Laat het los!

Leestijd: +- 5 minuten

Soms komen werk en privé confronterend dicht bij elkaar. Deze week had mijn dochter, 10 jaar oud en zittend in groep 7, haar verkeersexamen. Je weet wel, met een opvallend hesje aan een van tevoren geoefende route door de stad fietsen, waar ouders van kinderen uit je klas vanuit hoekjes zitten te gluren hoe je het er vanaf brengt.

Het zelfstandig naar school fietsen of lopen was toevallig ook een belangrijk onderdeel van een onderzoeksproject die wij sinds januari voor VVN uitvoeren. Te veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, met een aantal nadelige gevolgen: de auto is niet erg duurzaam, kinderen bewegen minder en oefenen niet voldoende voor het fietsen naar de middelbare school.

Doel van dit project is om een dieper inzicht te krijgen in de beweegredenen van ouders voor het vervoer naar school om daardoor uiteindelijk tot betere interventies te kunnen komen. Al vrij snel kwamen wij erachter dat het loslaten van het kind  een belangrijk thema is binnen dit vraagstuk. Je kind zelf naar school laten fietsen kunnen we niet los zien van een breder proces van loslaten: het moment dat je kind leert fietsen, je je kind voor het eerst op school moet achterlaten, je kind met vriendjes op straat gaat spelen, hij/zij zelf zijn of haar brood smeert, zonder oppas thuis blijft of een eigen huissleutel krijgt.   

Een eerste voorlopige conclusie is dat de meeste kinderen uit groep 6 voldoende fietsvaardigheden hebben en dat de meeste ouders van kinderen uit groep 6 hun kinderen het liefst zelf naar school willen laten lopen of fietsen. Het loslaten van je eigen kind in het verkeersgeweld -met haastige auto’s, onduidelijke verkeerssituaties en onvoorspelbare brommers – is voor veel ouders echter iets heel spannends. We zouden dus kunnen stellen dat veel ouders eigenlijk onvoldoende vaardigheden hebben om hun eigen kind goed los te kunnen laten. Ze kunnen dat vaak niet.    

En zo leerde ik tijdens dit PubLab project weer een nieuwe les. Zelf ben ik er nu achtergekomen dat het verkeersexamen stiekem helemaal geen examen voor kinderen is. Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen voldoende fysieke vaardigheden hebben om zelfstandig naar school te fietsen. Maar minstens zo belangrijk is dat ouders hun kinderen durven loslaten, ondanks alle angsten en spanningen die daarbij horen.  

Het verkeersexamen is dus eigenlijk geen vaardighedentest voor kinderen, maar vooral een loslaat-examen voor de ouders. Mijzelf als ouder voorop. En? Zul je je afvragen. Is je dochter geslaagd voor het verkeersexamen? Zeker. Mijn dochter heeft meer dan voldoende verkeersvaardigheden en is, net als alle kinderen in het land, ruim geslaagd voor haar verkeersexamen. Ik als ouder moet op herkansing voor het loslaat-examen tijdens groep 8.

Deze blog is geschreven door Dirk Ploos van Amstel, docent-onderzoeker bij het PubLab

Meer lezen?