag geven voor werkgevers. Als je een ex-werkgever hebt die een goed woordje voor je kan doen, vermeld dan de naam en functie van je ex-begeleider, telefoonnummer van de desbetreffende persoon en de bedrijfsnaam. Een referentie vermelding is geen verplichting op je CV, meer een extraatje.

11. Hobby's

Een optie die je eventueel nog kan toevoegen zijn je hobby’s. Kan een opening geven naar een leuk gesprek tijdens een mogelijk sollicitatiegesprek.

Extra tip: Zorg er wel voor dat je geen cliché dingen neerzet (zoals bijvoorbeeld uren lang Tiktok kijken ;)).

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-TVHZ0W16CJ');