Hotter than Hawaii: Publab op het congres DRS2018 in Limerick, Ierland

Leestijd: +- 10 minuten

Samen met Publab-collega’s Sandra Bukman en Reint Jan Renes was ik eind juni in het Ierse Limerick. Het weer was on-Iers fantastisch (“Hotter than Hawaii!”) en de campus groen en fraai (waarom loopt er geen rivier door de Uithof?): een prachtige coulisse voor één van de meest prestigieuze congressen op het gebied van Design Research, de tweejaarlijkse samenkomst van de Design Research Society (DRS).

Voor de onbekenden met design research: design research onderzoekt design zoals bijvoorbeeld fysiotherapiewetenschap de fysiotherapie onderzoekt: designers creëren producten, diensten of communicatiemiddelen om een bepaalde gewenste toestand te bewerkstelligen, design researchers onderzoeken de processen, methoden, randvoorwaarden, gevolgen van design op allerlei verschillende manieren.

Wanneer je mij of Reint Jan volgt op Twitter dan zal je dit alles niet ontgaan zijn. Hieronder vind je in een verhaallijn van de meest interessante bevindingen, ontmoetingen en lessen van het congres.

 

Een issue dat al jaren iedere keer weer opduikt in deze zeer (zelf-)kritische wereld: waarom is design zo wit? De conferentie-organisatie had dit onderwerp ingepland op de slotdag, maar daarmee nam het publiek geen genoegen. Al tijdens de openingskeynote was inclusiviteit en dekolonisatie het centrale onderwerp.

Bij de laatste keynote kwam het toch nog goed. Meer disciplines zouden op deze manier bij zichzelf te rade moeten gaan: hoe gaan we om met de dominantie van wit en rijk in ons vakgebied?

Ondertussen waren niet alleen de gemoederen verhit: “Hotter than Hawaii! Van melted!”

Een hoogtepunt van het congres was de brede aandacht voor het thema ‘designing for transitions’

Voor onszelf echter was het hoogtepunt natuurlijk onze eigen bijdragen.
Sandra Bukman presenteerde werk van haarzelf en Amber Ronteltap over het creëren van zinvolle persona’s. Bekijk hun abstract hier.

Reint Jan Renes schreef samen met Jaap Daalhuizen en Nynke Tromp een analyse van verschillende methoden om te ontwerpen voor gedragsverandering. Bekijk hun abstract hier.

Zelf had ik een presentatie die  hier en daar  wat losmaakte. Dat is altijd fijn. (meer over mijn paper en presentatie vind je hier)

Voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwerpen voor gezond, duurzaam en veilig gedrag zijn dit presentaties om nog eens na te zoeken:

En omdat het leven niet bestaat uit werk alleen:

De volgende aflevering van dit congres is pas in 2020, in Brisbane in Australië. Natuurlijk willen we daar ook weer acte de présence geven, dus bij deze een oproep aan het Kenniscentrum om vast te beginnen met sparen…

We are now leaving this lush campus. it is now safe to switch off twitter

Deze blog is geschreven door Sander Hermsen, onderzoeker bij het PubLab

Meer lezen?

    • De Proceedings van de conferentie (met alle bijdragen) vind je hier. Zeven dikke boeken vol inzichten. Daar gaat de zomer….
    • Wil je nog meer lezen over de bijdragen en activiteiten van PubLab op het DRS congres? kijk dan hier