Afstuderen op school is zo gek nog niet

inge kalberg
Inge Kalberg (20) is laatstejaars student Communication and Multimedia Design met een passie voor schrijven en creativiteit. Momenteel doet ze haar afstudeeropdracht bij het PubLab. Lees meer over haar op ingekalberg.weebly.com.

Een afstudeerbedrijf zoeken die aan alle eisen van school voldoet: nog best pittig, hè? Dat probleem had ik ook toen ik voor mijn opleiding Communication and Multimedia Design een bedrijf zocht om mijn afstudeeropdracht bij te doen. “Ik verwacht dan wel dat je een beetje meewerkt op kantoor naast je eigen opdracht: laat ik zeggen, drie dagen meewerken en twee dagen aan je afstuderen? Je krijgt gewoon genoeg tijd hoor, voor je opdracht!” kreeg ik van een interviewer te horen na een enthousiast gesprek. Maar dat kan natuurlijk niet. Na veel gezoek zag ik op de CMD Utrecht-Facebookgroep een vacature met betrekking tot gedragsbeïnvloeding van het lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (PubLab) . Met de hoeveelheid docenten die ervaring hebben met afstudeerders in het lectoraat moet het wel aan de eisen van school voldoen, al helemaal omdat zelfs in de afstudeerhandleiding staat dat je ook bij een lectoraat kan afstuderen (ja, het staat er echt). Eén van de PubLab-onderzoeksdomeinen is communicatie en gedrag. Tijdens mijn opleiding ben ik er achter gekomen dat juist dat thema mij erg aanspreekt. Met een beetje angst dat een docent constant op mijn vingers zal kijken als ik daar mijn opdracht doe, besloot ik toch te reageren op de vacature.

Het PubLab is een lectoraat binnen de HU dat zich dus onder meer richt op communicatie en gedrag. Ze krijgt daarbij vraagstukken als hoe inzichten uit de sociale psychologie kunnen bijdragen aan gewenst gedrag. Zo ontwikkelde het lectoraat het campagnestrategie-instrument; een tool die campagnemanagers ondersteunt bij het maken van strategische en onderbouwde keuzes. Ook heeft het PubLab onderzoek gedaan naar hoe communicatieprofessionals en ontwerpers succesvoller tot een oplossing voor gedragsverandering kunnen komen. Daaruit zijn onder andere de gedragslenzen gekomen: een handige tool waarmee je bijvoorbeeld jezelf de juiste vragen kunt stellen voor je onderzoek doet naar het gedrag van de doelgroep. Veel studenten en docenten kennen inmiddels de publicatie ‘Ontwerpen voor gedragsverandering’ van onderzoeker Sander Hermsen en lector Reint Jan Renes. De gedragslenzen en het boek zijn samen met het gedragsmodel ‘Persuasive by Design’ gebundeld in een toolkit behavioural lenses.

Mijn afstudeeropdracht is specifiek voor het PubLab, maar ik heb ook scripties gelezen van afgestudeerden die via het PubLab een opdracht kregen van een externe partij, zoals de Nationale Hoorstichting en het Voedingscentum. Met mijn opdracht ga ik onderzoeken hoe de kennis, tools en materialen van het PubLab meer in het onderwijs geïntegreerd kunnen worden. Ik focus me op de opleidingen Communicatie (nu nog Communicatiemanagement) en Communication and Multimedia Design.Mijn doelgroep bestaat in mijn afstudeeronderzoek uit docenten, cursuscoördinatoren en studenten aan deze opleidingen. Ideaal, want mijn werkplek zit daar precies tussenin. Tijdens mijn onderzoek ben ik er achter gekomen dat, net als voor mij een aantal weken geleden, het PubLab niet erg bekend is en het nog veel vragen oproept bij de doelgroep. Wat erg jammer is, want er is zo veel om te laten zien uit de vele projecten waar het PubLab aan heeft meegewerkt. Aan deze (on)zichtbaarheid wil ik met mijn opdracht verandering brengen.

Een voor mij nog redelijk onbekende wereld blijkt dus veel groter te zijn dan ik had verwacht, met veel materiaal dat handig zou zijn geweest voor mij. In het kenniscentrum waar ik vaak zit, zijn veel collega’s en andere lectoraten waar veel van te leren is en kan ik aanschuiven bij verschillende Labtalks en andere lezingen. Los van mijn afstudeerproject dus extra leerzaam! Bij het lectoraat weten ze ook precies hoe het moet en waar jij het beste informatie kunt halen of de doelgroep kunt vinden.

En of docenten inderdaad op mijn vingers kijken? Dat valt reuze mee! Ze hebben er alle vertrouwen in en bieden juist erg waardevolle begeleiding.

Wil jij ook kijken wat voor afstudeermogelijkheden er zijn bij het PubLab? Stuur dan een mailtje. Vragen, tips of opmerkingen rondom mijn onderzoek zijn natuurlijk ook welkom, via inge.kalberg@hu.nl.

Verder lezen?