Even voorstellen: Rafael Leeuwis

In deze rubriek stellen wij  de mensen voor die werken bij het PubLab. Dit keer Rafael Leeuwis, sinds een paar weken stagiair bij het PubLab.

Hoe ben je bij het PubLab terechtgekomen?
Ik ben hier terechtgekomen omdat ik een stage moest hebben. Ik kende Reint Jan die een collega van mijn ouders is en ik had hem al eens gevraagd te helpen bij mijn scriptie. Hij vond mijn onderwerp erg leuk en later begreep ik van mijn moeder dat hij me wel wilde helpen aan een stage. Ik heb toen contact opgenomen en we hebben wat koffie gedronken. Reint Jan had wat ideeën voor een stage en nu ben ik hier!

Wat studeer je?
Al in de vierde of vijfde wist ik dat ik sociale psychologie wilde gaan doen. Ik volg nu de master sociale psychologie. Officieel is het Social, Organisational and Health Psychology met als track: Social Influence. Daarvoor heb ik een bachelor psychologie gedaan op de UU met als specialisatie: sociale psychologie.

Wat sprak je daar het meeste in aan?
Ik ben altijd al wel geïnteresseerd geweest in: waarom doen mensen wat ze doen? Waarom doet de één dit en de ander dat in dezelfde situatie. Ik kom zelf ook uit een interessant gezin. Mijn moeder komt uit een gezin met 11 kinderen. De familieverhalen die ik daar heb gehoord… Het is vrij complex. Dat prikkelt mij ook en maakt ook dat ik het heel interessant vind.

Hoe is het om nu te werken bij het PubLab?
Ik vind de werksfeer heel chill. Ik merk dat iedereen lekker zijn eigen ding doet maar ook open staat om elkaar te helpen en met elkaar mee te denken. Zelf word ik ook redelijk vrijgelaten in wat ik kan doen. Ik hou zelf niet van bureaucratie en heel strakke regels, dus dat vrijlaten spreekt mij erg aan.

Wat ga je doen bij het PubLab?
Het idee is dat ik bij meerdere projecten aanhaak. Momenteel ben ik actief in het project Fietsen met Focus 2.0. Wat ik daar gaaf aan vind is dat het een heel relevant probleem is. Mijn leeftijdsgenoten zie ik continu met hun smartphone op de fiets zitten. Dan denk ik: zij zijn nog ervaren verkeersdeelnemers, maar als je een nieuwe verkeersdeelnemer bent, zoals tieners is dat nog veel gevaarlijker. Bezig zijn met dit voorkomen kan levens redden. Als ik het vertel aan vrienden, dan zeggen ze dat het belangrijk is dat dit gebeurd. Het is leuk dat veel mensen er herkenning bij hebben.

Wat zou je graag willen leren bij het PubLab?
Voordat ik aan deze stage begon, was ik bezig met mijn scriptie waarbij ik mijn eigen onderzoek wilde opzetten. Waar ik toen achter kwam was dat dat veel ingewikkelder is dan je zou bedenken. Dat is één van de redenen dat mijn scriptie voor nu even is gestopt. Ik wil dus graag leren hoe je een goed professioneel onderzoek doet en hoe dat echt werkt. Dat kan helpen bij mijn scriptie en daarna.

Als je jezelf zou omschrijven, wat zijn dan wat kenmerken die bij jou passen?
Creatief, taakgericht en sociaal. Ik denk dat ik ook goed ben in het teambuilding gedeelte als ik zo’n rol zou hebben.

Als je een potje zou krijgen voor je eigen onderzoek, wat zou je dan willen onderzoeken?
Dat zit toch dichtbij mijn afstudeeronderwerp over ‘reactance’ of weerstand. Dat onderzoeksveld zou ik heel graag willen bekijken. Bijna al het huidige onderzoek gaat over het tegengaan of verminderen van reactance. Maar weerstand zit in ieder mens. Je kan het proberen weg te halen, maar wat mij interessant lijkt is om te kijken hoe je het kan gebruiken.
Ik had een onderzoek gevonden dat ging over vrouwen aan de onderhandelingstafel, waarbij het stereotype is dat vrouwen minder goed zouden zijn in onderhandelen. Die kregen twee verschillende instructies te horen waarbij ze herinnerd werden aan hun stereotype. Bij de één ging het impliciet: om goed te kunnen onderhandelen moet je dominant zijn, assertief zijn en je emoties uit kunnen zetten. Allemaal mannelijke eigenschappen. Wat er toen gebeurde is dat de vrouwen slechter gingen presteren en zich gingen conformeren aan hun stereotype.
De andere groep kreeg een expliciete boodschap: om goed te kunnen onderhandelen moet je dominant zijn, assertief zijn, je emoties uit kunnen zetten en omdát jullie vrouwen zijn, gaan jullie waarschijnlijk minder goed presteren dan mannen. Bij deze groep kwam er enorm veel weerstand. Zij dachten: wat zeg jij nu weer, wat een onzin. Ze werden zo gemotiveerd dat ze zelfs béter presteerden dan mannen.

Wat doe je nog meer naast stage en afstuderen?
Ik ben hartstikke veel bezig met muziek, daar probeer ik serieus carrière in te maken. In drum & bass om precies te zijn. Daarvoor speel ik veel gitaar, draai ik op feesten en organiseer ik ook evenementen in Nijmegen. Ook probeer ik muziek te produceren en uit te brengen. Daar gaat een groot deel van mijn tijd in zitten.

Heb je zelf wel eens een communicatieblunder gemaakt?
Ja. Ik zat in een vriendengroep met o.a. een goede vriend van mij, die een beetje het alfa-mannetje van de groep was. Aan het eind van de derde klas had je drie jaar bij elkaar in de klas gezeten en kreeg iedereen een boekje waar in je wat kon schrijven. Ik schreef in zijn boekje: Hee, je bent een supertoffe gast maar ik vind wel dat je een beetje arrogant bent geworden. Dat was toen ook echt zo, maar dat moet je niet in zo’n boekje schrijven! Daar heb ik daarna veel last van gehad, want vanaf dat moment kreeg hij de pik op mij. Ik moest ook bijna die vriendengroep uitgaan. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, en het is helemaal goed gekomen. Ik heb daar toen heel veel van geleerd over tactisch eerlijk zijn.

Is je eigen communicatie daardoor wat effectiever?
Ja, een vriend van mij zei laatst iets moois: Je grootste kwaliteiten zijn vaak de dingen waar je vroeger de grootste fouten in hebt gemaakt. Door die situatie ben ik daardoor echt gaan focussen om tactvol met mensen om te gaan.

Meer lezen over deze rubriek?