Even voorstellen: Danielle van Wallinga

Even voorstellen: Danielle van Wallinga. Sinds januari 2012 werkzaam bij het Publab.

Welke studieachtergrond heb je?
Ik heb een master communicatiewetenschap gedaan aan de Vrije Universiteit na een bachelor Taal & cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht. Binnen mijn afstudeeronderzoek keek ik naar de framing van nieuws en hoe dit overkwam op allochtone jongeren. Hierbij ontwikkelde ik verschillende versies van één nieuwsitem, welke positief of negatief waren geframed en door een allochtone of autochtone presentator werd gepresenteerd. Vervolgens vroeg ik jongeren wat ze van de nieuwsitems vonden, hoe geloofwaardig het bijvoorbeeld in hun ogen was en of ze zich identificeerden met de presentator. Het leuke van dit onderzoek was dat het praktijkgericht en maatschappelijk relevant was en aanhaakte op thema’s waar de publieke omroep mee worstelde.

Hoe ben je daarna bij het PubLab gekomen?
Ik heb een tijdje bij actualiteitenprogramma EenVandaag gewerkt, om te zorgen voor meer diversiteit in het opiniepanel. Toen dat project ongeveer ten einde liep zag ik een vacature voorbij komen bij het PubLab. De dynamiek van een onderwijsorganisatie in combinatie met maatschappelijk relevant onderzoek sprak mij erg aan. Ik heb toen gesolliciteerd en ben begonnen als junior onderzoeker. Mijn focus lag in het begin vooral op het inrichten van de communicatie, want PubLab bestond toen nog maar net. We waren nog niet zo bekend onder studenten en we moesten zelf ook nog ontdekken wie we waren als PubLab en hoe we het onderzoeksprogramma rondom gedragsbeïnvloeding zouden gaan invullen.

Wat is je rol binnen het Publab?
Ik richt me vooral op de onderzoekscommunicatie van het PubLab en ondersteun daarnaast ook verschillende onderzoeksprojecten. Zo ben ik bijvoorbeeld bij de projecten Touchpoints en The Next Level betrokken geweest. Ik heb ook onderzoek gedaan naar de kansen en uitdagingen van overheidscommunicatie en social media. Deels ben ik dus betrokken bij onderzoek, maar vooral bij de communicatie rond het onderzoek. Afgelopen jaar heb ik ook lesgegeven bij het vak New Media Management. Daar begeleidde ik studenten in het schrijven van een artikel over nieuwe media, waarbij ik de inzichten vanuit het PubLab in de colleges mee te nemen. Al met al doe ik dus veel verschillende dingen en ben ik een beetje de vliegende keep van het PubLab. De diversiteit en inhoud van het werk bij Hogeschool Utrecht spreken mij erg aan.

Wat houdt de onderzoekscommunicatie van het PubLab in?
Communicatie over onderzoek is erg belangrijk. Inzichten die wij opdoen, willen wij graag op een toegankelijke manier naar buiten brengen. Ik denk dat dat ons inmiddels wel goed lukt. Vanuit het PubLab doen we veel rondom ons eigen online platform en Twitter, LinkedIn en Facebook. Zo houden we interviews met onderzoekers, plaatsen we blogs en nieuwsartikelen en brengen we ook publicaties naar buiten via allerlei platformen, waaronder ISSUU of Slideshare. Daarnaast richten we ons ook steeds meer op video’s, zoals korte kennisbites over PubLab-onderzoek of filmpjes waarin kort valkuilen van campagnes worden uitgelicht.

Sinds kort hou ik me ook bezig met de inrichting van de communicatie van het nieuwe kenniscentrum Economisch Sterke en Creatieve Stad. Hierbij ga ik kijken hoe we de lessen van de PubLab communicatie kunnen toepassen voor de kenniscentrum brede communicatie. Daar heb ik wel veel zin in.


