Nederland onthufert?

Campagne_tolerantieCBS signaleert onthuftering van Nederland” kopte Metro op de zevende Nationale Dag van Respect op 8/11/12. Een goed bericht? Als we de campagne van SIRE mogen geloven is het nog steeds niet best gesteld met onze tolerantie ten opzichte van andere meningen en culturen. Zij presenteerden onlangs hun nieuwe campagne met het motto ‘tolerantie, daar knapt heel Nederland van op.’

Niet alleen het CBS en SIRE besteedden aandacht aan dit ‘probleem’, de afgelopen jaren hebben we heel wat campagnes (denk aan ‘aardige mensen hoe gaan we ermee om’) en polsbandjes voorbij zien komen. De vraag is, wat is nou eigenlijk het probleem? Of: hoe groot is het probleem? Mijn eerste constatering is dat het ‘probleem’door de jaren heen steeds opnieuw geframed lijkt te worden. Was het eerst de verhuftering van de samenleving, vervolgens respectloos gedrag of onbewust asociaal gedrag, het lijkt nu een gebrek aan tolerantie te zijn. Dus of Nederland echt onthuftert, is misschien meer een kwestie van framing dan dat het echte probleem in kaart lijkt gebracht.

Wat zeggen de cijfers? Het onderzoek van CBS vertelt ons dat bijna een kwart van de Nederlanders zich in 2011 wel eens respectloos behandeld voelt, een daling ten opzichte van 2008. Dit geldt voornamelijk voor respectloze behandeling in de winkel, dat daalde van 20% naar 16%. Kunnen we hieruit concluderen dat steeds meer Nederlanders aardig voor elkaar zijn? Of ervaren we minder respectloos gedrag omdat we dit frame inmiddels aan het ontgroeien zijn? Als we namelijk de reacties op het artikel van Metro bekijken, blijkt het merendeel niks te merken van de onthuftering, “het wordt alleen maar erger”.

Ook het onderzoek van SIRE lijkt dit te onderstrepen: meer dan de helft van de ondervraagden vindt adat men in Nederland de laatste jaren minder tolerant is geworden. Toch lezen we vervolgens dat 94% van de Nederlanders zichzelf tolerant vindt. Dan vraag ik me af; ziet de doelgroep van het SIRE product zichzelf wel als potentiële consument? Of is dit een typisch een gevalletje van de positieve bias die we allemaal hebben; we schrijven dat intolerante gedrag natuurlijk niet aan onszelf toe, maar alleen aan anderen. Daarbij kun je je afvragen wat het nu eigenlijk betekent tolerantie als product te gaan gebruiken. Zou de gemiddelde Nederlander dit snappen? Daarmee kom ik weer op mijn oorspronkelijke vraag; wat is nou eigenlijk het probleem?

Over PubLab-onderzoeker Anita van Essen 

Reageer

U dient aangemeld te zijn om te reageren.