In al je activiteiten staat onderzoekscommunicatie dus centraal, doe je daar zelf ook iets mee?
Zeker. Het is leuk dat we onderzoek doen naar effectieve communicatie, maar ook dat ik die inzichten soms kan toepassen op mijn eigen manier van werken. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een aantal productiviteitstools om mijn eigen gedrag te veranderen en productiever te kunnen werken.
Een paar jaar geleden kreeg ik een burn-out, o.a. door stress van hoeveelheid en diversiteit aan taken en deadlines. Ik bedacht me toen: dit moet anders en ben Asana gaan gebruiken. Dat is een webapplicatie, waarbij je heel makkelijk projecten en subtaken kan aanmaken en kan toewijzen aan jezelf of collega’s. Je ziet in Asana per dag wat je moet doen. Dat gaf mij rust, want als je lijstje voor die dag af is, dan was je weer klaar. Er gebeurt zoveel binnen en rond het PubLab, dat je 24/7 met werk bezig kan zijn. Onder andere door Asana ga ik daar nu veel doelgerichter en taakgerichter mee om.

Vind je het dan ook leuk om taakjes en lijstjes te volbrengen?
O zeker! Binnen Asana worden namelijk elementen van gedragsbeïnvloeding gebruikt. Denk hierbij aan het krijgen van een beloning in de vorm van een huppelende eenhoorn in beeld als je een taak volbrengt. Het is misschien niet de meest geweldige beloning, maar het stimuleert wel. Verder gebruik ik ToDoIst, waar je punten kan verzamelen en om een bepaald niveau bereiken. Dit soort feedback/gamification elementen zijn bewezen effectief en erg leuk om jezelf gaande te houden.

Is je eigen persoonlijke communicatie effectief?
Recent had Annette Klarenbeek het tijdens een boekpresentatie over online dating en dingen die daar mis in kunnen gaan, dat vond ik wel erg grappig en herkenbaar. Bijvoorbeeld hoe mensen tot een date komen in een van de eerste (online) gesprekken en hoe ze het gevoel van afwijzing proberen te verzachten met taal. Mijn whatsapp gesprekken met dates een tijdje geleden verliepen ook niet altijd vlekkeloos; communicatiemiddelen zoals WhatsApp kunnen best tot misverstanden leiden in mijn ervaring. Bijvoorbeeld als iemand ineens midden in een gesprek appt: ‘einde gesprek’ zonder verdere toelichting. Of als bepaalde vragen of opmerkingen uit een gesprek genegeerd worden, kan me dat enorm storen. In dat opzicht denk ik dat mijn communicatie wel effectiever kan, al probeer ik altijd wel duidelijk te zijn.

Wat doe je nog meer naast het PubLab?
Ik zing bij Popkoor Pebbles in mij woonplaats Amersfoort, waar ik ook de PR doe, zoals het onderhouden van de Facebook-pagina en het werven van sponsoren voor een groot concert dat eraan komt. In communicatie, contacten die ik daar heb ik en optredens die we een paar keer per jaar doen heb ik veel lol. Daarnaast heb ik een zoontje van bijna zes waar ik veel tijd mee doorbreng. Ook hou ik van fotograferen. Ik vind het dan heerlijk om helemaal in een flow te zijn en alles om je heen te vergeten. Verder doe ik 1x per week aan bootcamp. Het is lekker om in zo’n groep sportief bezig te zijn. Je houdt het daardoor wat langer vol dan alleen.

Wat helpt jou nog meer om het sporten vol te blijven houden?
Ik ben zelf al in december begonnen met bootcampen, zodat je op één januari niet zo’n groot moment hebt rond goede voornemens. Door eerder te beginnen, kon ik er in januari gewoon mee doorgaan en was het makkelijker vol te houden. Daarnaast merk ik dat apps mij wel helpen. Denk bijvoorbeeld aan apps waar je een trainingsprogramma kan opstellen voor hardlopen, waarbij je achteraf precies kan zien wat je hartslag en route was. Positieve herinneringen met een app helpen mij ook. Stel dat ik twee keer per week wil hardlopen, dan helpt het mij als een app mij hier aan herinnert. Als ik in die app ook nog kan zien hoe vrienden het doen en ik onze onderlinge sportieve prestaties kan vergelijken, is dat natuurlijk helemaal mooi. En natuurlijk helpt mooi weer. Dat stimuleert enorm om dan bijvoorbeeld te gaan skaten.